Cervikalni sindrom simptomi i lečenje-Otkrivamo nekoliko alternativnih metoda koje vam mogu pomoći da pobedite posledice cervikalnog sindroma…
cervikalni sindrom simptomi lecenje
Cervikalni sindrom simptomi
Na cervikalni sindrom upućuju bol u vratu, ukočenost, trnjenje, slabost ruku i šaka, ali i “knedla” u grlu, otežano disanje, vrtoglavice, glavobolje i čitav niz drugih neprijatnih simptoma. Pored lekova i fizikalne terapije postoje još neke metode koje vam mogu biti od pomoći.

RELAKSACIJA
Jedan od čestih uzročnika spazma i bola u vratu jeste napetost. Kod pojedinih osoba stres se akumulira upravo u ovom području i izaziva grčenje mišića koji pritiskaju nerve i krvne sudove uzrokujući pritom vrlo neprijatne simptome. Setnja na svežem vazduhu, bavljenje sportom, upotreba lekovitog bilja sa umirujućim dejstvom (valerijana, matičnjak, nana, bosiljak…),joga, razgovori sa osobama koje deluju smirujuće, masaža… samo su neke od metoda za relaksaciju.

APLIKATOR KUZNJECOVA
Ova metoda potiče iz davnih vremena, a ime je dobila po ruskom naučniku Kuznjecovu. Reč je o platnu s plastičnim iglicama koje se stavlja na vratni (ili bilo koji drugi) deo kičme i pritiska dlanovima. Nakon 60 sekundi pravi se pauza, a zatim se tretman ponavlja sve dok ne dođe do olakšanja. Ukoliko vam to prija, možete leći na aplikator i ostati u tom položaju 15-20 minuta.Na ovaj način se ubrzava cirkulacija, smanjuje stres i otklanjaju glavobolja i bol u vratu.

TOPLI I HLADNI OBLOZI
Topli oblozi ubrzavaju cirkulaciju i opuštaju mišiće pa samim tim otklanjaju bol od cervikalnog sindroma.U ovu svrhu možete koristiti termofor, infracrvenu sijalicu (imaju vrlo pristupačnu cenu i montiraju se u bilo koju lampu) ili peškir natopljen vrućom vodom. Zagrevanje traje najmanje deset minuta. Od pomoći može biti i naizmenično stavljanje toplih i hladnih obloga, što deluje protivupalno. Koristite ono što vam najviše godi.

STATIČKE VEŽBE
Jedini način da na duži rok rešite problem s vratnim delom kičme jeste redovno upražnjavanje statičkih vežbi koje vam može pokazati vaš fizijatar ili fizioterapeut. Vežbe je najbolje raditi nakon opuštanja mišića nekom od fizikalnih ili altrenativnih procedura, a program se sprovodi najmanje tri meseca u kontinuitetu.

CERVIKALNA KRAGNA
Nošenje cervikalne kragne, koja bi trebalo da bude napravljena po vašoj meri, odlična je prevencija bola u vratu. Naročito se savetuje osobama koje provode mnogo vremena ispred računara. Ukoliko već imate bolove u vratu, prilikom dužeg sedenja obavezno koristite kragnu kako bi ste rasteretili vratne mišiće i sprečili cervikalni sindrom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *