cajevi za grip i prehladuNa grip antibiotici na deluju a uspešno se može pomoći organizmu mnogim narodnim čajevima za grip i prehladu….

Čajevi za grip i prehladu
-Čaj od majčine dušice – dezinfikuje disajne puteve.
-Crveni luk – dezinfikuje disajne puteve. Dve neočišćene glavice naseckamo, kuvamo u pola litra vode nekoliko minuta, procedimo i pijemo više puta dnevno na gutljaje, i tako nekoliko dana.
Leska – pripremimo čaj za grip od jednakih delova leskinih resa i cveta lipe cveta.
Ovas – pola litre zrna ovsa operemo i približno dva minuta kuvamo u dva do tri litra vode. Procedimo, dolijemo ml-ko, a možemo i med. Pijemo za jačanje i nakon što prođe grip.
Šimšir – dvadeset listića treba kuvati 10-15 minuta u litru vode. Piti tokom dana i ponavljati jedan do dva puta nedeljno.
Zova (cvetovi ili bobice), gavez (listovi), glog, idirot, kopriva, rosopas (najbolje u mešavini s drugim biljem), konopljuša (na početku bolesti), plućnjak, lopuh (čaj od listova), lavanda, očanica, timijan.
-Turica – zečji trn: mešavina s pelinom.
– Suncokret – čaj protiv prehlade i gripa od latica kojem dodajemo i cvet lipe.
-Mešavinu angelike, arnike, listova zove, kamilice, cvetova lipe, cvetova divizme, ružmarina i kantariona – poparimo i ostavimo da odstoji 10 minuta. Pijemo po dve šoljice čaja na dan, ujutro i uveče.
-Povišenu temperaturu suzbijaju:
beli luk u supi, kamilica, limun, pelin, kičica i sok od cvekle (posebno dobar za malu decu).

Utrljavanja
-Jabukovo sirce – osim utrljavanja po prsima dobro je takođe ako ga i pijemo,
i to razređeno, dve kašičice na čašu vode.
Oblozi
-S glinom – kao oblog na trbuhu.

Recepti za grip s vinom

Osim što se često ističe kako jedna čaša crnog vina na dan vrlo efikasno štiti od gripa, evo i vinskog recepta koji može pomoći kada se razbolimo istopimo 60 g šećera i na to nalijemo 1 litar vrućeg crvenog vina.
Zakuvamo, potom tečnost malo ohladimo pa joj dodamo dva decilitra ruma i vanilu. Potom je sipamo u boce i pijemo kod gripa i prehlade.

Tinkture za grip i prehladu

-Žalfija – listove možemo naseckati i natopiti u alkoholu, nakon osam dana procediti i po potrebi staviti kašičicu iscetka u čašu vode za grgljanje.
-Arnika – dve do tri kapi u čaju ili na kocki šećera.

Čajevi za preznojavanje
-Uzeti po 2 kašike sitno naseckanog cveta crne zove i cveta kamilice. Staviti u 6 dl vrele vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan šporeta. Procediti i zasladiti medom. Piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere.
-Uzeti po 2 kašike sitno naseckanog cveta kamilice i cveta i lista ljubičice. Staviti u 6 dl vrele vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan šporeta. Procediti i zasladiti medom. Piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere.
-Uzeti po 2 kašike sitno naseckanog lista i cveta podbela lista plućnjaka. Staviti u 6 dl vrele vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan šporeta. Procediti i zasladiti medom. Piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere.
-Uzeti po 1 kašiku sitno naseckanog lista i cveta stolisnika, lista paprene nane i cveta crne zove. Staviti u 6 dl vrele vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan šporeta. Procediti i zasladiti medom. Piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere.
NAPOMENA: Sve čajeve piti umereno vruće i prema potrebi.

Otežano gutanje za vreme prehlade
-Uzeti po 2 kašike sitno naseckanog cveta crne zove i cveta divizme. Sve to staviti u 6 dl vrele vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan šporeta. Procediti i grgljati tri puta dnevno pre jela.
-Uzeti po 2 kašike sitno naseckanog lista paprene nane i lista i cveta crnog sleza. Sve to staviti u 6 dl vrele vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan šporeta. Procediti i grgljati tri puta dnevno pre i posle jela.
-Uzeti po 2 kašike sitno naseckanog lista žalfije i cveta i lista stolisnika. Sve to staviti u 6 dl vrele vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan šporeta. Procediti i grgljati tri puta dnevno pre i posle jela.
NAPOMENA: Koristiti recepte po 5 dana sve dok se ne otkloni otežano gutanje. Držati dijetu. Jesti i piti sve umereno toplo.

ZELENI ČAJ (Camelia sinensis)
Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u poboljšanju imunološkog sistema i njegovih funkcija, a sa jačanjem imunološkog sistema materije zelenog čaja štite vaše telo od gripa i prehlade. Nedavna istraživanja objavljena u listu Američkog prehrambenog koledža pokazala su da oni koji su koristili posebno pripremljen zeleni čaj imaju smanjene šanse da se prehlade za čak 23% a za ostale bolesti za čak 36%.

Jelo i piće za lečenje gripa i prehlade
Ako obolite od gripa pomoći će vam ishrana u koju uvrstite: zimnicu (ali onu koju spremaju naše bake, bez veštačkih dodataka poput konzervansa. Zimnicu s konzervansom nikako ne treba davati deci), crveni luk, beli luk (iseckati ga i posuti po hlebu s maslacem), kelerabu i repu.
Piti treba rasol, kuvano vino (umereno), što više limunade, čajeva i toplih napitaka. Pomaže sok od sirove cvekle i malinovac (ulije se u vrelu vodu i pije još vruć).