Iskusne žene koje vole svoje partnere ne osečaju bol prilikom snošaja, ali seks može boleti zbog fizičkih poteškoća, čak i kada je reč o savršenoj vezi. Ako prilikom vodjenja ljubavi osećate i neprijatnost (dyspareunia), evo mogučih objašnjenja:

• Nekoliko vaginalnih deformactja kojih žene nisu svesne mogu snošaj učiniti bolnim. Od nerazvijene vagine (vestigialne) pa do dvostruke (ali čije su obe polovine previše male! ). Pošto većina pedijatara ne pregleda vaginu kod pacijentkinja pre puberteta, važno je da svaka odrasla devojka ode na ginekološki pregled pre nego što postane seksualno aktivna.
Kod žena pred menopauzom, najčešči uzrok bolnog snošaja su infekcije: lokaina vaginalna infekcija -kao čir na vulvi (vaginalnoj usmini); zapaljenje uretre posle seksualnog trenja; cistitis (takozvana bolest “medenog meseca”); kao i hronična infekcija u karličnoj duplji. Veliki hemoroidi takode prouzrokuju bolni snošaj u izvesnim položajima. Takodje i tumori genitainog trakta, mada su oni retki. Endomethozik takodje u mnogim slučajevima dovodi do dyspareunie.

• Nakon trudnoće za vreme koje se uzdržava od seksa, prevremen početak vodenja ljubavi može izazvati bol. Pogotovo ako je prilikom porodaja izvršena makar i najmanja operacija zahvat, ako je porodaj težak, ili ako majka ima puno mleka. U poslednjem slučaju, snižen je nivo estrogena, pa ivica vagine postaje suva, kao posle menopauze. U svakom slučaju, ljubav se uvek mora voditi vrlo nežno prvih nedelja posle porodaja. • Žene u menopauzi ili one koje će to uskoro biti, izlučuju manje ženskih hormona, pa zid vagine gubi normalnu vlažnost i postaje suv. Pod takvim okolnostima uprkos produženoj i čak pojačanoj želji i uzbudenju, snošaj postaje bolan.Lokalna primena estrogenske paste može da ublaži problem i obično je neophodna. Veoma često, tragajuči za uzrokom bolnog snošaja bio sam u prilici da zaključim da je to zbog nedovoljnog iskustva obrazovanja kod nje i kod njega. Kada nema vaginalnih deformacija niti infekcija, kada je hormonski nivo zadovoljavajuči a prirodni ovlaživači prisutni i gde nema emocionalnih problema, uzrok bolnog snošaja može biti izazvan krajnje grubim i nestrpljivim ponašanjem partnera. Lečenje je prosto: nežnost, strpljenje i razumevanje uzajamnih potreba.

• Kao što su diskusije o seksualnom “činu” tradicionalno ograničene na muškarce i njihovu potenciju (ili impotenciju). tako se i bolni snošaj obično vezuje za žene. Ali, seksualni čin može biti bolan i za muškarcu. Obično se javlja zbog infekcije na površini penisa, recimo, kod herpesa. Mnogi muškarci će u tom intervalu gledati da se uzdržavaju od seksa da ne bi inficirali partnera. Takodje, kada je prostata inficirana ili zapaljena, snošaj može biti neprijatan. Poremećaj o kojem sam ranije govorio, Pejronijeva bolest, često je s tim u vezi. Brazgotine u penisu čine da on prilikom erekcije liči na bumerang. Uzrok nije poznat, ali se pripisuje poremećaju autoimuniteta. Tretman obično ne daje zadovoljavajuće rezultate, mada hirurške intervencije ponekad ublaže simptome:

Simptom: Bolni snošaj Šta sve može da znači (Šta treba da preduzmete)
1. Vaginalna deformacija (Hirurška korekeija).
2. Infekcije urogenitalnog trakta (Antibiotici).
3. Hemorodi (Uklanjanje).
4. Genitalni tumori (Operacija).
5. Endometriosis (Lekovi. Ako je bol nepodnošijiv, operaeija).
6. Kod porodilja (Strpljenje i nežnost).
7. Kod žena u menopauzi (Estrogeni, masti).
8. Kod muškaraca: Infekeija kože penisa (Antibiotici) Herpes (Acyklovir) Prostatitis (Antibiotici: tople kupke. Izbegavati alkohol i kafein). Pejronijeva bolest (Eventualna operacija).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *