crna stolicaPostoji mnogo razloga zbog kojih se može pojaviti crna stolica, tamna stolica ili stolica sa strašno neprijatnim mirisom, uključujući i konzumiranje određenih vrsta hrane ili uzimanje suplemenata gvožđa.Međutim, crna stolica takođe može biti rezultat krvarenja, a tamna boja ukazuje da krv verovatno potiče iz gornjeg gastrointestinalnog trakta.Kada je stolica crna ili tamna zbog prisustva krvi, to se naziva “melena” ili “lažna melena” ako stolica koja je tamna ili crna, ne sadrži krv.

Crna stolica uzrokovana hranom, prehrambenim dodacima, lekovima, ili mineralima je poznat kao “lažna melena”.Naziva se lažna, jer crna boja nije zbog krvi.Preparati gvoždja, uzeti sami ili kao deo multivitaminskih tableta koji sadrže gvožđe, mogu da budu uzrok crne stolice ili čak zelene stolice.Namirnice koje su tamno plave, crne ili zelene boje mogu izazvati crne stolice.Supstance koje mogu da izazovu lažnu melenu su :

-Crni sladić
-Borovnice
-Preparati gvoždja
-Olovo
-Bizmut ( Pepto-Bismol )

Ukoliko ne uzimate ove ili slične stvari najbolje je da odmah posetite lekara jer crna stolica može ukazivati na opasno unutrašnje krvarenje.

Sama crna boja nije dovoljna da se utvrdi da se utvrdi prisustvo krvi u stolici.Da bi počeo lečenje, lekar će morati da potvrdi da li zaista postoji krv u stolici.Najverovatnije ćete dobiti mali komplet koji se koristi za prikupljanje uzorka stolice koji onda treba poslati u laboratoriju na ispitivanje.

Krv u stolici može poticati sa različitih mesta u gornjrm delu gastrointestinalnog trakta i mogu ga izazivati različta oboljenja, uključujući i krvarenja čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, gastritis, varikozitet jednjaka ili oštećenje tkiva u jednjaku od nasilnog povraćanje ( Mallory-Weiss tear ).Krv boji stolicu u crno jer ima kontakt sa digestivnim sokovima probavnog sistema.

Kada se utvrdi prisustvo krvi u stolici, lekar može da odredi i druge dijagnostičke testove da se utvrdi uzrok i tačna lokaciju krvarenja.Ovi testovi mogu da uključe rendgenski snimak ,analizu krvi ,kolonoskopiju, gastroskopiju, testove sa barijumom itd.

Najčešći uzroci crne ili tamne stolice

Čir koji krvari : čir je vrsta rana na sluzokožu želuca ili dvanaestoplačnog creva, što može izazvati krvarenje i pod uticajem digestivnih enzima bojiti stolicu u crno.Nasuprot popularnom verovanju, da je čir na želucu uzrokovan stresom ili začinjenom hranom ( mada to može pogoršati već postojeći čir ).U stvari, on je obično izazvan infekcijom bakterijom vrste Helicobacter pilori (H. pilori ).Obično se propisuje kombinacija dva antibiotika za uništavanje ove veoma otpornr bakterije.

Drugi uzrok stomačnih krvarenja je produžena upotreba lekova protiv bolova poznatih kao NSAID ( nesteroidni anti -inflamatorni lekovi ).NSAIL može da iritira želudac i oslabi njegovu sposobnost da oblaže sluzokožu i zaštiti je od kiseline. Iz ovog istog razloga, NSAID imaju negativan efekat na Kronovu bolest i ulcerozni kolitis . NSAIL obuhvataju lekove koji se veoma često koriste kao što su ibuprofen i aspirin .Želudac se brzo sam zaleči nakon prekida uzimanja ovih lekova.

Gastritis : gastritis je zapaljenje sluzokože želuca.Ovo zapaljenje može biti izazvano preteranim uzimanjem alkohola ili začinjene hrane, pušenjm, infekcijama sa bakterijama ili produženom upotrebom NSAIL lekova.Gastritis se takođe može razviti posle operacije ili traume, ili može biti povezan sa već postojećim medicinskim uslovima.

Varikozitet jednjaka : varikozitet jednjaka su proširene vene koje se nalaze u zidu donjeg jednjaka ili gornjeg stomaka.Kada ove vene puknu, mogu izazvati krvarenje, što može da izazove pojavu krvi u stolici čiji je pokazatelj crna stolica zbog delovanja digestivnih enzima.Varikozitet jednjaka može biti ozbiljna komplikacija ako ga izaziva hipertenzija ( visok krvni pritisak) izazvan cirozom jetre .

Šta da radite ako vam je stolica crna

Ako imate crne stolice čiji se uzrok ne može pripisati hrani ili suplemenatima gvoždja, obratite se svom lekaru što je pre moguće.Ako je crna boja stolice praćena drugim simptomima kao što su povraćanje ili akutni bol u stomaku, potražite pomoć lekara odmah.
Povezano > > > Krv u stolici