Krvarenje iz nosa se ne smatra se bolešću i nastaje zbog malokrvnosti, kijavice, gripa, polipa u nosu, povišenog krvnog pritiska, srčane slabosti, ili povrede nosa. Najčešće se javlja u dece u doba puberteta…

Moguć razlog je nedostatak vitamina C, vitamina K, bioflavonoida i mineralnih soli. Treba nastojati da u ishrani bude dovoljno ovih namirnica: pomorandža, limun, grejpfrut, mandarina, jabuka, krompir, kupus, paradajz, paprika, jogurt ili kiselo mleko, sojino, suncokretovo ili ri-blje ulje odnosno masna riba.

Praktični saveti za lečenje čestog krvarenja iz nosa
-Kada dođe do krvarenja, mekani deo nosa stisnuti kažiprstom i palcem i tako držati oko 10 minuta. Uz to ne ležati nauznak, glavu nežno uzdignuti ali ne zabaciti, a na potiljak staviti peškir ovlažen hladnom vodom. Disati lagano i kroz nos.

Kada prestane krvarenje ne dirati ili prazniti nos, jer ponovo može doći do krvarenja.

-Komad vate natopiti sveže isceđenim sokom od limuna, ubaciti u nozdrvu koja krvari ili potopiti u hladnu vodu, ocediti, zamočiti u so i zavući u raskrvavljenu nozdrvu. Zadržati u nozdrvi 5-10 minuta. Za to vreme krvarenje će prestati.

-Čaj od koprive treba da piju oni koji pate od čestog krvarenja iz nosa: 10 g koprive preliti sa pola litra ključale vode, ostaviti nekoliko minuta poklopljeno, procediti i piti po želji.

-Sveže isceđeni sok od koprive, ako se drži u ustima, obično brzo zaustavlja krvarenje.

-Mešavinu od po 2 kašike isitnjenog lista koprive i lista kupine preliti sa 8 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno 2 sata, zasladiti medom i piti po pola šolje na svaki sat. Terapiju ponavljati 4 dana uzastopce.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *