Bronhitis je upala sluznice bronhija, a uzroci ovog oboljenja najčešće su virusi, baktenje i atmosfersko zagađenje. Prekomerno izlučivanje sluzi koja se zadržava u bronhijama dovodi do nadražaja na kašalj i poteškoća u disanju, a ukoliko se bolest ne leči, prelazi u hronični bronhitis.

Višednevni, dugotrajni napadi kašlja, koji se pojaćavaju usled prehlade, pri većim telesnim naporima i na hladnoći, a javljaju se ciklično, u proseku četiri puta godišnje, glavni su simptomi hroničnog bronhitisa. Ovo oboljenje izaziva širenje i propadanja zidova bronhija, koje postaju žarište upala. Osetljivost disajnih organa se smanjuje, disanje postaje površno, a vazduh sporo struji kroz respiratorni trakt. Od bronhitisa sve češće obolevaju deca, naročito ukoliko žive pored roditelja pušača. Ako se uzrok blagovremeno ne otkloni, može se razviti hronični bronhitis, a zatim i astma.

Bronhitis imptomi
U početku se javljaju klasični simptomi prehlade: crvenilo i natečenost sluzokože, pojačano curenje iz nosa, kijanje, promuklost, a kasnije otežano disanje, gubitak apetita, malaksalost, slabost, groznica i bolni kašalj propraćen beložutim a ponekad i krvavim ispljuvkom.

Lečenje bronhitisa mlekom
Is U ishrani obolelih od bronhitisa mora da bude zastupljena riba, i to morska, kao i konjsko meso i što starija junetina, pripremljeni na nerafinisanom, hladno ceđenom maslinovom ulju. Blagotvorno je dejstvo kokošije supe u kojoj mora da bude celera, peršuna, šargarepe, paškanata, crnog i belog luka i đumbira. Skuvano povrće ne treba bacati, već iseckati ili propasirati i ubaciti u supu. Poželjno je uzimati što više svežeg voća i povrća, a jaki začini poput rena, bibera, đumbira, čilija, ljutih papričica i senfa, naročito su dobri za pročišćavanje i oslobađanje disajnih puteva.

Vitamin C takodje je veoma koristan u lečenju bronhitisa jer deluje kao antihistaminik i sprečava stezanje disajnih puteva.
Kafa, zahvaljujući kofeinu, takođe može da bude korisna za proširivanje bronhija.Treba izbegavati teletinu i piletinu, jer su pune hormona i antibiotika, kao i gazirana pića, pošto nadimaju i podižu dijafragmu, pa se ionako oslabljeno disanje otežava usled pritiska na grudni koš.
Sa mlekom i mlečnim proizvodima treba biti veoma pažijiv, budući da mogu da izazovu alergijske reakcije.
Blagotvorno dejstvo imaju sokovi od sveže ceđene rotkve, paradajza i peršuna pošto pomažu izbacivanje sekreta. Namirnice koje se naročito preporučuju su paradajz, paprika, jagode, kupus, kakao,- šargarepa, brusnica, ribizla, plavi paradajz, grejpfrut, morač “i pomorandža.
Deci će posebno prijati kakao ili neki slatkiš sa cimetom, a treba im davati i integalne žitarice naročito zobene pahuljice.

Lečenje inhalacijom
Efikasan način lečenja jeste inhalacija razhčitim biljnim preparatima i eteričnim uljima.
Dobro provetrite spavaću sobu pre spavanja, zatim zatvorite prozore, unesite u propostoriju zagrejanu posudu i u nju kapnite pet do deset kapi ulja eukalipttisa, lavande ili bora. Tako cete celulu noć udisati lekovita isparenja.To ponavijajte deset noći zaredom.
Korisna je i ihalacija belim lukom: pola kašičice sveže iscedjenog soka od belog luka pornešajte sa 3 ml rastvora novokaina od 0,5 procenata. Za jednu inhalaciju potrebno je 1,5 ml smese. Terapija traje od 10 do 15 nhalacija.

Lečenje mlekom
-U vrelo mleko sipati mineralnu vodu sa selenom, dok se ne rashladi da može da se pije. Uzimati više puta dnevno, po želji.

-Vrelo mleko rashladiti čajem od žalfije (1 kašiku žalfije preliti sa 250 g ključale vode, ostaviti da odstoji 15-20 minuta, procediti i sačekati da se ohladi), tako da može da se pije. Piti više puta dnevno po želji.
> > > > >ČAJEVI ZA BRONHITIS Prirodni lekovi za bronhitis
KOBILJE MLEKO ZA ASTMU I BRONHITIS

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *