Šta je cinkova mast? Da li je to isto što i cinkova pasta? Možda ste i pre videli ili čuli da postoji cinkova mast i ako niste zaista znali šta je to i čemu sve služi onda je vreme da vam njenu delotvornost otkrijemo. Cinkova mast je isto što i cinkova pasta i leči mnoga kožna oboljenja, ona dubinski čisti kožu i tako pospešuje regeneraciju kože. Cink je, kao što se i pretpostavlja, glavni sastojak ove masti i on je važan za imunološki sistem organizma i između ostalog sprečava i da obolite od sezonskih bolesti prehlade i gripa. On je veoma važan u ljudskoj ishrani, ali je isto tako delotvoran i ako ga koristite spolja.

Kako deluje cinkova mast ?

Cinkova mast (pasta) upija sekret obolele kože, odstranjuje odumrle ćelije kože, zaustavlja krvarenje iz rana i suši rane. Ova pasta to radi zahvaljujući oksidu i talku i ona se primenjuje kod osoba koje imaju tegobe sa herpesom, ekcemom i ostalim kožnim oboljenjima koja su nastala usled bakterijskih ili virusnih infekcija.

Herpes leči tako što sasušuje ranu i potrebno je da čim primetite da vam se javlja herpes (on najčešće bude na usni, ali se javlja i na drugim delovima tela) da odmah namažete na obolelu regiju. Cinkova pasta pomaže i kod tegoba koje donosi pelenski osip, psorijaza, ali i svrab i za probleme na koži koristi se i cinkova mast za opekotine, za posekotine, ogrebotine i za rane.

Cinkova mast je delotvorna i za bebe pogotovo onda kada želite da otklonite osip od pelena, a ako želite da budete sigurni da vaša beba neće dobiti osip, možete slobodno da je prvo namažete cink pastom pa onda da joj stavite pelene. Cinkova pasta za rane na koži pokazala se isto veoma delotvornom. Cinkova mast za rane na koži deluje tako što ih sasušuje i zaustavlja dalje krvarenje.

Cinkova mast za akne i bubuljice

Akne i bubuljice su česta pojava na koži kako lica tako i drugih delova tela i ona nastaje najčešće usled prljavštine na koži i njene masnoće. Ove promene na koži nastaju najviše u periodu puberteta, ali umeju da prave problem i u kasnijim zrelijim godinama.

Kao dobar preparat pokazala se cinkova mast za akne i bubuljice jer ona deluje i na lučenje sebuma koje pomaže onima koji imaju masnu kožu lica. Mineral cink je dobar ne samo za zdravlje nego i za lepotu i on uspešno uklanja akne i bubuljice sa kože lica, a talk, koji je isto sastojak cinkove masti, daje mekani izgled kože.

Dobra vest je da cinkova mast za akne i bubuljice ne deluje samo površinski nego ona efikasno uklanja i prljavštinu sa lica i višak loja na njemu. Sve bakterije nakon korišćenja ove masti odmah su eliminisane. Poboljšanje na vašem licu neki primete odmah, a neki nakon nekoliko nedeja, stoga budite uporni kada budete koristili ovaj preparat.

Cinkova pasta za ožiljke

Ožiljci od akni umeju da se jave na koži i da ostanu vrlo dugo prisutni. Ožiljci na licu se javljaju onda kada se koža ošteti i oni mogu doći kako zbog akni i bubuljica, tako i zbog ujeda insekata, ogrebotina, opekotina, boginja, a neretko i nakon operacija ili vakcinacija i za lečenje ovih tegoba je pouzdano dobra cinkova pasta za ožiljke. S obzirom na to da oni negativno utiču na samopouzdanje ljudi trebalo bi reagovati i rešiti se ovih ožiljaka. Cinkova pasta za ožiljke najbolje deluje kada je nanesete u tankom sloju nekoliko puta na dan na oštećenu kožu. Možete je nanositi dok ne vidite poboljšanje jer ova mast ne stvara rezistentnost i možete je koristiti duže vremena svakodnevno.

Cinkova pasta za fleke

Fleke su česta promena na koži i mogu se javiti zbog različitih situacija i oboljenja stoga se u njihovom rešavanju delotvornom pokazala cinkova pasta za fleke. Pre svakog tretiranja fleka na koži bi trebalo saslušati savete lekara, ali važno je znati da je suština uklanjanja fleka podsticanje rasta novih i zdravih ćelija. Cinkova pasta za fleke deluje na oštećenu kožu tako što je suši i štiti.

Cinkova mast cena i način korišćenja

Cinkova mast može se kupiti u apotekama i za nju vam nije potreban recept. Cena cinkove masti kreće od 40 dinara za najmanja pakovanja pa ide naviše, zavisno od toga koju cinkovu mast uzimate.

Koristite je nekoliko puta na dan i ako su vam delovi na koži jako iziritirani onda je bolje da koristitite cinkovu mast koja sadrži 40% koncentracije cinka, a ukoliko je vaša iritacija mala onda je dovoljno da uzmete i onu od 15% cinka.

Pre i nakon svake upotrebe ruke operete sapunom. Mažite je nekoliko puta na dan, u tankom sloju i nemojte je utrljavati u kožu. Možete da je koristitite dokle god ne vidite promene i zarastanje na vašoj koži.

Cinkovu pastu slobodno možete koristiti i u trudnoći. Pročitajte dobro uputstvo pre nego što uzmete cinkovu mast ili se posavetujte sa apotekarima, ali nemojte je koristiti ako ste alergični na neki od sastojaka jer nekad može da dođe do trovanja ukoliko se ispostavi da vam ova pasta ne prija. Takođe, pre nanošenja cinkove masti ne bi bilo loše da pročitate uputstvo i da obratite pažnju da vam ona ne dođe u dodir sa osetljivima delovima lica – očima, nosom ili sa ustima.

Ukoliko želite ipak da sami napravite cinkovu mast tada će vam biti potrebno da utrošite 25g cink oksida, 25g pšeničnog skroba i 50g vazelina. Cink i pšenični skrob bi trebalo da pomešate u jednom sudu tako što ćete ga istresti na metalnoj površini kako bi se formirao tanki sloj smese. Tu smesu koju ste dobili bi bilo dobro da ostavite na toplom mestu najmanje 3, a najviše 4 sata. Za to vreme uzmite beli vazelin koji ćete prethodno rastopiti i pomešajte ga sa sastojcima pšenični skrob i cink oksid i mešajte dok ne dobije kremastu masu. Zatim pronađite plastičnu posudu s poklopcem u kojoj planirate da držite cinkovu pastu i prebacite smesu u tu posudu. Dobijenu cinkovu pastu držite u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi i na tamnom mestu (nemojte je stavljati u frižider).