bubuljice na ledjimaBubuljice na leđima su indikator akni na telu, koje često počinju od leđa, a zatim se mogu proširiti na vrat, grudi i noge.

Bubuljice se mogu pojaviti bilo gde na telu, uključujući i leđa. Toplotni osip, takođe označen kao iritacija kože, je najčešći uzrok bubuljica. Izlaganje suncu u dužim intervalima dovodi do toplotnog osipa koji karakteriše stvaranje mnoštva sitnih bubuljica.

Uzroci

Akne

Ovo je kožno oboljenje koje kulminira u vidu bubuljica, kako belih gnojnih bubuljica, tako i mitesera. Prekomerno lučenje lojnih žlezda, smeštenih u unutrašnjem delu kože, dovodi do začepljenja pora na koži. Začepljene pore predstavljaju plodno tlo za bakterije, što na kraju dovodi do akni. Zbog debljeg sloja kože na leđima akne su prilično otporne i na početku se može dogoditi da ne reaguju na tretman lečenja. Pojava akni na leđima je relativno česta, mada se one češće pojavljuju na licu. Iako se mogu pojaviti kod oba pola, akne na leđima su češće i upornije kod muškaraca.

Male boginje

Mali plikovi koji se formiraju u predelu leđa mogu biti i simptom malih boginja, virusne infekcije koja na kraju izaziva osip po celom telu. Mada je uobičajeno za osip malih boginja (grupa sitnih bubuljica) da se pojavi prvo na čelu, ponekad može krenuti i od leđa. Kod bolesnika se mogu pojaviti i simptomi gripa, kao što si kijavica, kašalj i groznica.

Ovčije boginje

Iako bilo ko može da oboli od ovčijih boginja, one se najčešće pojavljuju kod dece. Na početku se može pojaviti samo nekoliko crvenih ispupčenja u gornjem delu leđa ili na vratu, dok će kasnije cela leđa, pa i celo telo biti prekriveni njima. Ovaj crveni osip koji izaziva svrab, deluje i na usta, nos i kožu glave, i ekstremno je zarazan; prenosi se kroz kašalj i kijanje. Ljudi sa slabim ili smanjenim imunim sistemom su podložniji ovoj bolesti.

Koprivnjača

Ovo je kožna infekcija koja se najčešće javlja kao alergijska reakcija na prepisani lek. Koža obolela od koprivnjače je obeležena formiranjem sitnih bubuljica koje izazivaju svrab i koje su obično veličine od nekoliko milimetara. Ove bubuljice se mogu pojaviti bilo gde na telu, uključujući leđa, ruke i noge. Pojava koprivnjače se ne smatra ozbiljnim problemom, budući da traje kratko 2-3 dana.

Cistične akne

Ovo je tip akni kod kojih su bubuljice veće u odnosu na obične akne. Kod cističnih akni, dolazi do pojave velikih tvrdih bubuljica na leđima, koje mogu biti veoma bolne. Ovo je komplikovana forma akni, obeležena dubokim, potkožnim infekcijama. Ove velike bubuljice su ispunjene gnojem, često su otporne na tretman i lečenje i mogu trajati nekoliko nedelja.

Lečenje

Lek za akne na leđima
Postoji nekoliko proizvoda za negu kože, koji vam mogu pomoći da eliminišete akne na leđima. Sredstva za čišćenje kože koja sadrže glikolnu i salicilnu kiselinu se često preporučuju za akne na leđima.

Lek za cistične akne
S obzirom da je ovo ozbiljan oblik akni, neophodno je da posetite dermatologa. Iako postoje sredstva za čišćenje, ovi preparati jedva da imaju neki efekat.

Lek za toplotni osip
Vodite računa da boravite u rashlađenoj prostoriji. Topla i vlažna klima mogu pogoršati ovo stanje. Ako držite obloge sa ledom ili blagom kortizonskom kremom, to vam može ublažiti osećaj nelagodnosti.

Prirodno lečenje
Nanošenje svežeg soka od limuna može poboljšati stanje vaše kože. Još jedan lek se može napraviti od limunovog soka i ružine vodice u jednakim količinama i naneti na osetljivu kožu. Bubuljice na zadnjem delu ruke se mogu tretirati grčkim semenom ili piskavicom. Napravite pastu od grčkog semena i zatim je razmažite po delu kože sa bubuljicama.

Da biste ubrzali proces lečenja bilo koje infekcije kože, morate piti puno vode i kloniti se brze i nezdrave hrane. Takođe, izbegavajte usku i tesnu odeću, jer će se znoj akumulirati ispod tog materijala i prouzrokovati pojavu još većeg broja akni.