bronhijalna astmaAko bi nekome trebalo da opišemo astmatični napad, rekli bi da je to osećaj kao da ti “slon leži na grudima”. U takvim momentima -puls se ubrzava, vazduh sve teže ulazi i izlazi iz pluća, nastupa panika. Ne bez razloga jer, izvestan broj astmatičnih napada loše se završi!

Šta se u stvari događa tokom astmatičnog napada? Zbog raznih razloga, sužavaju se bronhije, otiče sluzokoža disajnih cevi, i izlučuju se velike količine sluzi ( u različiotom omeru kod svakog pacijenta) što sve zajedno doprinosi otežanom disanju. Ovo bi u stvari bila jedna prekomerna odbrambena reakcija, koja bi trebalo da sprečava ulazak nepoželjnih tvari u pluća, ali da U je baš tako? Pokušaćemo da bar malo razotkrijemo tu tajanstvenu damu, koja čovečanstvo izaziva već vekovima!

Svima je poznato da su respiratorni alergeni (poleni, grinje, prašina, duvanski dim, gljivice) možda glavni “okidači” napada. Danas je “u modi” polen korova ambrozije, koja brzinom od 20 kilometara godišnje osvaja zemlju, i vrlo je agaresivan i jak alergen. Rame uz rame polenu stoje razni profesionalni alergeni od izduvnih gasova i isparenja sa radnog mesta, a respiratorne infekcije su takode čest uzrok astmatičnih napada. Kod nekih je to fizički napor, vremenske promene, hrana, razni dodaci hrani, pa i emocionalni stres i dr.

Mada se redje pominju , sve češće moramo da mislimo na kućne neprijatelje, tj. faktore koji nas iritiraju u stanu. Alergeni su u zidovima, podovima, farbama, deterdžentima, osveživačima vazduha, sintetičkim tepisima, itisonima… Poznati su kao “building sick svndrome”, ili bolesti vezane za zgrade. Opisane su i alergije na kompjutere , kao i na larve parazita koji su danas gospodari “zakišeljenih” unutrašnjih sredina i priređivači dobre podloge za svaku vrstu senzibilizacije.

Sledeći, možda isto toliko važan faktor o kome se sve više piše je dehidratacija celog organizma, pa i respiratornih cevi. Knjige kao što je Batmanghelidžova “Voda leci, lekovi ubijaju”, to bogato ilustruju primerima, a jedan od preduslova izlaska pacijenta iz astmatičnog statusa je dobra intravenska rehidratacija sa oko 6 litara tečnosti i elektrolita, uz bronhodilatatore.

Naravno da i genetski faktori igraju važnu ulogu, ali je važno i mesto spavanja (geopatogene zone) jer može da doprinese olakšanoj bronhijalnoj hiperreakativnosti.

Šta kaže nauka o bronhijalnoj astmi?

Bronhijalna astma je hroničan inflamacijski proces u kojem učestvuju mnoge ćelije, kao što su mastociti, alvaeo-larne makropfage, bazofilni leukociti, koji luče medijatore, a oni dalje ispoljavaju svoje dejstvo na ćelije bronhijalnog stabla. Tada bivaju privučeni eozinofilni leukociti, koji opet luče svoje medijatore, i oštećuju ćelije, a u igru se uključuju “pomažući limfociti”, citokini, adhezivni molekuli i igra postaje sve komplikovanija, a jedan od glavnih meadijatora-krivca je i histamin.

Antibiotici i njihova nekontrolisana upotreba takođe se okrivljuju za neke od napada bronhijalne astme, jer obara imuni sistem što olakšava alergijske reakcije i lučenje histamina sa svim posledicama.
Zato ne treba da čudi što, uprkos vrlo razvijenoj farmaceutskoj industriji lekova za bronhijalnu astmu, broj astmatičara iz godine u godinu raste, kao što raste i broj smrtnih slučajeva vezanih za napade. U Americi, po broju tragično završavajućih, astma zauzima peto mesto!

Kako, uz uobičajenu terapiju za bronhijalnu astmu, možemo da dodatno pomognemo?

Uklonite iz vaše sredine sve što može da iritira, i što je suvišno! Oni skloni astmatičnim napadima mogu da uzgajaju ribice i kornjače, ništa dlakavo i pernato. Naročito izbegnite držanje papagaja! Često je vrlo efikasno popiti par dana 3×1 tbl Mebendazola. On uništava oko 95 vrsta parazita, koji su često naša “peta kolona” što naročito važi za njihove larve (askaris), koje prolaze kroz pluća u jednom periodu svog životnog ciklusa prolaze kroz pluća. Njihovim uništenjem, napadi se proređuju (tretman ponoviti na 6 meseci)..

Od biljnih preparata od davnina su pozante razne mešavine biljnih sastojaka za bronhijalnu astmu, u vidu tinktura, kao npr kombinacija po 10 g divljeg ruzmarina, podbjela, (list), kamilice, nevena, korena omana i sladića, i plod anisa. Postoje i razne druge kombinacije, u vidu čajeva, kao i čaj od peršuna npr.

Ginko biloba preko poboljšanja cirkulacije, smirivanja upale i nadražaja, može da pomogne.

Korisni su vitamin C (najbolje prirodni) i E, u dozi od 400lj na dan.

Kod bronhijalne astme dobro je jesti i crni luk, jer vrši bronhodilataciju i inhibiše bronhospazam.

Biljke koje sadrže bioflavonoide mogu da budu od koristi, jer njihov sastojak, kvercetin je i antihistminik i sredstvo protiv zapaljenja.

Dobra kombinacija sa prethodnim je bromalein iz ananasa.

Kompleksni multivitamini sa B kompleksom, 2×1 tbl, a nekad dodati i sublingvalno (pod jezik) B12 od 500 Ij na dan, kao i pantotensku kiselinu 2×1 a 100 mg tbl.

Na kraju,da bi kontrolisali bronhijalnu astmu kontrolišite stres! Opustite se, šetajte, ubacite u ishranu mnogo svežeg voća i povrća, magnezijum, uzimajte omega ulja. Ako još i izbacite i koncentrovane šećere, rezultati neće izostati!
Skinite bronhijalnoj astmi sve njene smrtonosne velove, možda će postidjena da vas napusti!