cistitis upala besike

Cistitis ili upala mokraćne bešike mnogo češće se javlja kod žena nego kod muškaraca. Oko polovine žena barem jednom oboli od cistitisa. Infekcije mokračne bešike nisu ozbiljne ako se pravovremeno leče, ali njihovo ponavljanje može da dovede do infekcije bubrega, što je mnogo ozbiljnije oboljenje.
cistitis upala besike
Simptomi cistitisa-upale mokraćne bešike
• peckanje prilikom mokrenja;
• česta potreba za mokrenjem;
• neobičan miris mokraće;
• nevoljno pražnjenje bešike;
• ponekad temperatura, bolovi u trbuhu ili krv u mokraći.

Većinu infekcija mokraćne bešike izazivaju bakterije koje se normalno nalaze u crevima. Žene ponekad dobiju infekciju kao direktnu posledicu polnog odnosa, kojim bakterije dospevaju do bešike. Žene koje za kontracepciju koriste dijafragmu naročito su podložne ovim infekcijama, kao i trudnice, jer u oba slučaja postoji pritisak na bešiku koja ne može sasvim da se isprazni.

Prevencija upale mokraćne bešike
• Pazite na redovnu higijenu. Naročito je važno da se brišete od napred prema pozadi kako biste izbegli širenje crevnih bakterija do mokraćnog kanala.
• Mokrite kada god osetite potrebu i pazite da svaki put potpuno ispraznite bešiku.
• Nosite pamučno rublje i komotnu odeću koja ne zadržava toplotu i vlagu oko prepona.
• Pijte mnogo tečnosti.
• Posle svakog polnog odnosa ispraznite bešiku kako biste izbacili eventualne bakterije koje su možda stigle do mokraćnog kanala.
• Izbegavajte upotrebu mirisnih sapuna, pene za kupanje i intimnog dezodoransa. Oni sadrže materije koje mogu da nadraže mokraćni kanal i učine ga podložnijim infekciji.
• Ako kao kontracepciju upotrebljavate dijafragmu, pazite da je dobro namestite i ne ostavljajte je predugo u vagini.

Lečenje cistitisa
Ako se primene odmah, na prvi znak peckanja prilikom mokrenja, mnoge prirodne metode lečenja mogu efikasno da pomognu kod infekcije mokraćne bešike. Ako nema poboljšanja u roku od 24 časa treba se obratiti lekaru.

Lekovito bilje.
Isprobajte čaj od brusnice ili koprive. Kod nas je najpopularniji uvin čaj, koji podstiče lučenje mokraće i deluje protiv upale.

Hidroterapija.
Tople sedeće kupke mogu da ublaže simptome upale bešike. Dodatak određenih biljnih ulja vodi za kupanje stvara umirujuću, mirisnu penu, koju stručnjaci za aromaterapiju smatraju naročito efikasnom. Isprobajte kupku s nekoliko kapi eteričnog ulja borovnice, eukaliptusa, sandalovine, bora, peršuna, kedrovine ili kamilice.

Ishrana.
Stručnjaci konvencionalne i alternativne medicine slažu se da je jedan od najboljih načina suzbijanja infekcije mokraćne bešike, bez obzira na uzrok, u tome da pijete mnogo tečnosti kako biste često mokrili i time isprali mokraćni sistem. Među nepoželjne napitke spadaju alkohol, kafa, crni čaj, čokoladno mleko, gazirana pića i sokovi od agruma. Bilo bi dobro da izbegavate namirnice kao što su agrumi, paradajz, sirće, šećer, čokolada, veštački zaslađivači i jako začinjena jela. Kada peckanje prestane, sačekajte deset dana pre nego što ponovo uključite u ishranu ove namirnice, i to jednu po jednu. Dodatne količine vitamina C (500 mg svaka dva sata) i vitamina A (25000 IJ dnevno) takođe mogu da ubrzaju oporavak.
Obratite se lekaru… …ako posle 24 časa kućnog lečenja ne primetite poboljšanje, ako imate krv u mokraći visoku temperaturu.
Povezani postovi>>> Upala bešike lečenje biljem

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *