Mada ćelavost može da pogodi i žene, to je prvenstveno muški fenomen, i često nasledan.Muška ćelavost uglavnom počinje s prednje strane skalpa, sa obe strane, ili na kružnoj površini na vrhu glave. Može se pojačati kasnije u životu i jedino rešenje je mirenje sa sudbinom. .

Minoxidil (Rogaine), lek za hipertenziju, kod nekih muškaraca usporava gubitak kose i čak stimuliše njen ponovni rast.

Kod žena se kosa proreduje napred i sa strane, sa starenjem, ali nisu podložne naslednoj ili porodičnoj ćelavosti.
I muškarci i žene izgube malo kose s godinama. Ali, iznenadni gubitak kose može odražavati hormonske promene, neku kožnu bolest, dugotrajnu temperaturu ili je posledica uzimanja nekih lekova, i zračenja u nekoj terapiji. Hormonski poremećaj tiroidne žlezde je najodgovorniji za gubljenje kose, bilo da je žlezda preterano aktivna ili je usporena. Kada se “hiperaktivna” žlelzda uspešno izleči, prestaje opadanje i čak se kosa malo povrati. Isto se dešava i kada se nedostatak nadoknadi uzimanjem tiroidnog hormona u pilulama. Hormonske oscilacije i preteće opadanje kose se ponekad javlja posle trudnoće i kod drugih oboljenja unutrašnjih žlezda, naročito hipofize.

• Svaka ozbiljnija bolest, naročito ako je praćena temperaturom dovodi ponekad do privremenog gubljenja kose i maljavosti po telu, ne samo na lobanji. Kada se glavni uzrok izleči, kosa ponovo izrasta. Takva je, na primer, bolest autoimuniteta lupus elithernatosus. Poremećaj pod imenom alopecia areata karakteriše opadanje kose u malim pramenovima, sa glave ili sa brade. Kod odraslih, posle nekoliko meseci kosa se ponovo vraća. Ali, kada se alopecia areata pojavi u detinjstvu, gubitak kose je trajan. Mnogi lekovi, naročito oni koji se koriste u tretmanu raka, kao i preterane doze A vitamina, bilo u ishrani ili u tabletama, takode dovode do opadanja kose. Dok kosa koja opadne usled terapije zračenjem najčešće ponovo poraste. Dakle, ako vam je kosa bila gusta pa odjednom počne da opada i to baš u vreme neke bolesti, naročito ako je ova praćena visokom temperaturom, razlog je očigledan. Ili. ako se ćelavost poklopi sa uzimanjem novog leka za potenciju. Evo još nekih tipova oštećenja koji vam mogu pomoći da odredite uzrok opadanja kose:

• Ako ste dečak, tinejdžer, a u porodici postoji ćelavost, pa počne da vam se proreduje kosa na glavi, nasledili ste ćelavost. U tom slučaju dlakavost na drugim delovima tela ostaje nepromenjena. Ali, ako ste imali temperaturu ili postoji hormonska neravnoteža, ili ste počeli da uzimate nov lek, idete na zračenje radi terapije -tada opadaju dlake i na drugim delovima tela.
• Ako kosa s glave opada u pramenovima. možda patite od alopecije areate. Ali možda imate gljivicu. Najčešća je tinea capitts. Najčešće napada decu i širi se kao od šale po školama i kućama.
• Gubitak kose vezan je i za starenje. Ne znamo zašto se to dešava nekim, a ne svim starijim osobama niti zašto uopšte kosa opada sa godinama. Takav gubitak kose je trajan. Najzad, kosa opada i kada to nema veze sa procesima u organizmu. Intenzivno pranje šamponom i feniranje, kod kuće ili u salonu, oštećuje kosu i izazivaju znatno opadanje.

Simptom: Ćelavost šta sve može da znači (šta treba da preduzmete)
1. Muška ćelavost, nasledna (Prihvatite je. Ako ne, izvršite transplantaciju kose ili nosite periku).
2.Hormonalne promena kod oboljenja tiroide (Lečite osnovni uzrok).
3. Temperatura (Kosa će ponovo izrasti).
4. Poremećaj autoimuniteta -alopecia areata (Odgovarajući tretman).
5. Lekovi (Hemoterapija raka, previše A vitamina) (Obično ponovo izraste, kad prodje lečenje).
6. Terapija zračenjem (Ponovo će izrasti).
7. Gljivične infekcije (Lečite ih).
8. Starenje (Nema leka).
9. Nervozne navike (Odvikavanje).
10. Preterano šamponiranje i feniranje (Pažljivije pranje i sušenje, nega kose).
OPADANJE KOSE
NEGA KOSE
ZA LEPU SJAJNU I JAKU KOSU

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *