Bolni seksualni odnosi mogu imati više uzroka…Uzrok ovoj neprijatnoj pojavi može da bude u prvom redu stezanje vagine koje ima psihičko poreklo, ali ne tako retko bolni seksualni odnos prouzrokuju upale polnih organa…
bolni polni odnos
I u braku i izvan njega dešava se da je seksualni odnos otežan, praćen bolom ili čak potpuno onemogućen. Da bi se ta pojava bolje rasvetlila potrebno je da se ukaže na anatomski odnos vagine i okolne muskulature. Ulaz vagine okružen je čitavim nizom mišića koji se ukrštaju a isprepletani su nervnim vlaknima koji dolaze iz krsnog dela kičmenog stuba, odnosno iz kičmene moždine.

Uzrok bolnog seksualnog odnosa može da bude u prvom redu stezanje vagine koje ima psihičko poreklo, ali ne tako retko bolni polni odnos prouzrokuju upale polnih organa, a nekad i nepravilan položaj materice koja je zavaljena. Ako zapaljivi proces traje duže, strah od bola pri polnom odnosu može da dovede do stezanja mišića vagine. Nekad se događa da grč usmine izaziva zatvaranje vaginalnog ulaza čime se onemogućava prolaz muškom polnom udu. Grč usmine ili vaginizam u lakšim slučajevima zahvata okolne mišiće, a u težim i mišiće cele prečage male karlice, pa čak i grčenje bedrene muskulature.Žena je tada prestrašena, krvni pritisak joj je povišen, a rad srca ubrzan. Grč vaginalne muskulature je nesvesna odbranbena reakcija od samog snošaja koji žena u osnovi ne želi. Taj podsvesni otpor najčešće nastaje zato što žena ne želi da stupi u odnose sa određenim partnerom, zbog averzije ili straha prema polnom odnosu, ili kad u braku seksualni odnos shvata čisto kao bračnu dužnost, odnosno obavezu prema suprugu.

Takvo ponašanje svakako ima korena u pogrešnom vaspitanju, kada žena shvata da je sve što je vezano za seks amoralno. Pojedine žene žive u uverenju da je polni odnos štetan pa svaki kontakt sa muškarcem može da dovede do grča vagine. Takvo stanje potencira grubost, nesmotrenost ili odbojan fizički izgled muškog partnera. Loša uspomena i sećanje na prvi polni odnos mogu da izazovu stalno prisutan strah i odbojnost prema polnom aktu.Žene koje su u detinjstvu zbog života u porodici stvorile negativan lik muškarca, najčešće zbog bezobzirnosti, grubosti i sebičnosti oca, teže se prilagođavaju partneru i pri seksualnom odnosu mogu da reaguju potpuno neadekvatno.

Pored navedenih poremećaja u reakciji vaginalne muskulature koja manje ili više remeti normalne seksualne odnose može doći i do zadržavanja polnog uda u vagini. Iako je ta pojava veoma retka ona je ipak prisutna. To se obično dešava kada za vreme polnog odnosa dođe do nekog nepredviđenog šoka koji je obično izazvan nepredviđenim dolaskom supruga, roditelja ili nekog drugog koji se nije očekivao tako da strah i odgovornost od posledica uslovljavaju nastanak ove pojave.

O grču vagine kao veoma retkoj pojavi govori se sa veoma različitih aspekata, uglavnom preuveličano i laički. Zato je i potrebno ovoj pojavi dati realne dimenzije i pravo mesto.

Pravilno vaspitanje, seksualno prosvećivanje,odsustvo straha i psihičkih trauma je najbolji put i način da do ove pojave ne dođe.

U slučaju onemogućenog ili bolnog snošaja koji je prouzrokovan zapaljenskim promenama na polnim organima žene, lečenje se sastoji u otklanjanju i iznalaženju najpovoljnijeg položaja koji ne izaziva bolove.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *