ciroza jetre

Simptomi i znaci ciroze jetre (klinička slika).
—Početni simptomi ciroze jetre su često vrlo slabo izraženi i nekarakteristični, a njen tok najčešće vrlo spor. To naročito važi, za njen prvi stadijum. Danas je utvrđeno i eksperimentisanjem na životinjama, a i na čoveku, da jetra može da još skoro potpuno normalno vrši svoje uloge dok još postoji i samo dvadeseti deo njenog normalnog tkiva.

ciroza jetre
Kako se propadanje jetrinih ćelija u cirozi vrši sporo i postepeno, razumljivo je da će se simptomi te bolesti javljati postepeno. Stoga nije ni retka pojava da se ciroza jetre otkrije tek kad se jave simptomi koji govore za ozbiljno oštećenje jetre, kao što su, na primer, povraćanje krvi ili krvave stolice.

Ponekad ciroza jetre ne daje nikakve simpto-me ni znake, tako da se otkrije tek prilikom obdukcije osoba umrlih od neke druge bolesti.

Kad je ciroza jetre izazvana alkoholom, u njenom početku javljaju se znaci uslovljeni oštećenjem želuca i creva alkoholom. Naprotiv, kad je ciroza posledica neizlečenog hepatitisa, na njeno postojanje svraćaju pažnju manje ili jače izražena žutica, tup bol u predelu jetre i postepeno mršavljenje bolesnika.

Vrlo često, na žalost, neizlečeni akutni hepatitis neprimetno prelazi u cirozu jetre, koja se obično otkrije u stadijumu u kojem je lečenje obično bezuspešno. Zbog toga je neophodno potrebno da se osobe, koje prebole akutnu fazu hepatitisa, kontrolišu relativno dugo, naročito ako su probe funkcionog ispitivanja bile još patološke 4 meseca posle pojave žutice.

Bez obzira na njen uzrok, u kliničkoj slici ciroze jetre postoje dva stadijuma: kompenzovani i dekompenzovani (u medicini se pod pojmom kompenzacije podrazumeva relativno normalan rad nekog organa i kad je njegovo tkivo oštećeno, uslovljen povećanim radom preostalog zdravog tkiva). Ta podela je od vrlo velike praktičke vrednosti, jer se u prvom stadijumu energičnim merama može vrlo često zaustaviti dalji tok bolesti.

Gubitak apetita, muka i povraćanje, naročito ujutro odmah posle ustajanja, spadaju u prve simptome ciroze jetre. Njima se pridružuju tupi bolovi i nadutost trbuha, praćeni čestim vetrovima i naizmeničnom pojavom proliva i zatvora. Svi ti simptomi posledica su hroničnog zapaljenja želuca, creva i gušterače, izazvanog alkoholom. Ponekad, naročito posle upotrebe masnije hrane, bolesnici osećaju slabije ili jače bolove ispod desnog rebarnog luka. Kod izvesnog broja bolesnika postoje već u tom stadijumu simptomi oštećenja nervnog sistema: drhtanje prstiju pri ispružanju šaka, govorljivost, teški snovi, uvek u vezi s profesijom bolesnika, i bolovi u pojedinim mišićnim grupama. Kod drugih bolesnika postepeno se javlja stanje melanholije i pospanosti, naročito posle jela. Već u tom stadijumu javljaju se i neki znaci koji govore za poremećeno proticanje krvi kroz jetru, koja je počela da se smanjuje zbog smežuravanja vezivnog tkiva. To su pojava hemoroida (šuljeva) i povremena krvavljenja iz njih.

Sem toga, iako je to kompenzovani stadijum ciroze, mogu se već u njemu otkriti i simptomi popuštanja rada (insuficijencije) jetre. Među njih spadaju: krvavljenje iz nosa, ili desni, svrab i izvesni znaci koji govore za smanjenje nekih vitamina u organizmu (noćno slepilo, zbog nedostatka vitamina A, zapaljenje živaca, zbog smanjenja vitamina B1).

Pregled bolesnika u tom stadijumu otkriva mnoge znake oštećenja jetre. Izmršavelost pada naročito u oči. Ona je najjače izražena na licu, grudnom košu i na rukama. Na koži lica, leđa, ramena i ruku primećuju se zvezdasta proširenja sitnih krvnih sudova, koja u daljem toku bolesti postaju sve brojnija. Ona su u vezi sa izvesnim poremećajima žlezda s unutrašnjim lučenjem, nastalim zbog nedovoljnog rada jetre. Beonjače imaju skoro uvek slabu žućkastu boju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *