Glavobolje terapijaČesti bolovi u vratu i glavi su uobičajenii kod velikog broja ljudi, koji imaju nepravilano držanje tela dok rade ili spavaju. U nastavku pročitajte više od uzrocima ovih bolova.

Učestale ili konstante glavobolje praćene bolom u vratu, uglavom ukazuju na probleme sa mišićima vrata. Ova vrsta glavobolje češće se javlja kod ljudi koji ne uspevaju da održe pravilan položaj tela na svojim radnim mestima. Primećeno je da se nepravilan položaj tela, zajedno sa stresom i napetošću, ispoljava kroz ozbiljne bolove vrata i glave kod tih ljudi. Medjutim, u dosta slučajeva, glavobolje koje su rezultat bolova u vratu takodje mogu biti pokazatelj nekih drugih problema ili poremećaja. Predstavljamo vam kratak pregled nekih najčešćih uzroka glavobolja i bolova u vratu, kao i nekoliko saveta o njihovoj prevenciji.

Hronična glavobolja i bol u vratu

Bol u vratu i glavobolja uzroci

Kao što je već rečeno, nepravilno držanje može dovesti do bola u vratu, što dalje vodi do glavobolja. Ovo se naročito odnosi na one ljude čiji posao zahteva da dugo vremena sede u istoj poziciji, posebno ako rade za kompjuterom. Nepravilno držanje može dovesti do naprezanja mišića na zadnjem delu vrata, kroz koje prolazi potiljačni nerv. Naprezanje i pritisak na ovaj nerv mogu biti glavni uzroci glavobolja koje prati bol u vratu. Slično tome, konstantno gledanje televizije ili monitora kompjutera može da napregne mišiće oka što izaziva bol očiju i glave.

Pored držanja, stres ili tenzija mogu biti značajan faktor koji izazia glavobolje. Stres je poznat kao jedan od vodjećih uzroka za veliki broj zdravstvenih problema, uključujući glavobolje. Pored glavobolja može izazvati i bol u vratu i ukočenost.

Drugi značajan faktor je i loše osveljenje. Rad ili čitanje pri lošem osvetljenju može napresti mišiće očiju i čela, što može dovesti do glavobolja i problema sa vratom. Medjutim, u nekim slučajevima, učestale glavobolje praćenje bolom u vratu izazvane su stanjem zvanim temporomandibularni poremećaj (poremećaj viličnog zgloba). Ovo stanje se povezuje sa bolom u vilici i vratu, a moze izazvati i glavobolje.

Pored ovih uobičajenih uzroka za glavobolju i bol u vratu , i neki drugi poremećaji ili bolesti mogu biti odgovorni za ovu vrstu bola. Primećeno je da konsantna glavobolja i ukočenost vrata mogu biti pokazatelji migrene i meningitisa. Meningitis je jedan od najčešćih uzroka bola u vratu i glavi kod dece, zajedno sa groznicom. U nekim slučajevima i sama glavobolja može uzrokovati dalji bol i ukočenost vrata. Ponekad, čak i povreda fizičke prirode može biti uzrok ponovne pojave glavobolje praćene bolom u vratu.

Bol u vratu i glavi prevencija

Glavobolje koje potiču iz bola u vratu mogu trajati od par sati do par dana. Iako lekovi za bol mogu doneti trenutno olakšanje, oni ne mogu izlečiti uzgrok tih bolova. Stoga, prevencija zahteva odgovarajuću dijagnozu onoga šta zapravo izaziva taj bol. Glavobolje koje potiču od bola u vratu ili vratnih mišića mogu biti izlečene pomocu odgovarajućih vežbi za vrat. Tako da, ako vaš posao zahteva dugo sedenje pobrinite se da pravite male pauze za istezanje vrata.

Vežbe isezanja vrata mogu dosta pomoći, ali bi bilo najbolje da konsultujete stručnjaka pre nego što počnete sa ovim vežbama.

Redovno vežbanje pomoći će ne samo da budete u dobroj kondiciji već će smanjiti i nivo stresa i tenziju. Stres i tenzija ne izaziaju samo glavobolje, već su poznati i po tome da izazivaju mnogo drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Razni načini opuštanja kao što je meditacije mogu vam pomoći da se nosite sa stresom i anksioznošću. Ali svakako, najvažniju ulogu u sprečavanju ove vrste glavobolja ima ispravno držanje tela. Ispravno držanje za vreme sedenja ili spavanja mogu dosta pomoći u olakšavanju bolova glave i vrata.

Stoga, održavanje ispravnog držanja tela za vreme posla i prilikom spavanja mogu pomoći u sprečavanju čestih glavobolja i ukočenosti vrata. Podjednaku važnost ima i redovono vežbanje i smanjenje nivoa stresa i nervoze. Svakako, preporučuje se poseta lekaru kako biste utvrdili uzrok glavobolja i imali ispravnu terapiju.