devojke-vezbe-sala

Briga o sebi i svom zdravlju je veoma važna stavka u životu svakog pojedinca. Ne kažu stariji ljudi džabe ,,samo da je zdravlja, a ostalo ćemo lako“. Zdrav čovek može sve – može da radi i zaradi, može da uživa u svim darovima i čarima života, može da stvara porodicu, može da putuje, da stvara i mašta…

U vremenu u kojem živimo očuvanje zdravlja i imunog sistema na optimalnom nivou može biti izazovno. Razlozi za to mogu se naći u brzom načinu i tempu života, raznovrsnim okidačima stresa, neizabalansiranoj ishrani, manjkom sna i umerene fizički aktivnosti…

Razvoj koji se poslednjih godina desio u svim segmentima života, industrije i proizvodnje doprineo je tome da su danas dostupniji različiti recepti, preparati i suplementi koji kao dodaci ishrani mogu uticati na održavanje odbrambenosti organizma na optimalnom nivou.

Šta se danas u te svrhe koristi i šta se pokazalo kao efikasnim?

Izabalansirana ishrana i redovni obroci

,,Zdravlje na usta ulazi“ predstavlja staru, poznatu i mudru poslovicu koja nam govori o važnosti hrane koju svakodnevno konzumiramo. A osim toga važno je i da obroci budu redovni i bogati različitim vitaminima, mineralima, ugljenim hidratima…

Najvažniji su voće i povrće, ali isto tako treba unositi i ostale namirnice poput mesa i ribljih specijaliteta.

Ako vodimo računa o gorivu koje sipamo u automobil, onda shvatate koliko je važnije da vodimo računa koje gorivo koristimo za pokretanje sopstvenog organizma. Jer od toga direktno zavisi kako će nas ,,služiti“.

Svako dugoročnije nevođenje računa o ishrani, njenoj izbalansiranosti i redovnosti vodi ka padu imuniteta, a onda i sami znate šta sledi.

Ako vam fali praktičnog znanja u ovoj oblasti i želele biste da naučite više o pripremi obroka, preporučenim namirnicama i kombinovanju, te da usvojite neke zdrave navike dugoročno uvek možete da se informišete putem interneta, edukativnim knjigama ili da se posavetujete sa nutricionistima koji su danas dostupniji nego ikada.

Redovna umerena fizička aktivnost

Odmor je važan ali najbolja mera za sve je umerenost, pa tako i kada je leškarenje u pitanju. Nekada prava energetska bomba za organizam može biti i fizička aktivnost.

Osim uobičajenih nedeljnih treninga u teretani, nekog plesa, fitnesa i tome slično u određenim situacijama i brzi hod i šetnje mogu biti jednako delotvorni i efikasni.

A i poznato je da za vežbe i pokretanje nije potrebna teretana. Danas su dostupni i razni besplatni online programi za vežbe kod kuće koji se lako mogu izvesti i sprovoditi u kontinuitetu.

Fizička aktivnost u telu zapravo proizvodi hormone koji veoma pozitivno utiču na sam imunitet ali i psihičko stanje. Osim što će poboljšati cirkulaciju i ojačati telo, jednako će uticati i na ojačavanje uma ali i smanjiti nivo stresa i napetosti.

Smanjiti stres i ostaviti više vremena za sebe

U vremenu u kojem živimo čini se da učestalije nego što bi trebalo na poslednje mesto stavljamo svoje potrebe, posebno za odmorom i mirom ili stvarima koje nam pričinjavaju zadovoljstvo.

Osim ishrane i fizičke aktivnosti jednako važno za naš imuni sistem jeste i odmor, uživanje u raznim ličnim prijatnostima i smanjivanje izvora stresa na minimum.

Stres koji se moži ispoljiti na bilo kojem polju našeg svakodnevnog funkcionisanja ili života (bilo da je reč o poslu, karijeri, porodici, partnerskom i prijateljskom odnosu i slično) i te kako utiče na stepen i mogućnosti odbrambenog mehanizma našeg organizma. A prvi i najčešći znak koji će se javiti jesu razne prehlade i simptomi gripa. Tada telo šalje poruku da treba da se zastane, uspori i nešto uradi za sebe jer su granice probijene.

Hronični stres može dovesti i do razvitka ozbiljnijih bolesti poput problema sa želudcem pa čak i stvaranja čira, do hipertenzije, stvaranja zapljenskih procesa u ogranizmu, pa čak i do aktiviranja autoimunih bolesti.

Osvešćivanja postojanje ovog problema i pokretanje koraka i aktivnosti koji će svesno otkloniti uzroke stresa su najbolja opcija i uvek prvi korak. Savetovanje sa psihologom ili psihoterapeutom u kratkom roku može biti lekovito dugoročnije. A danas postoje i različiti preparati koji mogu delovati umirujućiu na čitav organizam.

Brinući o svom mentalnom zdravlju na način koji je pojedinac sam sebi odredi najbolja je preventiva i put ka očuvanju optimalnog imunog odgovora i smanjuje mogućnost za razna oboljenja.

Suplementi za jačanje imuniteta

U određenim situacijama suplementi za jačanje imuniteta predstavljaju sasvim prihvatljivu pa čak i preporučljivu opciju. Posebno u periodima kada je očekivana pojačana cirkulacija virusa i bakterija u spoljašnjoj sredini, ali i kod akutnih oboljenja.

Danas se mogu naći vitamini i minerali u pojedinačnim pakovanjima, ali se mogu naći i kombinacije više istih koji udruženo deluju jače i delotvornije na očuvanje odbrambenog mehanizma organizma.

Veoma su traženi praškasti proizvodi za te svrhe, a samo jedan od njih jeste i Orthomol koji predstavlja dijetetski proizvod koji sadrži mikro-nutrijente u kompleksnom sastavu koji su namenjeni upravo osobama sa oslabljenim imunim sistemom. Orthomol i drugi proizvodi slični njemu su praktični jer se lako doziraju (1 kesica dnevno) koja se rastvori u vodi i pije tokom obroka.

Orthomol se preporučuje za upotrebu kod akutnih i hroničnih infekcija i oboljenja, kao i posle operacija i kod osoba starije dobi, a naravno i kod pada imuniteta što je slučaj sa većinom proizvoda sličnog sastava i namene.

A lekarska preporuka je da se u svrhu očuvanja zdravlja uvek mogu koristiti vitamin C, te da se pojača unos vitamina D, vitamina E kao i kompleksi vitamina B.