bolovi u uvu

Bolovi u uvu su obično veoma jaki i mogu biti posledica infekcija srednjeg ili spoljašnjeg uva.
bolovi u uvu
Ništa nije strašnije za mlade usnule roditelje od plača deteta koje je noću zabolelo uvo. Mada retko opasan po život, bol u ušima može biti ozbiljan. U dobro poznatom ali tragičnom slučaju koji se desio u jednoj njujorškoj bolnici, osamnaestoodišnja devojka koja je hitno dovedena sa temperaturom i bolom u uvu umrla je kroz nekoliko časova -iz nepoznatog razloga. Bol u uvu često je izazvan nečim što se zbiva u spoljašnjem kanalu čirom, infekcijom, zapaljenjem ili začepljenjem zbog nagomilanog ušnog voska. Ako ste plivali u bazenu čija je voda zagadjena ili previše hlorisana, ušni kanal se može zapaliti ili inficirati. Probijena bubna opna, usled fizičke povrede ili upale takodje je izuzetno bolna. Uzrok problema može biti i u unutrašnjem uvu, opet zbog infekeije, ili posle letenja ili ronjenja, kada su nosni kanali začepljeni i kada se ne može izjednačiti pritisak izmedu spoljašnjeg i unutrašnjeg uva. Možete osećati i refleksni bolove u uvu a da je uzrok negde drugde, iako ga vi osećate u uvu. Na primer, ako imate krajnike ili zauške, osetićete bol u uvu. Osobe koje imaju nenormalno povećane zube, ili artritis na spoju vilica imaće bol u uvu. Ako vam je grlo zapaljeno ili vam je zub inficiran, upozoravajući signal osetićete najpre u uvu.
Sinuzitis, naročito u predelu mastoida, koštanih izraslina iza uva, takode izaziva bol u uvu.

Evo nekoliko praktičnih saveta za slučaj da vaše dete zaboli uvo. Prvo, pogledajte mu ušni kanal pomoću baterijske lampice da vidite ima li u njemu nekog zrna, komada igračke ili nečeg trećeg. Iznenadićete se koliko često deca ubace nešto u svoje uši. Ukoliko sićušni komadić ne može lako da se izbaci, poverite to lekaru. Pri tom, nikad nemojte čačkati nekim štapićastim predmetom po dečijem uvu, niti vašem. Fizička povreda tog delikatnog mehanizma može prouzrokovati trajnu gluvoću.

Bol u uvu. Šta sve može da znači (šta treba da preduzmete)
1. Začepljenje, stranim predmetom ili ušnim voskom (neka ga lekar ukloni, ne pokušavajte sami da to učinite).
2. Infekcija spoljašnjeg uva (Medieinski tretman i antibiotici, lokalni ili oralni).
3. Infekcija unutrašnjeg uva (Antibiotski tretman).
4. Probijena bubna opna. (Medieinski tretman).
5. Zubna infekeija (Idite kod zubara).
6. Zapaljenje sinusa (Odgovarajuć,i medicinski tretman).
7. Artritis vilice (Medikamenti protiv upale).

Zujanje u ušima može da se javi samo u jednom uvu, a isto tako i u oba. Najčešce se javlja zbog nagomilane ušne masti, koja je stvorila čep u ušnom kanalu. Nemojte pokušavati da ga sami odstranite, jer se time izlažete opasnosti. Idite lekaru da vam on ispere uši. U drugim slučajevima zujanje može biti izraz ,povišenog krvnog pritiska ili smetnji krvotoka.

Čepovi ušne masti.
To su čepovi sačinjeni od one voskaste žućkaste materije koju luče žlezde u koži spoljašnjeg ušnog kanala. Još prostije rečeno, to su čepovi koji katkada zaguše uši, zbog čega nam se čini da smo ogluveli. Tu nezgodu izazvalo je nagomilavanje ušne masti. Ne treba pokušavati da je sami odstranite tako što ćete da čačkate uši nekim više ili manje opasnim oruđem. I najmanja neveština može naneti veliku štetu. Bolje je da se abratite otorino-laringologu da vam ispere uvo. To ne boli, nije neprijatno i odmah vas oslobađa te slabosti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *