cir na zelucu sta jesti a sta izbegavati

Čir želuca se kod nas naziva još i grizlica, a odlikuje se oštećenjem sluzokože želuca. Od čira pati oko 5% osoba i u stalnom je porastu,s obzirom na uticaj nervoze na pojavu čira. Pored stresa, na pojavu čira na želucu utiče i preterana i pogrešna ishrana, pušenje i stalno uzimanje aspirina, koji, takođe, nagriza sluzokožu.Čir na
želucu je češći kod muškaraca nego kod žena….
cir na zelucu sta jesti a sta izbegavati
Bolovi se obično javljaju na nekoliko sati posle obroka i u toku noći u vidu čupanja i smiruju se posle uzimanja hrane ili tečnosti.

Istine i zablude sa hranom kad je u pitanju čir na želucu
Novija pravila ishrane ogledaju se u tome da se jede normalna hrana, s tim da se izbegava hrana koja može da iritira želudac: bez jakih začina, češći obroci, bez jakih alkoholnih pića i obroci u određeno vreme. Bolesnici najbolje znaju koja ih hrana iritira, a ako im lekar daje posebne savete, treba ih poštovati. Dobar savet je da se jede manje ali češće i da se ne jede suviše topla ni previše hladna hrana.

Evo savremenog mišljenja o specifičnoj hrani koja štetno deluje na čir.
Mleko. — Ishrana za čir bogata mlekom i mlečnim proizvodima je prevaziđena. Naprotiv, korišćenje puno mleka može škoditi, a ne koristiti. Dr N. Kitag, čuveni gastroenterolog iz Indije, tvrdi da puno mleka u ishrani sprečava zaceljenje čira. Šolja mlakog mleka umiruje bolove i može se koristiti.

Kafa. — Kafa sa kofeinom i dekofeinizirana utiče na veće lučenje želudačne kiseline, ali izostavljanje umerenih količina kafe nema opravdanja, niti može ubrzati izlečenje. Dodavanje malo mleka, naročito turskoj kafi, treba da bude redovna praksa i kao preventiva od pojave čira.

Začini. — Biber i čili stimulišu lučenje kiseline, te neki bolesnici imaju dobro iskustvo izbegavanjem ovih začina. Izostavljanje začina uopšte smatra se nepotrebnim.

Alkohol. — Pivo i vino izazivaju jako lučenje kiseline, stoga mnogi lekari savetuju izbegavanje alkoholnih pića.

Biljna ulja. — Korisnija su u ishrani čiraša od masti životinjskog porekla.

So. — Postoji uska veza između veće potrošnje soli i povećane smrtnosti od raznih bolesti, a naročito srca i krvnih sudova i to, posredno, preko povišenog krvnog pritiska. Zasoljena hrana utiče i na pojavu ulcera.Ustanovljeno je da je veća potrošnja soli u evropskim zemljama u vezi sa učestalom pojavom čira na želucu.

Ishrana protiv čira na želucu
Izborom namirnica može se puno doprineti zaštiti i lečenju ulkusa. Naročito su korisne sledeće namirnice: suvi jestivi kvasac, pivski kvasac, hleb od integralnog brašna ili polubeli, meso, džigerica, bubrezi, riba, jaja, sirevi, jezgrasto voće, povrće, a naročito krompir, kupus, paradajz, paprika, pasulj, dinja, zatim citrus plodovi (pomorandža, grejpfrut, mandarina) i maslinke.

Sveži sok od kupusa smatra se blagotvornim, jer ne samo da sprečava pojavu već i leči čir na želucu. Pomoću sokovnika iscediti sok iz svežeg kupusa i piti ga po pola litra dnevno u trajanju od 30 dana. Sok se cedi svakodnevno, pre korišćenja, i pije se samo sveže isceđen, jer stajanjem gubi svojstva. Treba ga piti tri puta dnevno po nepunu čašu. Korisno je uz to konzumirati kuvanu pšeničnu kašu ili kuvanu pšenicu ili sok dodati supi.

Bolesnici koji imaju čir na želucu treba da se pridržavaju ovih saveta.
1. Jesti svakog dana u određeno vreme, jesti na miru i bez žurbe i hranu dobro prožvakati.
2. Rasporediti hranu na nekoliko manjih obroka: kada želudac nije pun proizvodi manje kiseline, koja je uzročnik tegoba.
3. Prženu i suviše pečenu hranu izbegavati, kao i industrijske supe, a prednost davati kuvanoj hrani bez mnogo začina.
4. Ograničiti crnu kafu, filter i espreso kafe su bolje od turske, jer manje iritiraju. Sa pušenjem treba prestati i izostaviti jaka alkoholna pića, a pivo i vino ograničiti.

Kod čira na želucu i gastritisa blagotvorno deluje med, te ga treba uzimati ujutro, natašte, i uveče pre spavanja.

K o k t e l protiv čira na želucu
Svežu glavicu belog kupusa izrezati i staviti u sokovnik ili mlinj. Oko 2 kg kupusa daju, 1,2 litra soka. Koktel se pravi sa 75% soka kupusa i 25% soka celera, jer celer sadrži takođe materije protiv čira na želucu. Za bolji ukus, u svaku čašu koktela dodaje se po kašika soka paradajza, limuna ili ananasa. Koktel se pije po litar dnevno, u tri dela, pre jela. Poboljšanje se javlja nakon korišćenja koktela u trajanju od 20 dana.

Šta jesti
Meso nemasno kuvano ili pečeno,ribe,slatko mleko,jogurt,kiselo mleko,dobro pečen hleb,testenine,voće,krompir,zeleno povrće.

Šta izbegavati
Masno prženo i pohovano meso,zreli masni i slani sirevi,kajmak,vruć hleb,neljušteno voće,pasulj,sočivo,rotkvice,teška jela sarma ,podvarak,margarin,palačinke,krofne,čokolada,sladoled,biber,ljuta aleva paprika,sirće,turska kafa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *