bolovi u vratu

Bolovi u vratu uzroci i lečenje-Bez obzira na to kakvi su zahtevi vaše profesije, ne morate trpeti bolove u vratu, ukočenost, otežano gutanje i ograničenu pokretljivost glave i ramena. Uz odgovarajuču terapiju, brzo možete da ih se rešite. Proučite naš priručnik o najčeščim bolestima vrata, saznajte uzrok svojih simptoma i šta možete preduzeti kako biste se oslobodili neprijatnih tegoba.
bolovi u vratu
MIOGENA UKOČENOST VRATA
Reč je o urođenom skračenju bočnog mišiča vrata uzrokovanom upalom mišičnih vlakana a koji se razvio u embrionalnom stadijumu ili hematomu nastalom tokom prolaska kroz porođajni kanal.
KAKO PREPOZNATI MIOGENU UKOČENOST VRATA: U slučaju miogene ukočenosti vrat je bolan i iskrivljen (nagnut na jednu stranu), a pokreti glavom ograničeni ili čak potpuno onemogućeni.
Za privremeno ublažavanje tegoba masirajte vrat uljem od narandže, ruzmarina, lavande, žalfije ili neke druge biljke koja ima analgetsko i antispazmolitičko dejstvo.
Želite li trajno da rešite problem, podvrgnite se operaciji. Jedino tako će skraćeni mišić ponovo postići normalnu dužinu.

CERVIKALNA ARTROZA VRATA

Cervikalna artroza vrata je degenerativna bolest vratnih pršljenova koja se odlikuje ubrzanim propadanjem hrskavice i zapaljenjem zglobova. Obično se javlja oko pedesete godine, ali može da se razvije i ranije.
KAKO PREPOZNATI PROBLEM: Cervikalna artroza (artroza potiljka) manifestuje se bolom u vratu, koji se javlja ujutru nakon ustajanja iz kreveta i pri naglim pokretima, a prate ga ukočenost vrata, osećaj “knedle u grlu”, ograničena pokretljivost ruku i ponekad glavobolja ili vrtoglavica. Ako sumnjate na ovaj problem, obavezno se obratite fizijatru koji će obaviti detaljne pretrage i postaviti dijagnozu.
Čuvajte se povreda, udaraca i distorzija vrata i ne dopuštajte sebi luksuz da ne trenirate, jer nedovoljna fizička aktivnost ubrzava propadanje hrskavice zglobova. Uzimajte suplement na bazi kolagen-peptida, glukozamina, vitamina C i E, selena i mangana. Ovi sastojci smiruju upalu zglobova, obnavljaju hrskavicu i zaustavljaju progresiju artroze.
U slučaju bolova, popijte paracetamol, ibuprofen ili selektivni nesteroidni antireumatik koji, za razliku od ostalih analgetika, ne oštećuju želudac. Da biste pobedili ukočenost, svakog dana po 15 minuta radite vežbe za jačanje i istezanje vratnog dela kičme – pravite lagane pokrete glavom naprednazad, dodirujte bradom jedno pa drugo rame i kružite ramenima. Ukoliko vam ovo ne pomogne, konsultujte se s lekarom u vezi sa primenom elektroterapije, lasera, ultrazvučne terapije ili neke druge fizikalne metode.

CERVIKALNA DISKUSHERNIJA

Ispupčenje međupršljenskog diska koje pritiska kičmenu moždinu ili nervne završetke.
KAKO PREPOZNATI PROBLEM: Klinička slika varira ako disk pritiska moždinu,može se javiti bol u vratu, lopatici, pazuhu ili ramenu, koji se spušta niz ruku do vrhova prstiju. Ukoliko pritiska nervne korene, mogu se javiti ukočenost, slabost ili trnjenje vrata i ruku.
-Izbegavajte dugotrajno sedenje za računarom, nagle pokret glavom, podizanje i nošenje tereta, kao i preteranu fizičku aktivnost, koja i te kako doprinosi razvoju vratne diskus hernije. Pridržavajte se saveta specijaliste. Redovno uzimajte nesteroidne antiinflamatorne lekove i radite kineziterapijske vežbe koje povećavuju snagu, fleksi-bilnost i rastegljivost leđnih i vratnih mišića. U slučaju da medikamentozna i fizikalna terapija ne urode plodom proverite sa svojim fizijatrom da li treba da nosite šancovu kragnu.

CISTE
Ako nisu pod upalom, urođene, okrugle ili ovalne promene smeštene na bočnoj strani vrata ne izazivaju nikakve tegobe, ali u slučaju zapaljenja – prilično su nezgodne.
KAKO PREPOZNATI PROBLEM: Inflamatorne ciste su otekle i jasno oivičene crvenilom. Osetljive su i na najmanji dodir, izazivaju bolove i stvaraju teškoće pri gutanju.
LEČENJE-Javite se otorinolaringologu koji će vam propisati adekvatnu antibiotsku terapiju.
Na upaljeno mesto svaka dva-tri sata stavljajte lanenu krpu natopljenu mlakim čajem od pelina. Ovaj oblog pospešuje izbacivanje gnojnog sadržaja i ubrzava saniranje upalnih procesa.
Ako su inflamacije česte, razmislite o hirurškom odstranjivanju ciste. Rutinska intervencija oslobodiće vas ovih problema za sva vremena.

OTEČENOST LIMFNIH ČVOROVA
Akutna upala limfnih čvorova verovatno je izazvana infekcijom uha, gornjih respiratornih puteva ili poremećajem štitne žlezde.
KAKO PREPOZNATI PROBLEM: Prisutni su čvorići (u manjem ili većem broju) na bočnim stranama vrata, potiljku ili iza ušiju. Uz to, dolazi do blagog povišenja telesne temperature i bolova pri gutanju, pričanju, okretanju glave…
LEČENJE-Izbegavajte suviše topla i hladna jela i pića, kako vam se stanje ne bi pogoršalo.
Podvrgnite se detaljnom otorinolaringološkom i endokrinološkom pregledu. Zahvaljujući tome, saznaćete uzrok problema i dobiti adekvatnu medikamentoznu terapiju kojom ćete brzo suzbiti upalu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *