ucestalo podrigivanje

Podrigivanje je jedan od načina na koji se telo oslobađa suvišnih gasova iz stomaka. Podrigivanje podrazumeva neprijatan zvuk, a ponekad i neprijatan miris.Mnogi kada podriguju osete miris jaja ili sumpora što ih zabrinjava. Gasovi u stomaku pored podrigivanja mogu izazivati i bolove i grčeve.

Postoje dva uzroka podrigivanja: gutanje suvišnog vazduha dok jedemo, i loše varenje hrane koje rezultira proizvodnjom mnogo gasova u digestivnom traktu.

Ponekad je podrigivanje vezano i za neki zdravstveni problem, kao što su gastroezofagealna refluksna bolest, loša apsorpcija fruktoze, gastritis, čirevi, intolerancija na laktozu i celijačna bolest.

Iako je podrigivanje normalna funkcija organizma, može biti vrlo neprijatno. Da bi se sprečilo podrigivanje, možete koristiti neke veoma jednostavne kućne lekove kako biste smanjili proizvodnju gasova u stomaku.

Važno: povremeno podrigivanje je sasvim normalno i nije razlog za brigu. Međutim, često i neprestano podrigivanje može biti indikator nekog oboljenja digestivnog trakta, pa je u tom slučaju najbolje obratiti se lekaru.

ucestalo podrigivanje

Đumbir

Đumbir je efikasan kućni lek za sprečavanje suvišnih gasova.

Deluje protiv nadimanja i pomaže u opuštanju crevnih i želudačnih mižića i tako sprečava gasove, nadimanje i podrigivanje. Podstiče varenje, smiruje želudac i pomaže u ublažavanju bolova u stomaku.

 • Stavite u kipuću vodu jednu kašičicu sitno iseckanog đumbira. Pokrijte i ostavite da se natapa 10 minuta, a zatim procedite, dodajte malo meda i limunovog soka.Ako imate učestalo podrigivanje pijte ovaj čaj 2-3 puta dnevno.
 • Možete uzimati i suplemente na bazi đumbira. Pitajte lekara za adekvatnu dozu.

Nana

Nana je još jedan prirodni lek protiv podrigivanja. Ima antispazmatična svojstva (pomaže protiv grčeva) i tako pomaže u opuštanju digestivnog trakta, što smanjuje stvaranje gasova u želucu. Osim toga, podstiče lučenje žuči i pomaže u celokupnom procesu varenja.

 • Stavite kašičicu suvih listića nane u šolju vrele vode
 • Ostavite da se natapa 10 minuta, a onda procedite
 • Pijte ovaj čaj 2-3 puta dnevno

Važno: osobe koje su imale problema sa kamenom u žuči ne bi smele da piju čaj od nane.

Probiotska hrana

Probiotska hrana pomaže da povratite ravnotežu bakterija u crevima. Disbalans ovih bakterija može doprineti stvaranju gasova i nadimanja.

Probiotska hrana dosta pomaže u lečenju različitih probavnih problema, od opstibacije do dijareje, od sindroma iritabilnih creva do nadimanja.

Najbolji probiotici su grčki jogurt, kefir, kiseli kupus, puter i kiseli krastavci. Po lekarskoj preporuci možete uzimati i suplemente.

Kamilica

Još jedna biljka koja je odlična protiv podrigivanja je kamilica. Čaj od kamilice pomaže da se gasovi iz stomaka ispuste na drugačiji način i dosta pomaže u olakšavanju grčeva.Često podrigivanje kod odraslih se može uspešno lečiti konzumiranjem čaja od kamilice pre svakog obroka u dužem vremenskom periodu. Dokazano je da kamilica pomaže kod mnogih problema sa varenjem kao što su nadutost, grčevi i nervoza u stomaku.

Stavite kesicu čaja u šolju vruće vode i sačekajte 5-10 minuta. Izvadite kesicu i popijte čaj. Preporučljivo je piti čaj od kamilice 2-3 puta dnevno.

Kardamom

Kardamom podstiče stvarenje želudačne kiseline i tako smanjuje proizvodnju gasova. Deluje protiv grčeva i tako podstiče varenjei smanjuje nadutost.

Ako se kod vas javlja podrigivanje na prazan želudac možete žvakati ceo kardamom, 2-3 puta dnevno, kako biste smanjili gasove u želucu. Od kardamoma se može skuvati i čaj (kašičica izmrvljenog kardamoma na šolju vode). Ovaj čaj je najbolje piti nakon obroka.

Piskavica

Piskavica je od davnina poznata kao odlično sredstvo protiv podrigivanja.Ako se kod vas često javlja podrigivanje i mučnina u želucu probajte ovaj prirodni lek.

Pošto deluje protiv grčeva, opušta probavni trakt i sprečava stvaranje gasova, kao i još mnogo drugih problema sa varenjem, uključujući loše varenje, nadimanje i gorušicu.

Možete žvakati jednu kašičicu pečene piskavice nakon obroka kako biste sprečili podrigivanje i gasove. Pored toga, možete skuvati čaj od semenki piskavice i piti ga dvaput dnevno.Može da se kupi u svakoj prodavnici zdrave hrane.

Seme anisa

Semenke anisa imaju u sebi nekoliko komponenti koje podstiču varenje i sprečavaju podrigivanje. Deluju protiv grčeva, tako da sprečavaju i stvaranje gasova i smanjuju nadimanje.Odličan su prirodni lek za podrigivanje nakon jela.

Posle svakog obroka žvaćite po pola kašičice semenki anisa kako biste sprečili stvaranje gasova. Osim toga, možete kuvati čaj od izmrvljenih semenki anisa i piti ga dvaput dnevno.

Bosiljak

Još jedan efikasan lek za podrigivanje jeste bosiljak. Sprečava nadimanje i grčeve, tako da pomaže u izbacivanju gasova i olakšavanju drugih neprijatnosti sa gastroenteralnim traktom kao što su bolovi, nadimanje i loše varenje.

Svakog jutra polako sažvaćite po 4-5 listića bosiljka kako biste sprečili podrigivanje. Možete piti i čaj od bosiljka 2-3 puta dnevno.

Izbegavajte hranu koja stvara gasove

Vaši napori da sprečite podrigivanje neće imati efekta ako ne izbegavate hranu koja tera na podrigivanje. Masna hrana i hrana bogata ugljenim hidratima obično izazivaju gasove i neko vreme je treba izbegavati. Neke od namirnica koje podstiču stvaranje gasova su:

 • Gazirana pića, pivo i crno vino
 • Mleko i mlečni proizvodi koji sadrže laktozu
 • Mahunarke
 • Voće kao što su banane, lubenice, kajsije, kruške, breskve, suve šljve i jabuke
 • Jaja
 • Šećer i zamene za šećer
 • Pšenica i pšenično brašno
 • Hrana koja sadrži laktozu, kao što su hlebovi i žitarice
 • Povrće: krompir, špargle, brokoli, krastavci, zelena paprika, pasulj, crni luk, rotkvice, prokelj, kupus i karfiol

Još neki saveti

 • Jedite sporo, jer kada brzo jedete gutate više vazduha, što izaziva podrigivanje
 • Dobro žvaćite hranu zatvorenih usta i nemojte pričati dok jedete
 • Polako pijte kako ne biste gutali vazduh
 • Nemojte piti pića na slamčicu
 • Izbegavajte da sisate bombone
 • Ako nosite protezu, uvek proverite da li je dobro pričvršćeta. Ako nije dobro nameštena, nećete dobro žvakati i gutaćete mnogo vazduha
 • Prestanite sa pušenjem, jer udisanjem duvanskog dima gutate i vazduh
 • Nakon jela idite u brzu šetnju

Smanjite stres, jer jak stres utiče na disanje i dovodi do gutanja vazduha