Crvenilo na licu može biti povremeno usled nekih stimulansa ili trajno…može biti bezopasno ili pak proizvod opasnih oboljenja…

Da li pocrvenite kada ste uznemireni, ljuti, kad se osečate krivim iii kada ste obuzeti nekim drugim jakim emocijama? Ovo psihološki izazvano crvenilo javlja se na glavi, vratu, i obično je kratkotrajno. Javlja se kada se kapilari ispod površine kože, a koji su pod kontrolom nervnog sistema, prošire pod uticajem emotivnog stimulansa. Kada on prodje, kapilari se vraćaju u normalno stanje i koži se vrača normalna izgled. To je dakle normalna pojava i jedina neprijatnost koju izazva je ta da ne možete ni malo da slažete, a da se to ne ispolji u vidu crvenila na licu koje vas odaje.

Povremeno crvenilo, ograničenog trajanja, javija se i kod žena u menopauzi. Zove se “vruće crvenilo”. Javlja se bez povoda u bilo koje doba dana, zbog pada nivoa estrogena. Ako imate visoku temperaturu lice će vam biti rumeno. To je zbog toga što se kožni kapilari šire da bi omogućili odstarnjivanje suvišne toplote iz tela (krvi) putem kože.

I osobe sa pojačanim radom tiroide imaju blago crvenilo, jer njihova biološka mašina radi prebrzo i pregrejava se, pa se kapilari oslobadaju toplote širenjem, mogu biti i hronično prošireni i ostaviti trajno crvenilo po licu.
Naročito kod alkoholičara čije je crvenilo (i zadebijali nos) posledica pića. Ali, ne sudite po spoljašnjem izgledu. Ima i drugih bolesti i lekova koji izazivaju sličnu sliku. Recimo, jedna čašica pića izaziva crvenilo kod osoba koje ne podnose alkohol.
Nekad se crvenilo lica javlja i kod dijabetičara kad uzimaju lek za smanjenje šećera, Diabenase. I drugi lekovi slično deluju. Niacin, jedan od najefikasnijih lekova za snižavanje holesterola izaziva intenzivno, goruće crvenilo lica. Ako to ne znaju, pacijenti mogu da se uspaniče zbog te sekundarne reakcije.
I steroidni hormoni šire kapilare.
Kad nema drugih simptoma i uzroka iznenadno crvenilo može se pripisati Hodžkinovoj bolesti ili carcinoidu. Ima i drugih poremećaja koji se ispoljava crvenilom. Kada su pluća oštećena nekom hroničnom bolešću, telo kompenzira smanjeno snabelevanje kiseonikom povečanim stvaranjem crvenih krvnih zrnaca. Otud crvenilo koje srećemo kod osoba sa emfizemom ili bronhitisom.

Evo kako da sami odredite uzrok crvenila:
• Ako vam se menstruacije proreduju i imate napade crvenila povremeno, reč je o menopauzi.
• Ako uzimate novi vitamin za potenciju, pa vam lice počne da crveni, proverite da li sadrži niacin (nikotinska kiselina). Isto i kada uzimate nešto za sniženje holesterola.
• Ako se zacrvenite posle čašice alkohola, pa vas zaboli pod pazuhom iii na vratu, proverite da li su žlezde natečene. Možda imate Hodžkinovu bolest.
• Ako ste dijabetičar pa uzimate oralne lekove za smanjenje šečera a ervenite posle par čašica pića, dolazi do neželjene reakcije na mešanje leka i alkohola.
• Ako ste dobro podnosili piće, a odjednom se pojavi crvenilo kad malo popijete, ono če ostati i kada naglo prestanete da pijete, pošto su kapilari trajno prošireni.
• Lice vam je crveno, oči malo istaknute; nervozni ste, ruke vam malčice podrhtavaju, kao i jezik kad ga isplazite; mršavite. uzrok je hiperaktivna tiroidna žlezda. Ovi simptomi, sa izuzetkom iskolačenih očiju, nestaju posle lečenja. • Imate iznenadni proliv, bez razloga, teško dišete. Tu je i povremeno crvenilo lica, i kada niste uzbudeni. Ta tri simptoma karakteristika su kareinoidnog tumora, koji luči supstaneu nazvanu serotin u vaš sistem.

Simptom: Crvenilo lica Šta sve može da znači (Šta treba da preduzmete)
1. Normalna reakcija na uzbudenje ili bes (Ako je zbilja izrazito uzmite neki beta -blokator).
2. “Vruće crvenilo” menopauze (Dodatak estrogena).
3. Temperatura (Pokušajte da je snizite).
4. Hipertiroidizam (Leči se medikamentima, operativno, ili radioaktivnim jodom).
5. Alkoholizam (Umerenost u piću).
6. Preosetljvost na alkohol (Eliminišite piće).
7. Medikamenti (Antidijabetici, sterokli, niacin (promenite ili ih izbacite iz upotrebe).
8. Karcinoidni tumor ili Hodžkinov sindrom (Operacija).
9. Hronični nedostatak kiseonika (Lečenje).
10. Polycythemia vera (Lečenje).
11. Kašingov sindrom (Operacija ili lekovi).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *