crevne infekcijeCrevne infekcije stalni su pratilac leta, ali srećom možemo efikasno da se zaštitimo redovnim pranjem ruku, upotrebom čiste i bakteriološki ispravne vode, kao i pravilnim čuvanjem namirnica. Mikroorganizmi se u hrani ponašaju, reklo bi se, kao riba u vodi! Za samo jedan sat mogu da se razmnože na milione… Kao po pravilu, u 90 % slučajeva crevne infekcije praćene su blagim simptomima, ili čak prolaze i bez njih.

Često neko ko se nekoliko dana žali na umor, malaksalost i nejasne neprijatnosti u stomaku, zapravo i ne zna da je reč o crevnoj infekciji.Crevne infekcije u ostalih deset odsto slučajeva, praćene su mučninom, povraćanjem, čestim prolivima, i povišenom temperaturom. Tada je neophodno da se potraži pomoć lekara, koji će tačno ustanoviti šta je uzročnik crevne infekcije i propisati odgovarajuću terapiju.
Kod nekih infekcija prvi simptomi se javljaju već posle par sati, a kod drugih tek posle 24 do 48 časova. Povraćanje i učestala stolica su prvi simptomi crevne infekcije , a onda se javlja odbojnost prema hrani i bolovi u želucu.

CREVNE INFEKCIJE TERAPIJA

Osnovna terapija za lečenje crevne infekcije je da se nadoknade izgubljena tečnost i minerali, a lekove i antibiotike treba uzeti samo ako se stanje pogorša. Pijte što više čajeva, najbolje od šipka, jer zaustavlja stolicu, bogat je vitaminom C i deluje protiv toksina. Dobro je piti i čajeve od nane, kamilice, ili lipe.

DIJETA ZA CREVNE INFEKCIJE

Sastavni deo terapije je i dijeta. Želudac će umiriti kuvani krompir, pirinač, šargarepa, prepečeni hleb, pa čak i voda u kojoj se kuvalo povrće.

INFEKCIJE Direktno i posredno

Crevne infekcije nastaju na dva načina: hranom unesemo bakterije koje se u crevima razmnožavaju i luče otrove koji izazivaju simptome, ili se bakterije na podobnoj podlozi (mleveno meso, proizvodi od mleka) razmnože i tu izluče toksine koje zatim unesemo u organizam. U prvom slučaju crevne infekcije inkubacija traje šest sati, a u drugom se simptomi mogu javiti već posle 30 minuta. Bolest obično počinje mukom, nagonom za povraćanjem i malaksalošću. Ubrzo nastaju bolovi, pa grčevi u crevima, a zatim uporan proliv.

UZROCI CREVNE INFEKCIJE

Najčešće trovanje je izazvano jelima koja se nazivaju “plodovi mora”. Nastaju crevne virusne infekcije koje traju nekoliko dana i praćene su burnim simptomima. Poseban problem je upotreba prirodnog djubriva u povrtarstvu, čime se može preneti salmonela. Zato u tropskim danima treba birati salate koje se pripremaju od kuvanog, eventualno konzervisanog povrća. Podrazumeva se da ne smeju biti podgrejane, jer mogu da budu veoma opasne.

Mleveno meso je, ipak, najbolja podloga za razvoj bakterija. Dovoljno je samo pola sata da se na njemu pojave brojne kolonije mikroorganizama, a treba biti pažljiv i sa izborom sladoleda. Posebno je opasan onaj koji je kupljen kod privatnih poslastičara, gde je higijena ponekad ispod propisanih normi. I sirevi su leti u zoni povećanog rizika za crevne infekcije, pa ako osetite da mirišu “na kiselo” – bacite ih.