Bubuljice ili ispupčenja na jeziku obično ne predstavljaju simptome ozbiljnog zdravstvenog problema. Ipak, mogu izazvati veliku nelagodnost osobi koja pati od njih. Pročitajte ovaj tekst kako biste poboljšali svoje znanje o uzrocima i lečenju istih.

Bolne bubuljice, ili tzv. “lie bumps“ (ako su vam roditelji govorili kad ste bili mali da se one pojavljuju kad slažete nešto), mogu iritirati jezik i učiniti ga osetljivim. Kada ovo stanje postane ozbiljno, jezik vam može biti otečen i veoma bolan. Ljudi bilo kog starosnog doba, uključujući i veoma malu decu, mogu imati takve erupcije na jeziku. Ako vam se pojavi bubuljica na vrhu jezika, možda ćete želeti da je istisnete, ali ne bi trebalo to da činite, jer će se bakterije koje se nalaze u njoj raširiti po celim ustima i još više pogoršati vaše stanje.
bubuljice na jeziku
Uzroci

➡ Jedan od najčešćih uzroka je alergija na hranu. Pojavljuje se kada jedete bilo koju hranu koja je okidač alergije u vašem organizmu. Imunološki sistem deluje na to tako što izbacuje uneti alergen iz tela na površinu kože. Kao rezultat toga, mogu se pojaviti brojne bubuljice na vašem jeziku.

➡ Povreda izazvana trenjem hrskave hrane, ili tvrdih bombona, ili slučajnim ujedom za jezik, može dovesti do formiranja raznih ispupčenja na jeziku koja liče na bubuljice.

➡ Prekomerno konzumiranje masne hrane takođe može biti odgovorno za stvaranje ovog problema. Vaše telo pokušava da se oslobodi viška masnoće, tako što je ispušta putem kože što može zapušiti pore na jeziku. Ovo je idealna sredina za bakterije prisutne u usnoj duplji da se nagomilaju na površini jezika i stvore bubuljice.

➡ Bubuljice se često pojavljuju na jeziku kada patite od virusnih infekcija kao što su grip ili oralni herpes. U ovom slučaju, bubuljice će nestati kada se infekcija povuče.

➡ Oblik gljivične infekcije, poznat kao oralni drozd ili oralna kandidijaza, može vam stvoriti bele bubuljice po površini jezika. Ako receptori ukusa na jeziku iz nekog razloga postanu iritirani ili upaljeni, tada nastaju bubuljice.

➡ Ako koža na vašem jeziku nije čista, klice će se uvući u pore jezika i tu će doći do formiranja bubuljica.

Lekovi

Problem sa kojim ćete se susresti prilikom lečenja ovog stanja je taj da na jezik, iz očiglednih razloga, ne možete nanositi sredstva za površinsku upotrebu. Čak ni lekari ne prepisuju antibiotike za lečenje ovog problema, osim i jedino ako se radi o zaista ozbiljnom stanju. Samim tim, upotreba nekih kućnih lekova vam može biti od velike koristi u tretiranju ovog stanja. Evo nekih jednostavnih načina da to uradite.

Ispiranje usta slanom vodom 2-3 puta dnevno može značajno smanjiti veličinu bubuljica. Ne samo da će brzo ublažiti bol i upalu, već će sprečiti i dalje širenje infekcije.
Upotreba lekovitog sredstva za ispiranje je dokazana kao izuzetno korisna. Sastojci sredstva za ispiranje ubijaju bakterije u ustima i pružaju vam olakšanje.

Žvakanje svežeg lišća mente pre odlaska na spavanje će znatno smanjiti veličinu bubuljice do jutra.
Nanošenje paste pripremljene od sode bikarbone i vodonik-peroksida na osetljivi deo jezika može držati bakterijsku infekciju pod kontrolom.

Magnezijumovo mleko može smanjiti bol kod bubuljica. Za primenu, natapkajte štapić za uši magnezijumovim mlekom i njime ga nanesite na površinu jezika bar dva puta dnevno.
U mnogim slučajevima je dokazano da bubuljice na jeziku mogu predstavljati simptom nedostatka vitamina B. Dakle, unos suplemenata sa vitaminom B može poboljšati vaše stanje za nedelju dana. Međutim, važno je da konsultujete lekara pre upotrebe bilo kog leka ili suplementa.

Generalno gledano, ove bubuljice nestaju za par dana. Ako kućno lečenje ne donese nikakve rezultate, treba da konsultujete svog lekara. Ako vas muči česta pojava ovakvih bubuljica, morate preuzeti neke preventivne mere. Dobro izbalansirana ishrana, koja se sastoji od veće količine voća i povrća može biti od pomoći. Pijte dosta vode kako biste izbacili toksine iz tela. Izbegavajte začinjenu, masnu hranu, kao i bilo koju hanu čiji sastojci mogu biti okidači alergije. Održavajte oralnu higijenu redovnim pranjem zuba, upotrebom konca i sredstva za ispiranje usta.