cukljeviČukljevi predstavljaju naslage soli. Njihovom formiranju doprinose: grip, angina, giht, loš metabolizam, pogrešna ishrana, artritis, reumatske infekcije i dugo nošenje neudobne obuće. I genetski faktor ima određenu ulogu.

Čukljevi na nogama su uzrok velikih neprijatnosti i bolova – teško je pronaći odgovarajuću obuću, žuljaju, smetaju, bole i pored svega toga daju vrlo ružan izgled noge. Od njih pate i muškarci i žene bez obzira na starosnu dob.

U našem jeziku termin čukalj se primenjuje gotovo za sve deformitete vezane za zglob palca.  Ipak, treba naglasiti da to predstavlja u osnovi dva osnovna deformiteta – jedan (bunion) predstavlja koštano i hrskavičavo uvećanje na medijalnoj strani glave prve metatarzalne kosti, koje je često udruženo sa otokom medijalnih mekih tkiva i označava brojna akutna i hronična uvećanja prvog metatarzofalangealnog (MTF) zgloba palca i drugi koji predstavlja deformitet palca koji se stručno opisuje kao lateralna devijacija palca (palac skrenut u stranu), a koji za posledicu ima stvaranje buniona, a u kasnijoj fazi udružen je sa brojnim deformitetima prednjeg dela stopala, što čine ovaj deformitet kompleksnim kada je u pitanju određivanje plana njegovog lečenja. Veoma je važno održati pokretljivost palca jer je, u suprotnom ugrožen sistem prenosa težine sa pete na prednji deo stopala. Osnovne tačke oslonca stopala su – jedna na peti, druga ispod palca i treća ispod malog prsta.

Hirurško rešenje problema sa čukljevima se preduzima ili kada su bolovi veoma jaki ili iz estetskih razloga. Tada treba sagledati i sveopšte stanje pacijenta zbog mogućnosti nekih komplikacija kao što je rizik od infekcije ili tromboembolijskih komplikacija,  koje mogu biti fatalne za pacijenta. Uklanjanje čukljeva operacijom predstavlja privremeno rešenje i zato se preporučuju razni narodni lekovi koji daju dobre rezultate ali za duži vremenski period. Zato treba biti uporan i strpljiv.

Jedan od načina uklanjanja čukljeva jeste čišćenje organizma od naslaga soli na jedan od sledećih načina:

– Uveče prelijte jednu kašiku lovorovog lišća sa 300ml vode i kuvajte 5 minuta u emajliranoj posudi. Uspite čaj u termos i ostavite do jutra. Ujutro procedite i pijte tokom dana manje količine, nikako sve odjednom. Ponovite isti postupak 3 dana uzastopno, napravite pauzu od 7 dana pa ponovite ceo postupak. Dok pijete ovaj čaj imaćete češće potrebu za mokrenjem što je u stvari znak da se naslage soli u organizmu počinju rastvarati i bešika na to reaguje. Rezultat ćete osetiti posle desetak dana. Pojaviće se lakoća u celom telu, pročiće i bolovi u zglobovima. Ovaj recept se može primeniti kod prirodnog razbijanja kamena u žuči i njegovo pretvaranje u pesak. Preporučuje se ovaj način lečenja čukljeva oko 2 meseca kada se može očekivati da čukljevi potuno nestanu. Ali to zavisi i od toga koliki je deformitet nastao na nogama.

– Za spoljnju upotrebu protiv čukljeva se treba uzeti 5 lovorovih listova, isitniti ih i preliti sa 100 ml 96%-nog alkohola. Ostaviti da odstoji nedelju dana pa procediti. Dobijenom smesom mazati čukljeve, ali pre toga je neophodno dobro napariti noge u toploj vodi (3 l vode i 1 kašika sode bikarbone). Zatim obrišite noge, obujte kratke pamučne čarape i lezite.

– Protiv bolova od čukljeva možete koristiti 5 usitnjenih tableta aspirina (od 200mg) u 10ml joda. Promućkati dok se aspirin ne rastvori u jodu i postane bezbojan. Ovim rastvorom mazati bolne čukljeve (može i bolne zglobove) svako veče. Nakon toga utoplite noge (ili druge zglobove) i lezite. Brzo ćete osetiti pozitivne efekte terapije.

– Narendajte sapun, nanesite na bolno mesto i dobro izmasirajte. Isperite, osušite i nacrtajte mrežicu sa jodom. Najbolje je umočiti stapić za uši u povidon jod, pa preko čukljeva nacrtati jodom mrežu. To je mreža horizontalnih i vertikalnih linija, odnosno kvadratića, na rastojanju od oko 1 cm. Ovako namazan jod se najbolje apsorbuje. Treba pustiti da se jod osuši na koži, pa tek posle toga obući čarape. Terapija lečenja treba da traje 30 dana.

– Čukljeve možete mazati rastvorom limunovog soka i joda u istim proporcijama, što je takođe efikasno i kod “petnog trna”.

– Što češće hodajte bosi po neravnom terenu i menjajte obuću. Određene vežbe za stopala doprinose pokretljivosti prstiju i jačaju muskulaturu – dizanje na prste, hodanje na petama, guranje prstiju na gore i na dole, prstima noga nabirajte tkaninu ili hvatajte papirić ili loptu. Vežbe treba raditi više puta na dan po 10-20 puta.

Nošenje tzv. separatora između prstiju kao i bandažera, može biti korisno samo u početnoj fazi formiranja čukljeva.

– Iseckajte sveže lišće agava  kaktusa i stavite u teglu. Prelijte ga sa deset puta većom količinom 70% alkohola. Dobro zatvorite teglu i ostavite je na tamnom mestu 10 dana. Posle toga procedite tečnost i pijte po 20 kapi tri puta dnevno pre jela. Istovremeno stavljajte obloge od ove tečnosti na čukljeve.

– Na bolne čukljeve stavljajte obloge od svežeg izrendanog krompira.

– Napunite šerpu ljuskama od krompira, dodajte vodu i sve prokuvajte desetak minuta. U ovoj toploj mešavini parite noge, po 30 minuta, bar deset dana. Zatim obrišite noge, obujte kratke pamučne čarape i lezite. Ovaj tretman smanjuje i bolove i čukljeve.

– Preporučuje se bar mesec dana, pariti noge u čaju od žalfije. 50 grama žalfije kuvati 10 minuta u 3 litra vode. U tom čaju, u toploj tečnosti držati noge pola sata, uveče pred spavanje. Zatim obrišite noge, obujte kratke pamučne čarape i lezite.

– Korisne su i svakodnevne kupke za noge: u 1 litar tople  vode sipajte 2 kašike soli i 10 kapi joda. U ovoj toploj mešavini svakodnevno držite noge, po 30 minuta. Zatim obrišite noge, obujte kratke pamučne čarape i lezite.

– Rasecite po širini sveže listove kaktusa aloje pa ih stavljajte kao obloge na čukljeve. Držite ih na čukljevima sve dok se listovi sasvim ne osuše, pa stavljajte nove obloge. Prirodan sok aloje rastvara naslage soli na čukljevima.

– Za sve vrste bolova u zglobovima veoma su korisne obloge od želatina. Rastvorite kesicu želatina u pola čaše vode. Dobijenu masu namažite na pamučnu krpu, pa stavite preko čukljeva. Preko obloge stavite najlon kesu, pa preko toga suvu krpu. Ostavite oblogu da deluje preko noći. Pravite ove obloge svakodnevno, do poboljšanja stanja.

– Stavljajte obloge od alkoholnog rastvora propolisa na čukljeve. Neka obloge ostanu da deluju preko noći.

– Nabavite od ribara svežu rečnu ribu. Veoma je važno da je ne zamrzavate, samo je držite u frižideru. Isecite ribu, pa komade sveže ribe stavljajte na čukljeve. Preko toga zavežite suvu krpu. Ove obloge pravite uveče, sedam dana uzastopno, da ostanu na čukljevima preko noći. Sledećih sedam dana utrljavajte u čukljeve ricinusovo ulje ili ulje od sibirske jele.

– Biljka po imenu gavez je jedina čije je pozitivno delovanje na čukljeve dokazano. Gavez sadrži karotin, alkaloide, tanine, glikozide, sluzi, smole, eterično ulje i najvažniji sastojak – alantoin. Alantoin je aktivna prirodna supstanca koja potiče rast stanica u kostima, vezivnom i potkožnom tkivu. Zbog tog je sastojka gavez jedan od najboljih lekova za zaceljivanje spoljnjih i unutrašnjih rana, oteklina, posekotina, ogrebotina, modrica, lomova i krvarenja. Koristi se i kod uganuća, iščašenja, nategnuća mišića i tetiva. Oblozi gaveza su delotvorni kod psorijaze, čireva, proširenih vena, karpalnog sindroma te kod upale kostiju. Lečenje mašću i tinkturama gaveza može trajati i do godinu dana. Gavez se preporučuje samo za spoljnju upotrebu. Trudnice ne treba da koriste ovu biljku.

Od gaveza se pripremaju čaj, oblozi, kupke, mast, tinktura i biljne kapi, i ništa od toga se ne sme držati u metalnim posudama. Oblozi od gaveza veoma su cenjeni. Sve što je potrebno je pomešati nekoliko kašičica osušenog mlevenog korena gaveza s dovoljno vruće vode da se napravi pasta. Namažite pastu na platno i prislonite na ranu. Obloge obnavljajte svaka dva do četiri sata.Mast od gaveza je efikasna i za ljude i za životinje. Ako je primenite odmah kod sveže rane, sprečava trovanje krvi, a uz nju i najdublje rane zarastaju bez ožiljaka.Četiri do šest svežih, opranih korenova, zavisno od veličine, sitno narežite i u oko 250 g shee maslaca kratko prepržite, ostavite da stoji preko noći. Sledeći dan zagrejte, procedite kroz krpu i istisnite. Odmah napunite čiste plastične posude i ostavite u frižider.

Boven terapija deluje tako što najpre rešava problem u kičmi, jer je tu uzrok pogrešnog hodanja i položaja tela koji uzrokuju čukljeve. Kada se izgubi bol u kičmi tek tada se koriguju stopala. Ovom tehnikom se resetuje telo određenim pritiscima na telo pacijenta. Pravi se pauza između pritisaka kako bi telo imalo vremena da odreaguje na akupresuru. Ukoliko dođe do poboljšanja u hodanju ili smanjenju bolova u leđima, posle sedam dana počinje tretman sa stopalima. Ovaj tretman se nastavlja sledećih dva meseca sa pauzama od sedam dana. Rezultati u hodu i izgledu čukljeva se mogu očekivati tek posle šest meseci. Sve zavisi i od toga koliki je deformitet.

Refleksoterapija je ciljana masaža određenih zona stopala. Tehnikom kontinuiranog pritiska na određenim tetivama na stopalima, tetive se oslobađaju a prsti postepeno vraćaju u normalan položaj. Ovom tehnikom se napipavaju na stopalima mnogobrojne izbočine koje ukazuju da je došlo do nagomilavanja kristala soli koji se pod pritiskom terapeuta oslobađaju. Time se postepeno vraća statika stopala.