stolica za hranjenje

Botulizam kod dece je oboljenje do koga dolazi kada dete konzumira hranu koja sadrži spore bakterije Clostridium botulinum. Ova bakterija razvija se u sredini bez kiseonika, odnosno u sredini gde je mala kiselost i kada se aktivira ispušta otrov koji izaziva infekciju i napada nervni sistem. Pored botulizma kod dece, postoji i botulizam preko hrane, botulizam kod rana i botulizam preko vode i vazduha.

Kada je reč o hrani, botulinusova bakterija najčešće se nalazi u suhomesnatim proizvodima i konzerviranoj hrani. Botulizam kod rana predstavlja infekciju otvorene rane ovom bakterijom a kada je reč o botulizmu preko vode ili vazduha radi se trovanju vodom ili vazduhom u komo je bakterija već aktivirana ispuštanjem otrova.

Botulizam kod dece se može javiti nekoliko nedelja po rođenju, a rizik traje sve dok dete ne napuni godinu dana. Kao glavni krivac botulizma kod dece, označava se med u kome su pronađene spore ove bakterije. Ove tvrdnje nisu naučno potvrđene ali je generalna preporuka da detetu ne treba davati med u prvoj godini života.

Simptomi botulizma kod odojčadi

Botulizam ima različite simptome koji se vremenom pojačavaju kako infekcija napreduje.  Kod deteta mogu se prvo primetiti poteškoće sa gutanjem i hranjenjem. Dete je bezvoljno, ne podiže glavu, vrat je mlitav a ruke i noge neprirodno opuštene. Detetu se može lučiti i višak pljuvačke, disanje je često otežano a refleksi spori.

Simptomi su i pospanost, zatvor, slab plač i odbijanje hrane. Znaci trovanja obično nastupaju posle 72 h ali se mogu produženo manifestovati i do 30 dana od konzumiranja zatrovane hrane. Intenzitet simptoma ne mora biti isti na početku infekcije, već se mogu pogoršavati zavisno od brzine rasta bakterija i lučenja toksina.

Dijagnoza i lečenje botulizma kod dece

Simptomi botulizma kod dece nisu uobičajeni kod drugih bolesti tako da ih roditelji uglavnom primete na vreme i potraže lekarsku pomoć. Kod ove infekcije je bitno reagovati brzo kako bi se sprečilo dalje razmnožavanje bakterija.

Dete sa dijagnozom botulizma upućuje se u bolnicu gde mu se daju odgovarajući antitoksini, infuzija i drugi odgovarajući lekovi. Preduzimaju se i druge potrebne mere neophodne za stabilizaciju i oporavak. Kada dete ima probleme sa disanjem, moguća opcija je davanje kiseonika ili priključenje aparata za disanje. Kod problema sa gutanjem, hrana se može davati na cevčicu.

Kako sprečiti botulizam odojčadi

Iako botulizam kod beba i dece nije česta bolest, treba biti oprezan kada je u pitanju priprema hrana i konzumiranje određenih namirnica. Postoje neka osnovna pravila kojih se treba pridržavati kako bi se izbegli svi rizici.

Bebe koje se doje, kao i bebe koje se hrane adaptiranim mlekom nisu u riziku ali kada se krene sa uvođenjem čvrste hrane treba biti pažljiv. Sva hrana mora se kuvati do ključanja, najmanje 10-ak minuta. Ostatke obroka nakon hlađenja treba držati u frižideru.

Sveže voće i povrće treba dobro oprati. Treba izbegavati domaće suhomesnate proizvode i konzerviranu hranu. Prilikom pripremanje jela ne treba korisiti aluminijumsku foliju jer ona sprečava uništavanje bakterije, kao ni ulja koja sadrže začinsko bilje.

Kao što smo rekli, med ne treba davati deci dok ne napune godinu dana starosti. Pri tome treba voditi računa da se med ne koristi ni za zaslađivanje čaja, a izbegavati i sve slatkiše koji se pripremaju sa medom.

 

IZVORI:

https://kidshealth.org/en/parents/botulism.html