bolovi u ledjima

Osim terapije zvanične medicine postoje i prirodni alternativni lekovi koji otklanjaju bolove u ledjima i ukočenost…bolovi u ledjima

Saznajte koje prirodne i alternativne metode otklanjaju bolove u ledjima nakon spavanja ili nepravilnog držanja tela, odnosno ublažavaju posledice sportskih povreda i deformiteta kičme…

JOGA
Studije su pokazale da osobe s hroničnim bolom u ledjima koje praktikuju jogu 12 nedelja – imaju mnogo blaže tegobe od onih što se podvrgavaju isključivo oficijelnom načinu lečenja (medikamenti i fizikalna terapija).

KIROPRAKTIKA
Stručnjaci kiropraktičari rukama manipulišu na kičmi, koja se zahvaljujući tome vraća u normalan položaj i funkciju, što posledično eliminiše i bol u ledjima. Ova metoda može biti vrlo efikasna, ali pre zakazivanja tretmana kod kiropraktičara – preporučuje se konsultacija s lekarom.

MASAŽA
Ako je bol u ledjima posledica velikog telesnog naprezanja, dugotrajnog sedenja ili nedostatka fizičke aktivnosti, svakodevna masaža ledja biće odlična terapija. Najbolje bi bilo da se masirate posle tuširanja.

HIDROTERAPIJA
Tuširanje toplom vodom odlično je instant rešenje za bol u krstima i ledjima. Tuš usmerite ka vratu i pustite da vam voda teče niz ledja. Počnite sa slabim mlazom, a onda ga postepeno pojačavajte. Budite pažljivi, temperatura vode treba da bude prijatno topla da ne bi bilo opekotina.

HOMEOPATIJA
Ako je bol u ledjima posledica nadraženosti nerva, homeopate najčešće preporučuju oralni homeopatski preparat Hypericum.Ukoliko su tegobe uzrokovane povredom, pije se arnika.

AKUPUNKTURA
Nekoliko komparativnih studija pokazalo je da akupunktura ponekad efikasnije ublažava bolove u donjem delu ledja nego konvencionalna fizikalna terapija.

KRIOTERAPIJA
Hladna terapija može podrazumevati i led umotan u peškir ili krpu, koji se privija na bolnu regiju. Pakovanje se drži na bolnom mestu.

KINEZIOTEJPING
Ovo je novija fizioterapeutska metoda za tretiranje perifernih nerava i mišića, što podstiče cirkulaciju, eliminiše otoke, opušta mišiće i smanjuje pritisak na živac, samim tim eliminišući bol. Kineziotejping podrazumeva lepljenje elastičnih traka na bolna područja (na mišić ili oko njega, u zavisnosti od efekta koji želite postići). Tako se otklanjanju bolovi u donjem delu ledja, ukočenosti nakon spavanja ili nepravilnog držanja tela, ali i sportske povrede…

Prirodni lekovi
Bolove u ledjima možete ublažiti lekovitim oblozima i čajevima na bazi majčine dušice, smreke, kantariona i rena.Čaj od majčine dušice smiruje bolove u slučaju upala nerava, išijasa i reume, a može ublažiti i glavobolju.
ŠTA URADITI? Ovaj napitak mora se piti svež, pa nemojte pripremati veliku količinu.
Za šolju čaja dovoljna je kafena kašičica majčine dušice, koja se prelije sa 2 dl vrele vode. Posudu poklopite i ostavite da odstoji desetak minuta. Potom napitak procedite.

Ukoliko je pomešate s mlekom, smreka može biti odlično sredstvo za ublažavanje bolova u leđima.
ŠTA URADITI? Šaku mladih vrhova smreke kuvajte u mleku,a kad se gustiš ohladi,stavite ga u lanenu tkaninu i privijte na bolno mesto. Osim toga, jak čaj pripremljen od suvih iglica te biljke, može se upotrebiti kao lekovita kupka.

Ren podstiče krvotok u bolnom području i ublažava tegobe.
ŠTA URADITI? Lišće rena dobro operite i osušite pa ga pospite po jednom supenom kašikom sitno iseckanog belog luka, cveta ljutića, lista belog jasena i ljute paprike. Obolelo mesto namažite uljem pa na njega stavite ovaj oblog. Držite ga ujutru i uveče najviše dva sata, tačnije – dok se ne oseti jako peckanje kože.
Nakon što skinete oblog, bolna mesta obrišite mlakom vodom i namažite maslinovim uljem.

Kantarion je poznatpo lekovitosti.Koristi se za masažu u slučaju nervnog i mišićnog bola. Odlično je sredstvo za ublažavanje išijasa.
ŠTA URADITI? U pola litra maslinovog ulja sipajte pet supenih kašika iseckanog kantariona i ostavite da odstoji nekoliko dana. Ovako pripremljenim preparatom trljajte boina mesta u slučaju išijasa. Nervne bolove možete ublažiti mešavinom pripremljenom od tri kapi kantarionovog i dve kašičice bademovog ulja. Njome blago trljajte zahvaćeno područje svaka tri sata.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *