bradavice na jezikuJezik je jedan od jačih mišića u Vašem telu.Njegova vidljiva površina je poznata kao dorzalna površina jezika. Ova površina prekrivena je papilama koji jeziku daju baršunast izgled. Postoje mnoga boljenja koja se manifestuju kroz promenu boje jezika ili drugim vidovima promena na njegovoj površini.Jedno takvo oboljenje su bradavice na jeziku. Najčešće su simptom polno prenosivih bolesti.

Uzroci
Bradavice na jeziku su uzrokovane human papillomavirusom.
This is because, at that time the wound may be open, and due to this, the possibility of the transfer of the viral particles is high. Also, if you happen to have an open wound in your oral cavity, then the chances of you contracting HPV increases manifold.

To je virus koji dovodi do genitalnih bradavica, koji je može videti bilo gde na telu ali je posebno vidljiv na sluzavim površinama. Ovo je polno prenosiva bolest, pa se bradavice na jeziku mogu javiti kao posledica oralnog seksa sa osobom koja već pati od ovog oboljenja. Mogućnost da se zarazite ovom infekcijom je naročito velika ako ste imalioralni seks sa osobom koja je imala polne bradavice u tom trenutku.Zato što u tom trenutku bradavica može biti otvorena, i mogućnost za prenos zaraze jeje izuzetno visoka. Ako imate otvorenu ranu u usnoj duplji onda se šanse da se zarazite povećavaju višestruko.

Simptomi
HPV bradavice na jeziku mogu se pojaviti pojedinačno ili u klasterima. Često su to tanki plikovi, koji kada puknu počnu da se šire još više. Ove bradavice mogu se naći i na zadnje delu jezika, ali takođe i na vrhu i na stranama. Opasno je ako se nalaze na nekoj od strana jezika jer zbog načina kretanja jezika lako mogu da puknu i onda se šire još više.Bradavice na jeziku vremenom mogu da dobiju pokoricu i mogu da ostave ožiljke.

Lečenje
Kao što je slučaj sa virusnim infekcijama, ne postoji lečenje koje će vas odmah osloboditi bradavica. Može se samo smanjiti simptomi bolesti, uz pomoć nekog antivirusnog leka, jer ne možete u potpunosti ubiti ili eliminisati virus. Nekad bradavica može dovesti do manjih zadebljanja ili izraslina. Osim toga skoro svi tretmani za bradavice dovode do pigmentacije i stvaranje ožiljaka.

Ono što tretman nudi je simptomatično. Ako osoba ima problema sa konzumacijom hrane, lekari savetuju upotrebu antivirusnih krema. One pomažu da se simtomi u znatnoj meri ublaže. Ako se kod osobe javi bol ili blago peckanje zbog bradavica, i teškoće i neprijatnosti tokom jela, može koristiti anestetik ili analgetik da smanji ove simptome. Ako su simtomi ozbiljni, onda je potrebno više učestalih tretmana da bi pacijent osetio olakšanje.

Dakle, možete li dobiti bradavice na jeziku? Odgovor je DA. Čak i osoba sa kojom imate seks bez zaštite, i ako u tom trenutku ne pokazuje simtome, ako vi imate malu otvorenu ranu, virus bi mogao ući i stvoriti bradavice na jeziku. U takvim slučajevima najbolje se zaštititi na vreme, prevencija je bolja od leka.