Simptomi povezani sa cistama na jajnicima mogu varirati na osnovu tipa ciste. Iako u većini slučajeva nisu praćene simptomima, ciste na jajnicima mogu biti potencijano opasne. U nastavku teksta su opisani simptomi koji su povezani sa ovim cistama.

Ciste na jajnicima su vrećice ispunjene tečnošću koje se razvijaju na površini ili unutar jajnika. Pogadja većinu žena u nekom trenutku u životu i većina ovih cisti su benigne i izazivaju malu ili nikakvu neprijatnost . Većina cista na jajnicima nestaje bez lečenja. Medjutim 15% cisti može biti maligno i mogu predstavljati rizik od raka. Uzrok nastanka cisti povezan je sa procesom ovulacije i formiranja folikukla, struktura sličnih cistama. Kada jajna ćelija sayri, folikul puca i oslobadja je. Folikul se zatim pretvara u žuto telo koje se raspada ako ne dodje do trudnoće. Ciste na jajnicima se javljaju ukoliko se folikul ne raspadne ili ukoliko nastavi da se razvija zarobljen u žutom telu.

Na osnovu uzroka nastanka, ciste na jajnicima mogu biti potpuno bezopasne ili čak opasne po život. Mogu se svrstati u pet osnovnih kategorija:

Funkcionalne ciste: Poznate i kao jednostavne ciste, funkcionalne ciste su benigne i mogu biti deo normalnog procesa menstruacije i ovulacije kod žena. Uglavnom se povlače nakon dva do tri perioda.

Dermoidne ciste: Ciste na jajnicima koje mogu razviti kožu sa kosom, zubima i kostima nazivaju se dermoidne ciste ili neoplazma. Razvijaju se od grminatitivnih ćelija jajnika i mogu se javiti pri rodjenju, ali nisu primećene kod odraslih osoba.

Cistodenmas ciste: Ciste koje se razvijaju izvan jajnika, izazivajući bol ukoliko su velikih dimenzija.

Endometriotične ciste: Ove ciste postepeno rastu kao rezultat krvarenja u endometijalnom tkivu nakon menstrualnog ciklusa.

Polisistični jajnici: Policistične ciste su ispunjene zarobljenim jajnim ćelijama koje nastavljaju svoj rast. One nastaju kada se folikuli ne oslobadjaju iz jajnika.

Simptomi cisti na jajnicima

Ciste na jajnicima koje su male i benigne nestaju u roku od četiri do osam nedelja, u slučaju da su nešto veće, simptomi mogu duže trajati. Uočljivi znaci da postoje ciste na jajnicima:

Pritisak i bol u stomaku

Bolovi u donjem delu ledja i butina

Osetljivost grudi

Bolan odnos

Pritisak i bol u mokraćnoj bešici i rektumu

Problemi pri mokrenju

Povećanje težine

Neredevni menstrualni ciklusi ili abnormalno krvarenje

Mučnina i povraćanje

Neplodnost

Umor

Glavobolja

Bol u mišićima i rebrima

Razvoj čvorića ispod kože

Simptomi koji prate ciste na jajnicima su prilično opštii često može doći do mešanja sa endliometriozom, vanmateričnom trudnoćom ili zapaljenjem karlice. U težim slučajevima, simptomi mogu uključivati vrtoglavicu, umor, groznicu, jak bol u stomaku i nedostatak daha. U ovom slučaju treba odmah potražiti medicinsku pomoć. Specijalisti mogu na osnovu sastava, oblika i veličine proceniti da li su potencijalno opasne ili ne. Procedura za dijagnostiku ciste na jajnicima uključuju ultrazvuk karlice, laparoskopija i CA 125 test. Pristupi lečenju su različiti jer se razlikuju i simptomi kod pojedinih žena. Mnogi faktori utiču na rast ciste na jajnicima, od genetike do insulunske rezistencije pa čak i loša ishrana. Radi sigurnosti preporučuju se redovni lekarski pregledi.