grcevi u nogama

Ako bolovi u nogama nisu uzrokovani nekom povredom kao što je istegnuće mišića ili ligamenta postoji veći broj drugih uzroka za njihovu pojavu:nepravilno držanje, manjak kalcijuma, niska gustoća kostiju…,ako su bolovi dugotrajni i oštri možda imate išijas.Takodje uzrok bolova u nogama mogu biti mišićni grčevi, oštećeni ligamenti ili upale zglobova…
Bolovi u nogama
Ako bol ne dolazi iz nekih zglobova ili mišića moguće da dolazi do slabljenja cirkulacije a to znači i vena.
Bolovi u nogama mogu da budu prvi znaci za slabljenje vena.
Pravovremeno reagovanje predstavlja veliku prednost u sprečavanju daljih komplikacija.

Ljudi koji imaju probleme sa venama već unapred strahuju od vrućina koje još samo povećavaju probleme sa nogama. Većina njih svake večeri odmerava opseg otoka nogu, a tu je i neprijatan osećaj mravinjanja, uz zatezanja do bola.

U čemu je uzrok?
Iza svega toga skriva se zapravo slabost vena, koju lekari opisuju kao hroničnu vensku insuficijenciju. S jedne strane, ona nastaje kao posledica našeg načina življenja: suviše sedenja, preterana telesna težina, nedostatak kretanja… venama zaista nije lako da nasuprot sili teže upumpavaju krv iz nogu nazad ka srcu. Kod mnogih pacijenata u pitanju su i nasledni faktori koji se odnose na slabost vezivnog tkiva, a najveći problem je u tome što većina budućih pacijenata o svemu tome nema ni pojma.

• Šta se tačno dešava u nogama?
Pod teretom krvi, venski zalisci “klapne” se oštećuju, ne vrše više svoju funkciju “zatvaranja”, pa dolazi do zastoja -krv se gomila u venama. Uz to, kao po pravilu, dolazi i do zapaljenjske reakcije. U zidovima krvnih sudova stvaraju se pukotine, iz okolnog tkiva izlazi voda, noge otiču dolazi do proširenih vena, a u najgorem slučaju i do “Ulcus cruris-a, otvorene rane na nozi. Smetnje u prokrvljenosti mogu uzrokovati po život opasnu trombozu..

• Najteža posledica: ulcus cruris (otvorena rana na nozi)

Kada sve gore navedeno postane hronično, dolazi i do vidljivih promena na površini kože.

Za vreme toplih letnjih dana krvni sudovi se šire, dolazi do zastoja krvi i oštećenja venskih zalistaka
Ko svakodnevno bar 10 minuta vežba sa elastičnom trakom, najverovatnije neće imati problema sa bolnim i otečenim nogama.

Kakve mere treba preduzeti kod svakodnevnih bolova u nogama?
Prvo se treba obratiti lekaru i ispitati funkciju krvnih sudova, a zatim preduzeti sve potrebne mere za poboljšanje stanja, što podrazumeva ne samo nošenje kompresivnih čarapa za vene, već i upotebu biljnih preparata koji će ublažiti neprijatne simptome. Naše apoteke raspolažu prilično dobrim izborom sredstava za lečenje vena na bazi lekovitog bilja, na bazi kestena ili vinove loze, koja sadrži akti-nu supstanciju flaven. Flaven deluje na zatvaranje pukotina koje su nastale u zidovima vena i “popravlja” oštećenja tkiva, a to nije mala prednost ako se ulzme u obzir da se time može sprečiti nastanak ulcus cruris-a.

Šta možete da uradite za sebe?
Duge lagane šetnje i redovno bavljenje sportom doprinose poboljšanju stanja kod vena koje se smatraju slabim. Od koristi su i posebne gimnastičke vežbe samo za noge . Stavite traku oko skočnog zgloba, a sa petom druge noge je nagazite. Povucite zatim traku slobodnom nogom, a zatim je vratite. Uradite ovu vežbu 30 puta, a zatim zamenite položaj nogu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *