ciroza jetre

Tok i prognoza ciroze jetre. — Tok ciroze je najčešće vrlo dug. Prvi stadijum ciroze može trajati i desetine godina i potpuno se smiriti pod dejstvom energičnog lečenja. Kada se pojavi ascites, tok bolesti se znatno ubrzava i završava se najčešće smrću sa znacima potpunog prestanka rada jetre najdalje u toku 5 godina posle pojave ascitesa. Pojava već pomenutih komplikacija može u znatnoj meri skratiti trajanje tog stadijuma…
ciroza jetre
Lečenje ciroze jetre. — Uspešno lečenje ciroze može se sprovesti samo u njenom prvom stadijumu. Uklanjanje uzroka koji je doveo do ciroze (alkohola i loše ishrane), zaštita ćelije jetre od daljih oštećenja, omogućavanje obnove tih ćelija, sprečavanje daljeg stvaranja vezivnog tkiva i pokušaj uklanjanja povećanog pritiska u portnoj veni predstavljaju glavne terapijske mere u lečenju ciroze.

U ranom stadijumu ciroze jetre, davanje kortizona i sličnih lekova (pronizon, prednizon) deluje povoljno, jer ti lekovi smanjuju, naročito u cirozi jetre koja je posledica neizlečenog akutnog hepatitisa, pojačanu razgradnju ćelija jetre i stvaranje vezivnog tkiva.

Kad bolesnik dođe u drugi stadijum ciroze, lečenje uzima drugi pravac. Davanje hrane bogate belančevinama nema više neke naročite svrhe, a može biti i štetno zbog nagomilavanja otrovnih sastojaka tih hranljivih materija, naročito amonijaka. Hrana se uglavnom ograničava na šećere. Sem toga, ona mora biti neslana. Belančevine treba tada uglavnom davati u vidu transfuzija krvi ili plazme.

Neophodno potrebne količine belančevina (oko 70 g dnevno) mogu se dati i hranom, ako se istovremeno daju antibiotici (tetraciklini), koji uništavaju crevne bakterije, pod čijim đejstvomse stvara amonijak iz belančevina.

Zadržavanje tečnosti u trbušnoj šupljini i u potkožnom tkivu (otoci) može se delimično ukloniti neslanom dijetom i povremenim davanjem lekova koji pojačavaju izlučivanje soli i vode putem bubrega. Ranije su se u tu svrhu upotrebljavale injekcije živinih soli (Salirgan i dr.). Danas postoje mnogi lekovi kojima se postiže isto dejstvo i kad se oni daju na usta (Esidrex, Aldacton). Njihovo dejstvo počiva na sprečavanju upijanja soli i vode u bubrežnim kanalićima. Dobrom kombinacijom 2 ili 3 od ovih lekova mogu se relativno često postići vrlo dobri rezultati.

U posleđnje vreme se vrše mnogobrojni hirurški poduhvati radi smanjenja povećanog pritiska u portnoj veni, koji je, kao što je već rečeno, glavni uzrok stvaranja ascitesa i otoka, a naročito teških krvavljenja. Svi ti pokušaji imaju za svrhu da rasterete portnu venu od suvišne krvi, spajanjem te vene sa velikim venama (donja šuplja vena, vena bubrega itd.). Istovremeno hirurški se uklanja i slezina. Operacija je vrlo teška i zahteva veliko iskustvo hirurga. Kad uspe, ona u znatnoj meri produžava život bolesnika. U slučaju obilnih krvavljenja, bolesniku treba dati što ranije transfuzije velikih količina krvi.

Iznete činjenice pokazuju da je lečenje ciroze jetre vrlo uspešno u njenom ranom stadijumu, dok se lečenje drugog stadijuma svodi na izvesne mere kojima je svrha samo da uklone, i to samo privremeno, pojedine simptome bolesti, dok se o nekom uspešnom lečenju tog stadijuma bolesti danas još ne može govoriti.
POVEZANO >>> Kako sačuvati i oporaviti jetru
Koje promene izaziva ciroza jetre

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *