bolovi u nogama ispod koljena listovi

Bolovi u nogama mogu biti veoma iritirajući, naročito s obzirom na to da mogu ometati obavljanje svakodnevnih aktivnosti, a mogu biti i simptom raznih bolesti i nikako ih ne treba zanemariti.

Uzroci bolova u nogama ispod kolena mogu biti razni i mogu signalizirati razna ozbiljna oboljenja.

Bolovi u nogama ispod kolena uzroci

Uzroci bolova u nogama mogu biti razni, a samo neki od njih su dugotrajno sedenje ili stajanje, razne povrede, nedostatak kalcijuma, niska gustina kostiju itd.

bolovi u nogama ispod koljena listovi

Evo kakvi još uzroci bolova u nogama ispod kolena mogu biti:

 • Oboljenje perifernih arterija ‒ Oboljenje perifernih arterija uzrokuje sužavanje krvnih sudova, pa samim tim i oslabljen dotok krvi u nogama. Tako se mogu stvoriti krvni ugrušci koji su uzrok bola u nogama ispod kolena. Ovo oboljenje može se javiti i kod populacije mlađe od 55 godina.
 • Osteomielitis (upala kostiju) ‒ Ova vrsta upale napada zglobove i uzrokuje jake bolove. Lečenje je isključivo hirurško, a uspešnost lečenja zavisi od stadijuma u kojoj je bolest dijagnostikovana. Pored hirurškog zahvata, lečenje se sprovodi antibioticima i gamaglobulinom koji jača imuni sistem.
 • Periferna neuropatija ‒ Još jedan mogući uzrok bolova u nogama ispod kolena može biti i upala perifernih živaca. Ovaj poremećaj se može javiti kao posledica neke druge bolesti kao što je dijabetes, alkoholizam, nedostatak određenih vitamina ili tumora. Još neki mogući uzroci jesu i prekomerna upotreba određenih lekova i izloženost određenim hemikalijama (živa, arsen, olovo itd.).
 • Išijas ‒ Išijas može biti uzrok blagih bolova koji se uglavnom neutrališu analgeticima. Međutim, išijas može da izazove i jake bolove ispod kolena koji pacijenta sprečavaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.
 • Proširene vene ‒ Osim napetosti i svraba, proširene vene mogu biti i uzrok bola u potkolenicama. Bol se naročito javlja usled dugog stajanja, a naročito je pojačan noću.
 • Buergerova bolest ‒ Još jedan uzrok bolova ispod kolena može biti i Buergerova bolest koja se može javiti kod ljudi između 20 i 40 godina. Ova bolest je uglavnom prisutna kod muškaraca. Žene vrlo retko pate od ove bolesti.

Bolovi u nogama listovi

Kao što bolovi u nogama ispod kolena mogu biti simptom raznih oboljenja, tako i bolovi u listovima mogu biti isto to i ni njih podjednako ne treba zanemarivati. Neki od uzroka bolova u listovima nogu mogu biti upala mišića, upala živaca, upala kostiju, razni gnojni procesi, reumatska oboljenja ili tumori.

Jedan od glavnih uzroka bolova u listovima može biti trudnoća jer usled trudnoće dolazi do povećanja telesne težine, što opterećuje mišiće i zglobove. Pored toga, usled trudnoće dolazi do hormonskih promena, što može uzrokovati bolove u listovima nogu.

Najčešći uzroci bolova u listu noge mogu biti:

 • Akutna venska tromboza koja predstavlja zgrušavanje krvi u venama udova koji izazivaju bolove u listovima nogu.
 • Proširene vene ‒ Kod proširenih vena bol u listovima se javlja usled dugog stajanja, u tkou noći i kod žena za vreme menstruacije.
 • Upala vena ‒ Upala vena može biti jedan od uzroka bolova u nogama ispod kolena i u listovima jer se usled upale vena javlja velika osetljivost na bilo kakav pritisak.
 • Arteroskleroza ‒ bolest velikih i srednjih mišićnih arterija
 • Buergerova bolest ‒ bolest usled koje dolazi do suženja malih i srednjih arterija, pa izaziva bolove u listu noge.
 • Ravna stopala ‒ Bol u listovima se može javiti i kod osoba koje imaju ravna stopala, što može biti znak da je stopalo počelo da se spušta i da je potrebno koristiti adekvatnu terapiju.
 • Grčevi ‒ Prilikom grča, mišići listova postaju zategnuti i čvrsti, a to može izazvati jak bol. Grčevi se mogu javiti nevezano za neku bolest, a ukoliko se javljaju često, to može biti znak nekih ozbiljnijih bolest kao što su multipla skleroza, bolesti bubrega ili bolesti štitne žlezde.
 • Zarazne bolesti ‒ Grip takođe može biti jedan od uzroka bolesti u listovima jer se usled gripa može javiti bol u svim mišićima na telu, pa i u listovima nogu.

Lečenje bolova u nogama ispod kolena i u listovima

Kada je u pitanju bol u nogama ispod kolena, potrebno je pre svega obratiti se lekaru kako bi se utvrdio uzrok bola, ali i vi sami možete doprineti izlečenju bola potkolenica.

 • Fizička aktivnost ‒ Kod osoba koje se dosta kreću, hrskavica je zaštićena i može da apsorbuje hranljive materije iz zglobne tečnosti. Preporučuju se šetnja, plivanje, vožnja bicikla i lagane vežbe za jačanje mišića.
 • Rasterećenje kolena ‒ Kolena se rasterećuju time što hodate bosi i nosite ravnu obuću. Dugo sedenje sa prekrštenim nogama takođe stvara veliki pritisak na kolena.
 • Podizanje nogu uvis ‒ Kod bolova u nogama pomaže podizanje nogu uvis, naročito kod onih koji imaju proširene vene.
 • Hladne obloge ‒ Ukoliko su noge natečene i vruće, koristite hladne obloge kako bi otok splasnuo.
 • Tople obloge ‒ Ukoliko su noge hladne i nisu natečene, koristite toble obloge, termofor ili električno ćebe.
 • Korigovanje ishrane ‒ Velike količine slatkiša, kofeinskih napitaka, alkohola i mesa stvaraju višak kiseline u organizmu koje se talože u hrskavici kolena i dovode do upale i bolova. Potrebno je jesti što više baznih namirnica koje neutrališu kiseline, a to su voće, povrće, koštunjavi plodovi itd.
 • Gorka so ‒ Gorka so poboljšava cirkulaciju u celim nogama i tako može pomoći pri ublažavanju bolova u potkolenicama i listovima. Napunite posudu toplom vodom, dodajte 4 kašike gorke soli, potopite noge i držite ih 15 minuta. Kada se noge osuše, namažite ih hidratatnom kremom.
 • Masaža uljem ‒ Masaža uljem takođe može poboljšati cirkulaciju u nogama i ublažiti bolove u listovima i potkolenicama. Pomešajte 3 kašike susamovog ulja i 3 kapi ulja od karanfilića i masirajte prste i stopala kružnim pokretima. Možete koristiti i druga ulja za masažu (ulje od lavande, maslinovo ulje, ulje od kamilice itd.).

Bolove u nogama mogu ublažiti i lekovi protiv bolova, najčešće ibuprofen, ali se nikako ne sme preterati sa dozama lekova protiv bolova jer to može izazvati razna oštećenja organizma. Kada su u pitanju lekovi protiv bolova, obavezno se posavetujte sa lekarom kako ne bi došlo do neželjenih dejstava.