bolovi u vratu

Kada vam nešto fali, obično se žalite na “bolove” u jednoj od dve anatomske oblasti. Jedna od njih je vrat. Kad vam neko ili nešto smeta, obično kažete da vam je “na vratu”. Vratu pripada ta čast u našem kolokvijalnom govoru zato što je on često uzrok bola i neprijatnosti.
bolovi u vratu
A zbog toga što je vrat izuzetno elastičan, stalno se pokreće i obrće pri tom sve vreme pridržavajuči glavu koja je tokom evolucije postala velika i teška. Nikakvo čudo onda da nam sve to “visi o vratu”, kako često umemo da kažemo.

Ali, šta je uzrok tim bolovima u vratu?
Evo nekih mogućih odgovora.
• Ako nas vrat boli dok gutamo, ali ne u grlu več napred, spolja, to je možda zbog zapaljene tiroide (thyriditis). (Tiroidna žlezda je smeštena po sredini vrata baš ispod Adamove jabučice). Ta je oblast takodje vrlo osetljiva na dodir. Obično je u ovom slučaju temperatura malo povišena, i ne osećamo se baš sjajno.
• Thyroiditis je poremećaj autoimuniteta. Mada bol u žlezdi traje samo nekoliko dana, tiroida je često trajno oštećena. Tako da i kada nestanu akutni simptomi, treba da se podvrgnete naknadnom pregledu kod vašeg doktora da biste proverili kako funkcioniše vaša tiroidna žlezda.
• Da malo promenimo scenario. Boli vas spoljašnja strana grla, ali sada ne spreda, kao kod upale tiroide, več s obe -strane vrata, tamo gde osećate puls. Verovatno imate carotidynia-zapaljenje karotida velikih arterija na vratu koje prenose krv u mozak. Niko ne zna zbog čega vas one zabole kada gutate ili kada ih dodirnete. Moguće je da je to zbog poremećenog autoimuniteta ili je u pitanju virus. Simptomi obično prolaze uz pomoć aspirina i nestaju posle nekoliko dana, ali u nekim retkim slučajevima mogu trajati nedeljama i moraju se lečiti steroidnim hormonima.
• Evo još jedne varijante bolova u vratu. Grlo vas boli kada gutate, a možete osećati i neke natečene žlezde u vratu koje ranije niste imali. Ti limfni čvorovi su filteri koji čiste usta, uši i zadnji deo vrata i kosmatog dela glave, hvatajući infektivnu materiju koja kroz njih prolazi. Zato će se vaše žlezde povećati i boleti kad ih dotaknete u sledećim slučajevima: na prednjoj strani vrata, kod inficiranog grla; ispod vilice, zbog skorašnje opravke zuba: na zadnjoj strani vrata, kod infekcije kosmatog dela ili ušnog kanala, infektivne mononukleoze rubeola.

Ako vas brine šta znače natečene žlezde, evo jednog korisnog pravila: Bolne žlezde su obično posledica infekcile. Kod leukemije, limfoma i drugih oblika raka, one ne bole; gumaste su pod prstima i tvrde nego inficirane žlezde; obično se slučajno otkrivajuna primer, kada se brijete ili šminkate, a ne zato što vam prenose neki simptom. No, bolne ili ne, žlezde koje su natekle bez očiglednog razloga, i koje ne prodju za nedelju-dve, treba pregledati kod lekara.
• Da li ste se ikad osećali kao da vam je neko zgrabio sve mišiće pozadi oko vrata i uvrnuo ih u čvrst čvor? To je spazam (grč), obično usled naprezanja, iscrpljenosti, spavanja iii sedenja u neudobnom položaju duže vreme. Leči se aspirinom, odmorom, relaksacijom i fizioterapijom. Artritis vratnog pršljena stvara osećaj ukrućenosti i neelastičnosti vrata, a svaki njegov pokret neprijatnim. Pored samog bola u vratu artritis u tom delu kičme takode izaziva ukočenost utrnulost ramena, ruku, dlanova.
Proverite sami. Stavite obraz na grudi i držite ga tako minut-dva. Zatim ga skroz okrenite ka vrhu ramena. Ako neki od ovih manevara izazove bol, ukočenost i utrnulost, znači da su nervi oko vrata stisnuti, zbog artritisa.
• Pošto vratne kosti okružuju nerve koji vode ka mozgu iz njega, svaka povreda vrata je ozbiljna stvar.

Simptom: Bolovi u vratu. Šta sve može da znači (šta treba da preduzmete)
1. Thyroiditis (uradite testove funkcionisanja tiroide, da bi se otkrilo oštećenje tiroide i odredila terapija)
2. Carotidynia (Obično prolazi uz pomoć aspirina i steroida).
3. Uvećane žlezde zbog infekeije, raka, mononukleoze rubeola (adekvatna medicinska terapija).
4. Mišićni spazam (grč) (Iziskuje odmor, opuštanje i fizio-terapiju).
5. Artritis vratnog pršljena (mišićni relaksanti i fizioterapija).
6. Povreda glave ili vrata (X zraci i odgovarajuća medicinska terapija).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *