bradavice lecenje uklanjanjeBradavice treba lečiti i na vreme ukloniti bezbolnom, najsigurnijom i trajnom medotom…

Bradavice (verrucae) su dobroćudni izrastaj i na koži ili sluzokoži, koji nastaju zbog pojačanog razmnožavanja ćelija u epidermu, pod uticajem humanih papiloma virusa. Pošto virusi lako prodiru u telo preko delova kože koji su tanki, vlažni ili neznatno oštećeni, bradavice se najviše pojavljuju na šakama, stopalima i kolenima, iako ni drugi delovi nisu pošteđeni. Najčešće “žrtve”papiloma virusa su osobe sa oslabljenim imunitetom, tako da se kod njih ovi neugledni izraštaji javljaju češće, brojniji su i veći. Iako se mogu pojaviti u bilo kojem životnom periodu, mlađe osobe uzrasta od 12-20 godina najugroženije su. U većini slučajeva bradavice predstavljaju bezazlen estetski problem, međutim, vrste virusa koje napadaju genitalne regije mogu izazvati ozbiljne komplikacije, naročito kod žena, ukoliko se bradavice prošire na grlić materice, pa ih zato obavezno treba preduzeti lečenje.

Kako se bradavice prenose

Pošto se radi o virusnoj infekciji, bradavice se mogu veoma lako preneti direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, seksualnim putem ili preko virusa koji ostane na sveže odbačenim česticama mrtve kože.Širenju infekcije najviše pogoduju topli i vlažni uslovi, poput bazena ili svlačionica, a poseban rizik predstavlja korišćenje zajedničkog kupatila i peškira ili nošenje iste obuće. Bradavice se često pojavljuju oko noktiju dece koja ih grizu, ili na usnama dece koja sisaju prste. Kada se kod jedne osobe bradavice nalaze na više različitih mesta, to je znak da je došlo do autoinokulacije, odnosno da se virus preneo sa jednog mesta na koži na drugo. Posle infekcije, inkubacija papiloma virusa najčešće je od 1 do 6 meseci, mada je vreme njihovog trajanja individualno i zavisi od izabrane metode lečenja, otpornosti organizma, ali i vrste virusa koji ih je izazvao.

Vrste bradavica

Postoji oko 70 podtipova humanih papiloma virusa, a u zavisnosti od tipa koji je izazvao infekciju, može se uočiti čitav spektar vrsta bradavica, na različitim delovima tela. Obične bradavice (Verrucae vulgares) pojavljuju se kao neravni, hrapavi i tvrdi izraštaji iznad kože, prečnika do 1 cm. Mogu biti pojedinačne, ili se javiti u grupama, lokalizovane na šakama i kolenima.Na licu se češće viđaju tanje, izdužene, končaste bradavice (verrucae filliformis).Zaravnjene bradavice (verrucae planae) “sreću”se na zglobovima, gornjoj strani šake i na licu. Variraju po veličini i boje su kože, blago ispupčene sa ravnim vrhom i često izazivaju svrab.

Mnogo neugodnije su bolne plantame (Verrucae plantares) koje zahvataju mesta oslonca tabana i spadaju u grupu najlakše prenosivih bradavica, pošto ih izazivaju virusi koji žive u bazenima, gimnastičkim dvoranama, javnim kupatilima. Njihovom širenju pogoduje pojačano znojenje i neodgovarajuća obuća, a zbog stalnog pritiska prilikom hodanja, mogu široko pustiti “korenje”, pa se zbog toga lečenje ovih bradavica teško.Lako ih je prepoznati jer se oko jezgra bradavice stvara prsten zadebljale kože.

Najopasnije su polne bradavice (Condvlomata acuminata) koje zahvataju anogenitalnu regiju tela i manifestuju se u vidu karfiolastih vegetacija, ili kao pojedinačne končaste promene. Dva tipa virusa (tipovi 16 i 18) koji izazivaju polne bradavice, imaju maligni potencijal. Pošto se lako prenose seksualnim putem, u pregled treba uključiti oba partnera, s tim što kod žena treba izvršiti detaljnija ispitivanja, kako bi se na vreme sprečila eventualna pojava tumora grlića materice.

Bradavice lečenje

Lečenje bradavica zavisi od vrste izraštaja, mesta na kojem se nalazi, bolesnikovog uzrasta, i eventualnih prethodnih terapija. Većina bradavica se nakon nekoliko godina spontano povuče, međutim u oko 35% slučajeva posle izvesnog vremena ponovno se javljajuna istim ili čak novim mestima, i zato ih je potrebno lečiti. Postoji čitav niz , metoda lečenja bradavica koji se primenjuju, počevši od recepata iz “bakine kuhinje”, koji uključuju biljke poput čuvarkuće, crnog luka, smokve, maslačka, preko mazanja bradavica nekim od hemijskih sredstva – mlečnom i salicilnom kiselinom, kao i trihlorsirćetnom kiselinom. No, sve su ovo prilično dugotrajne terapije i postoji mogućnost da se bradavice vrate, jer virusi ostaju sakriveni u koži. Čak i specijalni lekovi (poput “pedofilina”) koji se nanose direktno na bradavice, moraju da se upotrebljavaju više puta i ponekad zahtevaju nedelje i mesece lečenja, a čak je i kod postupka smrzavanja tečnim azotom potrebno ponavljanje tretmana. Jedini siguran metod jeste hirurško uklanjanje bradavice, gde se kao najefikasnija pokazala radiohirurgija.

Najefikasniji za lečenje bradavica – radiotalasi

Radiohirurgija je provereno siguran i najmanje stresan način uklanjanja bradavica sa kože. Kao zamena za skalpel, koriste se radiotalasi veoma visokih frekvencija, koji preko posebnih tankih štapića (provodnika) razvijaju toplotu i na taj način prodiru u tkivo, razdvajajući ga kao daje posečeno. Prednost ove metode je u tome što ne dolazi do krvarenja, nema otoka tkiva, a prorezi su toliko mali i glatki, da ne postoji bojazan od pojave ožiljaka kao kod klasičnih hirurških zahvata.

Kada se bradavice leče na ovaj način, ne skidaju se samo zadebljanja na koži i koren bradavice, već i sami virusi bivaju uništeni pod dejstvom toplote, čime se mogućnost pojave novih promena na koži svodi na minimum.
Tretman lečenja za uklanjanje bradavica traje svega nekoliko minuta, i bezbolan je pošto se na regiju oko bradavice nanosi lokalni anestetik. Eventualno se može osetiti blago peckanje, dok je mogućnost postoperativnih bolova potpuno isključena. Posle tretmana na mestu gde je bila bradavica ostaje samo mlada, glatka koža, bez kapi krvi, da bi se narednih dana na tom mestu pojavila krastica, koja otpada veoma brzo.
Saznaj više >>>
Prirodni lekovi za bradavice
Bradavice lečenje lekovitim biljem
Virusne bradavice
Genitalne bradavice