jetra gradja i uloga

jetra gradja i ulogaSamo jedna cista na jetri možda neće ispoljiti nikakve simptome. Međutim, simptomi se mogu pojaviti kada se veličina i broj cista značajno poveća. Ovaj članak pruža informacije o tom problemu.

Jednostavna vodena cista na jetri može biti dobroćudna i bez simptoma. Neke nepravilnosti u razvoju fetusa mogu dovesti do formiranja ciste na jetri. U većini slučajeva, ove ciste ne dovode do zdravstvenih problema. Međutim, njihov uvećan rast može ozbiljno da ugrozi funkcije jetre, kao što su prećišćavanje krvi, oslobađanje toksina i slobodnih radikala, ili absorpcija osnovnih hranljivih materija.

Uzroci

Ciste na jetri koje su prisutne u trenutku rođenja, nazivaju se kongenitalne (urođenje) ciste. Nasledne bolesti, kao što je fibroza jetre , mogu dovesti do formiranja cisti na jetri. Urođena bolest zvana ’policistična jetra’ može dovesti do razvoja nekoliko cista na jetri. Takođe, može dovesti i do poremećaja rada bubrega. Formiranje benignih cisti na žučnim kanalima može biti prouzrokovano drugom urođenom bolešću, nazvanom koledokalne ciste. Genetske predispozicije su takođe odgovorne za Karoli bolest, koja dovodi do pojave cista na jetri. Infekcija izazvana parazitom Echinococcus granulosus, takođe može dovesti do ovog stanja. Larve ovog parazita se učaure unutar cista. One se nazivaju hidatiformne ciste i mogu uzrokovati nelagodnost i bol u stomaku. Tumor na jetri može biti pogrešno dijagnostikovan kao cista. Zato svako treba da se podvrge svim vrstama testova preporučenim od strane lekara, da bi tačna dijagnoza dovela do izbora adekvatne terapije.

Simptomi

Ciste na jetri obično nemaju simptome. Ljudi ih obično postanu svesni tek pošto urade analize za utvrđivanje uzroka drugih zdravstvenih problema.. Bakterijske infekcije mogu udovesti do toga da se vodene ciste napune krvlju.

Druge vrste infekcija mogu dovesti do rasta cisti i mogu ispoljiti sledeće simptome:

– Nelagodnost u stomaku

– Opšta nelagodnost

– Blag do jak bol u abdomenu, naročito u gornjem desnom delu, gde se jetra nalazi

– Problemi digestivnog trakta, kao što su mučnina i dijareja

– Konstantan osećaj nadutosti u gornjem abdomenu

– Pritisak u abdomenu

– Uvećana jetra

– Otok u abdomenu

– Bol na desnoj strani gornjeg kvadranta abdomena i u ramenu

– Infekcija dovodi do nadutosti i bolova

– Obstrukcija žučnih kanala

Kada se ciste probuše ili inficiraju, osoba može osetiti oštar bol u abdomenu i nelagodnost. Veće ciste mogu dovesti do povećanog pritiska u abdomenu. One mogu izazvati nadutost u abdomenu; međutim, ovakvi slučajevi su veoma retki.

Lečenje

U većini slučajeva, lečenje nije potrebno. Međutim, kada je lečenje potrebno, ono se razlikuje u zavisnosti od uzroka. Generalno, velike i bolne ciste na jetri doktori dreniraju. U nekim ozbiljnijim slučajevima, ciste mogu biti hirurški odstranjene. Doktori obično prepisuju lekove koji pomažu u ubijanju parazita koji izazivaju ove ciste. U slučaju policistične bolesti jetre, ako je broj cista izrazito veliki, onda je transplatacija jetre jedini vid lečenja.
Neprekidan bol u gornjem desnom delu abdomena ne treba zanemarivati. Ukoliko primetite oticanje i bol u gornjem desnom kvadrantu abdomena, trebalo bi odmah da se javite doktoru.