Imati na glavi i “u kosi” bubuljice koje svrbe nije samo loše za zdravlje kose, već je i jako neprijatno kada pred klijentima usred važnog poslovnog sastanka morate da se počešete zato što je svrab netrpeljiv. Bubuljice se ne pojavljuju preko noći. Prvo se stvara crvenilo, koje očigledno ne može da se vidi zato što je koža glave prekrivena kosom. Ozbiljnije ćemo se pozabaviti ovim problemom tek kada se to crvenilo transformiše u mnoštvo bolnih bubuljica. Čak i češljanje kose može predstavljati problem.

Uzroci nastanka bubuljica na koži glave

bubuljice na glavi kosi

Eksperti tvrde da uzrok nastanka ovih bubuljica još uvek nije utvrđen. Ali, sudeći po raznim istraživanjima i studijama, dermatolozi su uspeli da ustanove neke od bolesti koje mogu da prouzrokuju ovaj problem. Dalje u tekstu su navedeni neki od najčešćih problem koji kao posledicu imaju svrab kože glave.

Perut: Perut je isto poznat i kao seboreja, i ona izaziva svrab i osip na koži glave. Ovo je jedna od najčešćih pojava. Koža na skalpu se suši, stvara se osećaj golicanja, i na kraju svrab, a može izazvati crvenilo, posle čega slede bolne bubuljice.

Psorijaza: Pacijenti koji boluju od psorijaze takođe mogu patiti od svraba u predelu glave. U tom slučaju se bubuljice pojavljuju u predelu skalpa i vrata, a u nekim slučajevima se prošire i na predeo oko ušiju.

Bakterijska infekcija: U slučaju bakterijske infekcije kose, ili folikulitisa, dlaka kose je oštećena i slabi. Ovo izaziva upalu folikule dlake i rezultat jesu bubuljice koje izazivaju svrab.

Vaši: Vaši su takođe jedan od čestih uzroka svraba u predelu kože glave. Vaši su insekti koji sisaju krv, i ponekad oštete folikulu dlake; to oštećenje izaziva svrab.

Kožne bolesti: Kožna oboljenja, kao što su lišajevi, mogu da se prošire u predelu skalpa, i ona predstavljaju gljivična oboljenja skalpa i kose. Neki od vidljivih simptoma su perutava mesta i izlomljena kosa. U tom slučaju obavezno se konsultujte sa lekarom.

Nasledna oboljenja: U nekim slučajevima su krivi geni za oboljenje kože u predelu skalpa, i u tim situacijama najbolje je da se savetujete sa lekarom oko tretmana i lečenja.

Kako se rešiti bubuljica na koži glave

U blažim slučajevima ovog problema možete sami da se pozabavite rešenjem, ponekad je dovoljna samo promena preparata za pranje kose koji koristite. Ako osetite povoljnu promenu, koristite taj šampon dokle god ima umirujući efekat.

Lekovi bez recepta: Blaže slučajeve oboljenja kože glave možete tretirati lekovima koji se izdaju bez recepta, i koji sadrže salicilnu kiselinu, sulfur, benzoil peroksid, itd. Ovi sastojci efikasno rešavaju problem sa bubuljicama na glavi. Treba ih naneti na opranu kosu, samo na mestima gde su bubuljice. Deluju tako što uklanjaju nagomilanu kožu, i čiste od prljavštine i bakterija.

Kontrolisanje peruti: Perut i svrab su dva usko povezana pojma, što znači da je tretiranje peruti medicinskim preparatima bitna stavka koja ima veliki udeo u rešavanju problema svraba kože glave. Možete probati i prirodnim rešenjem, sastojcima koje imate u kući. U slučaju da svrab ne prolazi, najbolje rešenje bi bilo da posetite lekara.

Održavati kožu glave čistom: Morate održavati kožu glave čistom, bez prljavštine. Najbolji način jeste da osmislite režim kojeg ćete se pridržavati. U slučaju da imate vaši, pre uspostavljanja režima čišćenja morate se osloboditi vaši koristeći kvalitetne medicinske šampone. Bakterijske infekcije se takođe mogu izlečiti odgovarajućim antibakterijskim šamponom. Kao prevenciju možete koristiti sastojke koje imate u kući, domaće preparate napravljene od raznoraznih ulja, voća i povrća, materijala koje svakodnevno koristimo, a pored zdrave kože glave ćete imati i zdravu i sjajnu kosu.