Čir, takođe poznat i pod nazivom absces, predstavlja nakupinu gnoja koja se formira unutar kože. On može biti posledica više vrsta stanja, a jedno od najuobičajenijih jeste urasla dlaka. U većini slučajeva, čir na koži će se povući nakon određenog vremenskog perioda spontano, ili uz pomoć nekih jednostavnih kućnih lekova. U suprotnom, ako imate čir koji dugo perzistira ili imate bolest koja dovodi do nastanka čireva, trebalo bi da odmah kontaktirate lekara.

Simptomi

Moguće je da čir nastane na koži bilo kog dela tela. Uprkos tome, najčešće se javlja u oblastima gde je dlaka izložena pritisku ili pojačanom znojenju, kao što su su bedra, zadnjica, pazušne jame, vrat ili lice. Neki simptomi i znaci prisustva čira ukučuju sledeće:

– Pojava crvene i bolne kvržice veličine zrna graška.
– Koža u okolini ove izrasline je crvena i otekla.
– Kvržica će se uvećavati u toku sledećih nekoliko dana usled toga što se puni gnojem (u nekim slučajevima može narasti i do veličine loptice za bejzbol).
– Na izraslini će se formirati žuto-beli vrh, koji će vremenom pući i dozvoliti dreniranje gnoja.

Uzroci za pojavu čira na koži

U većini slučajeva, čir nastaje usled prisustva stafilokoka na koži (Staphylococcus aureus), bakterije koja je uobičajena na sluzokoži nosnih hodnika. Čirevi će se često javiti ako je prisutno jedno od sledećih stanja:

Urasla dlaka
-Zapušene i inficirane znojne žlezde
-Zaglavljeno iverje ili bilo kakav drugi strani materijal u koži
-Prekid u kontinuitetu kože poput ogrebotine ili posekotine
cir na kozi
Faktori rizika

Iako je moguće da se čir na koži pojavi kod bilo koje osobe, neke su ipak više ugrožene. To su ljudi koji su na terapiji određenim lekovima ili imaju neko oboljenje, pri čemu i jedno i drugo utiču na imuni sistem.

Neke od bolesti koje povećavaju rizik od nastanka čira uključuju hipogamaglobulinemiju, bubrežnu insuficijenciju, anemiju, gojaznost, poremećaje krvi i dijabetes.

Lekovi koji mogu povećati ovaj rizik su medikamenti za tretman karcinoma (hemoterapeutici), kao i preparati prednizolona i kortizona.

Kućni lekovi u tretmanu čireva na koži

Većina ovih lekova delotvorna je samo u slučaju blagih formi čireva na koži. Najbolje je primeniti ih odmah po primećivanju čira, jer to smanjuje rizik od naknadnih komplikacija.

Primenite toplotu
Najuobičajeniji kućni lek za tretman čira jeste primenjivanje toplote. Najlakši način da se to uradi je da se čir potopi u toplu kupku ili da se pokrije vrućom vrećicom. Lek radi na tom principu što povećava cirkulaciju u pogođenom regionu, dovodeći na taj način bela krvna zrnca i anti-tela koja pomažu u borbi protiv infekcije.

Izdrenirajte manje čireve
Odličan način da se gotovo trenutno olakša bol kod prisustva čira jeste njegovo dreniranje. Bitna stvar koju treba upamtiti je da je čir spreman za dreniranje tek nakon što omekša, ili se na njegovom vrhu pojavi „glava“ – region gnoja ili male pustule. Ako je čir mali i tvrd, dreniranje neće imati nikakav efekat. U većini slučajeva ćete morati da fizički iscedite čir, dok će oni manjih dimenzija (kao što su oni izazvani uraslom dlakom) to spontano učiniti tokom tretmana toplom kupkom. U nekim slučajevima, čireve većih dimenzija će morati da drenira medicinski stručnjak.

Uzmite antibiotik
Antibiotici se mogu upotrebiti u lečenju čira na koži, ali nisu uvek potrebni niti od pomoći. Oni mogu pomoći u iskorenjivanju bakterijske infekcije koja prati čir. U slučajevima gde je na osnovi čira nastao i apsces, antibiotici mogu imati poteškoća u probijanju njegove kapsule, ako se apcses prethodno ne izdrenira.

Pokušajte sa alternativnim lekovima za čireve

Kukuruzne pahuljice. Iako kukuruzne pahuljice ne smatramo prevashodno lekovitim sredstvom, njihova neverovatna moć upijanja daje im lekovita svojstva i svrstava u grupu efikasnih kućnih lekova. Ovaj tretman se sastoji iz prokuvavanja pola šolje vode u lončiću i nakon toga dodavanja dovoljno kukuruznih pahuljica da se formira gusta pasta. Čir se prekrije pastom i zatim zaštiti tkaninom. Postupak se ponavlja na svakih sat vremena ili dva, sve dok čir ne počne da se drenira.

Sukcija pomoću tegle. Druga opcija u tretmanu je da se čir „kupira“, tj. obavi sukcija (izvlačenje) materijala iz čira uz pomoć toplote i tegle. Prvo, prokuvati vodu u tegli kako bi se obavila dezinfekcija i zagrevanje suda. Uhvatite teglu hvataljkama i prospite vodu, a zatim je ostavite da se malo ohladi. Vodite računa o tome da se tegla ne ohladi previše, jer toplota obezbeđuje sukciju, ali sačekajte dovoljno dugo da se ne opečete. Postavite teglicu preko čira i primetićete da, dok se hladi, nastaje sukcija koja povlači krv i poboljšava cirkulaciju u pogođenoj oblasti. Nakon toga uklonite sud i jednostavno odstranite gnoj i ostatke tkiva i operite pogođeno mesto.

Slanina. Slanina je iznenađujuće, ali efikasno kućno sredstvo za lečenje čira usled toga što sadrži so. Jednostavno uvaljajte usoljenu slaninu ili svinjetinu u još soli i stavite između dva parčeta tkanine. Tkaninu postavite na čir i menjajte oblogu nekoliko puta na dan, sve dok čir ne počne da se cedi.

Mleko. Da biste spravili ovaj kućni lek počnite sa šoljom mleka i lagano dodajte 3 kafene kašičice soli (ali vodite računa o tome da so ne dodajete prebrzo jer može doći do zgrušavanja mleka). Ostavite mleko da se krčka oko 10 minuta, a zatim ga zgusnite upotrebom brašna ili prezli. Nastalu smesu podelite na četiri dela i menjajte oblogu na svakih pola sata.

Crni luk. Crni luk ima antimikrobno i antiseptičko dejstvo. Takođe, on iritativno deluje na lokalitet što za uzvrat izvlači „vrelinu“ i povlači krv u region čira. Za korišćenje ovog leka, jednostavno isecite debelu krišku crnog luka i stavite je na čir. Pokrijte mesto tkaninom, i postarajte se da oblogu menjate na svaka 3-4 sata. Čir će se naposletku izdrenirati.

Jaja. Ovaj kućni lek za čir na koži koristi belanca iz jajeta i u upotrebi je još od 19. Veka. Jednostavno prokuvajte jaje i oljuštite ga. Zatim odvojite belance i postavite ga direktno na čir. Pokrijte mesto tkaninom i čekajte.