Česte bolove u stopalima izazivaju petni trn i plantarni fascitis . Predstavljaju sindrome kod kojih dolazi do upalnog procesa vezivnog tkiva što izaziva bol u rasponu od male do izrazito jake .

Plantarnom fascija je ligamentarni struktura koja se nalazi na donjem delu stopala i proteže se od pete do prstiju. NJena funkcija je izrazito važna , a to je održavanje svodova stopala kao i amortizacija hoda . Svaki korak prati njeno opterećenje koji može rezultirati upalom i oštećenjem fascije .

Ukoliko postoji dugotrajno opterećenje i iritacija hvatišta plantarne fascije na petnoj kosti , posledica je stvaranje petnog trna ili lat. calcar calcanei . Petni trn nastaje kao rezultat odbrane organizma . Stvara se kalcifikata na hvatištu tetive kako bi sprečio njeno eventualno oštećenje .

Taj isti kalcifikata koji nalikuje trnu , sa jedne strane prevenira oštećenje hvatišta , a sa druge strane vrši pritisak na meko i nervno tkivo te stvara upalu i bol u području donje i unutrašnje strane pete . Najjača je ujutro po ustajanju i praćena osećajem nelagode i ukočenosti . U početku je oštra i jaka , a nakon nekoliko koraka može popustiti . U težim slučajevima je bol kontinuirana i ne popušta . Subjektivno , pacijenti mogu osećati bol lokalno na mestu trna , ali iu celom stopalu .

Obično se javljaju kod ljudi koji puno skaču , trče , hodaju , nose neadekvatnu obuću i imaju spuštena stopala a posebno uzdužni svod .

Terapija se determiniše zavisno o trenutnom stanju . Koriste se protivupalni lekovi , konzervativna terapija – fizioterapija i manuelna terapija kao i operacije u najtežim slučajevima .

Cilj tretmana je zaceljivanje oštećenih struktura , ublažavanje bolova , istezanje mekih struktura i jačanje mišića nogu . Fizikalne procedure koje koristimo su raznovrsne : krioterapija , direktne i indirektne metode elektrotrerapije , poprečna masaža , istezanje zahvaćenog tkiva . Od početka sprovođenja terapije treba koristiti adekvatnu obuću i uloške , odmarati se , izbegavati opterećujuće aktivnosti kao što su dugotrajna stajanja i hodanja , a isto tako modifikovati trenažne procese kod sportista kako ne bi dolazilo do opterećenja plantarne fascije .

Nelečenje i neadekvatno lečenje mogu izazvati hronične promene tkiva koje se teško rešavaju klasičnim metodama pa je neophodno pribeći operativnim zahvatima .
Povezani tekstovi >>>Problemi sa stopalima
Povremeni bilovi u stopalima
Prirodni lekovi protiv bolova u stopalima

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *