Bromokriptin

Bromokriptin pripada grupi lekova poznatih kao ergot alkaloidi. Bromokriptin blokira oslobađanje hormona pod nazivom prolaktin iz hipofize. Prolaktin utiče na menstrualni ciklus i proizvodnju mleka.

Bromokriptin se koristi za lečenje određenih menstrualnih problema (npr. amenoreja) kod žena i zaustavlja proizvodnju mleka kod nekih muškaraca i žena koji imaju abnormalno curenje mleka – dakle, Bromokriptin je lek za prestanak lučenja mleka. Takođe se koristi za lečenje neplodnosti kod muškaraca i žena, koja se javlja zato što telo proizvodi previše prolaktina.

Bromokriptin lek se takođe koristi za lečenje akromegalije (hiperprodukcije hormona rasta) i prolaktinoma hipofize (tumori hipofize).

bromokriptin

Ovaj lek se takođe koristi za lečenje znakova i simptoma Parkinsonove bolesti, često u kombinaciji sa levodopom.

Bromokriptin se koristi zajedno sa pravilnom ishranom i vežbanjem za lečenje povišenog šećera u krvi kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.

Ovaj lek je dostupan samo na lekarski recept.

Kada je lek odobren za određenu upotrebu, iskustvo može da pokaže da je takođe koristan za druge zdravstvene probleme. Iako ove koristi nisu uključene u sam opis proizvoda, bromokriptin se koristi kod nekih pacijenata sa sledećim medicinskim uslovima:

– da bi se zaustavila proizvodnja mleka nakon abortusa ili pobačaja ili kod žena posle porođaja, a koje ne bi trebalo da doje iz medicinskih razloga

– neuroleptički maligni sindrom.

Ovaj proizvod je dostupan u sledećim oblicima doze:

– tableta

– kapsula.

Prilikom odlučivanja da koristite ovaj lek, morate da se konsultujete sa lekarom.

Pre upotrebe ovog leka, treba razmotriti sledeće:

Alergije

Recite svom lekaru ako ste ikada imali neobične ili alergijske reakcije na ovaj lek ili bilo koji drugi lek. Takođe, recite svom lekaru ako imate neke druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervanse ili životinje.

Deca

Nisu izvršena istraživanja koja dokazuju bezbednost ovog leka kod dečije populacije.

Stariji

Odgovarajuće studije izvršene do danas nisu pokazale gerijatrijski specifične probleme koji ograničavaju korišćenje bromokriptina kod starijih. Međutim, stariji pacijenti imaju veće šanse da iskuse konfuziju, halucinacije ili nekontrolisane pokrete tela i probleme vezane za bubrege, jetru ili srčane probleme povezane sa starenjem, koji mogu da zahtevaju oprez i prilagođavanje doze za pacijente koji primaju bromokriptin.

Trudnoća

Istraživanja na životinjama su pokazala da nema dokaza o štetnosti na fetus, međutim, ne postoje adekvatne studije kod trudnica ili ispitivanja na životinjama koja su pokazala negativan efekat, ali odgovarajuće studije kod trudnica nisu uspele da pokažu rizik za fetus.

Dojenje

Studije pokazuju da ovaj lek može menjati proizvodnju ili sastav mleka. Ako nije propisana alternativa ovog leka, treba voditi računa o mogućim neželjenim efektima kod odojčeta, kao i o adekvatnom unosu mleka.

Upotreba i doziranje

Doza ovog leka će biti drugačija za različite pacijente. Sledeće informacije uključuju samo prosečne doze ovog leka. Ako je vaša doza za Bromokriptin drugačija, nemojte je menjati, osim ako lekar kaže da to učinite.

Iznos leka koji treba da uzmete zavisi od jačine leka. Takođe, broj doza koji uzimate svaki dan, vreme dozvoljeno između doza i dužina vremena uzimanja leka zavise od zdravstvenih problema za koje koristite lek.

Kapsule i tablete

Za neplodnost, tumore hipofize, probleme sa muškim hormonima (hipogonadizam), amenoreju ili zaustavljanje nenormalnog izlučivanja mleka iz bradavica (galaktoreja):

– Odrasli i tinejdžeri od 16 godina ili stariji – na početku, 1.25 do 2.5 miligrama (mg) jednom dnevno. Vaš lekar može povećati dozu od 2.5 mg svaka 2 do 7 dana po potrebi i kako tolerišete. Međutim, doza nije obično viša od 15 mg dnevno.

– Deca od 11 do 15 godina starosti – na početku, 1.25 do 2.5 mg jednom dnevno. Vaš lekar može povećati dozu po potrebi i kako tolerišete. Međutim, doza obično nije više od 10 mg dnevno.

– Deca mlađa od 11 godina treba da utvrde upotrebu i dozu sa svojim lekarom.

Za spuštanje hormona rasta (akromegalija):

– Odrasli – na početku, 1.25 do 2.5 miligrama (mg) jednom dnevno, uzeti uveče pre spavanja sa hranom tokom 3 dana. Vaš lekar može povećati dozu od 1.25 ili 2.5 mg svakih 3 do 7 dana po potrebi. Međutim, doza obično nije viša od 100 mg dnevno.

– Deca: upotrebu i dozu treba odrediti lekar.

Tretman Parkinsonove bolesti:

Odrasli – na početku, 1.25 miligrama (mg) dva puta dnevno. Vaš lekar može povećati dozu tokom nekoliko nedelja po potrebi. Međutim, doza obično nije više od 100 mg dnevno.

Deca: upotrebu i dozu treba odrediti lekar.

Dijabetes tip 2:

Odrasli – na početku, 0.8 miligrama (mg) jednom dnevno, u roku od dva sata nakon buđenja ujutro. Vaš lekar može povećati dozu po potrebi. Međutim, doza obično nije viša od 4,8 mg dnevno.

Deca: upotrebu i dozu treba odrediti lekar.

Šta raditi ako ste zaboravili da uzmete Bromokriptin lek?

Ako propustite dozu ovog leka, uzmite je što je pre moguće. Međutim, ako je skoro vreme za sledeću dozu, preskočite zaboravljenu dozu i vratite se u redovni raspored za doziranje. Nemojte uzimati dvostruku dozu!

Čuvanje leka

Čuvajte lek u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, dalje od izvora toplote, vlage i direktne svetlosti. Čuvati od smrzavanja.

Držati van domašaja dece.

Neželjena dejstva

Bromokriptin lek, kao i svaki drugi, može izazvati neke neželjene efekte.

Neki ozbiljni neželjeni efekti su se dogodili tokom korišćenja bromokriptina da se zaustavi tok mleka nakon trudnoće ili abortusa. Ovi neželjeni efekti su: moždani udar, napadi i srčani udar. Dešavalo se da dođe i do smrti. Trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom dobro o rizicima od upotrebe ovog leka.

Proverite sa svojim lekarom odmah ako su se pojavili neki od sledećih neželjenih efekata:

Česti neželjeni efekti

– vrtoglavica ili nesvestica, posebno kada ustajete iz ležećeg ili sedećeg položaja

– mučnina

Ređi neželjeni efekti – prijavljeni češće kod pacijenata sa Parkinsonovom bolešću

– konfuzija

– halucinacije

– nekontrolisani pokreti tela, uključujući: lice, jezik, ruke, šake, glavu i gornji deo tela

Retki neželjeni efekti – prijavljeni češće kod pacijenata koji uzimaju velike doze

– abdominalni bol ili bol u želucu

– povećana učestalost mokrenja

– gubitak apetita

– bol u krstima

– curenje iz nosa

– slabost

Retki neželjeni efekti

– crne, katran stolice

– povraćanje krvi

– bol u grudima

– konvulzije (napadi)

– nesvestica

– ubrzan rad srca

– glavobolja

– pojačano znojenje

– mučnina i povraćanje

– nervoza

– kratak dah

– promene vida (kao što su zamagljen vid ili privremeno slepilo)

– slabost (iznenadna).

Neki neželjeni efekti koji se mogu javiti obično ne zahtevaju medicinsku pažnju. Ovi neželjeni efekti mogu nestati u toku tretmana kako se vaše telo prilagođava leku.

Proverite sa svojim lekarom ako se javljaju bilo koji od sledećih neželjenih efekata koji ne prestaju, ili ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa njima:

Manje uobičajeni neželjeni efekti

– zatvor

– dijareja

– pospanost ili umor

– suva usta

– grčevi nogu noću

– gubitak apetita

– mentalna depresija

– bol u stomaku

– zapušen nos

– peckanje ili bol u prstima ruku i nogu kada su izloženi hladnoći

– povraćanje

Neki neželjeni efekti mogu češće da se javljaju kod pacijenata koji uzimaju bromokriptin za tretman Parkinsonove bolesti, akromegalije ili tumora hipofize – jer mogu da uzimaju veće doze.

Ostala neželjena dejstva koja nisu ovde navedena mogu se pojaviti kod nekih pacijenata. Ako primetite bilo koje druge neželjene efekte ovog leka, proverite sa svojim lekarom.