bolni i ukoceni misici

Osetljivi, ukočeni, bolni mišići su česta tegoba posle preteranog vežbanja, dizanja teških predmeta, nekog drugog oblika preopterećenja ili zbog promene u hemiji organizma. Mnogi ljudi upotrebljavaju različite lekove i terapije za ublažavanje ovih tegoba, ali ovi dodatni saveti će vam možda pomoći kad sledeći put budete imali problem sa bolnim i ukočenim mišićima.bolni i ukoceni misici

Ukočenost i bol u mišićima koji upravljaju kretanjem tela često se pojavljuju zbog istezanja, grčenja i povreda. Zahvaćeni mišići mogu doći u stanje produžene kontrakcije.

Napetost mišića može biti i reakcija na povredu ili bol u susednom delu tela. Ako neka vlakna u mišiću postanu naročito napeta, možemo ih osetiti kao čvrste, tvrde niti pod kožom, obično su na ivici ramenih mišića. Ponekad se u istegnutim mišićima leđa, vrata i ramena pojave osetljive kvrge.

Napetost mišića ometa lokalnu prokrvljenost. Osim toga izaziva i izlučivanje materija koje se zovu citokini i prostaglandini, koje izazivaju bol. Ako je napetost mišića reakcija na bol izazvan pritisnutim nervom, napetost još više pritiska nerv i pogoršava bol.

Dodatni razlozi bolova i ukočenosti mišića su:

– stres, anksioznost i depresija
– izloženost hladnom vazduhu, npr promaji
– nedostatak hranljivih materija
– preosetljivost na hranu
– grčevi
– sindrom hroničnog umora
– tenzijske glavobolje
– istezanje mišića
– loše držanje

Bolni i ukočeni mišići prevencija

Da biste zaštitili mišiće kad radite neki fizički posao ili vežbate uvek se prvo zagrejte, kada se telo zagreje istežite mišiće, grupu po grupu mišića. Kada završite vežbanje ohladite mišiće postepenim smanjivanjem intenziteta vežbi, a onda se opet istegnite.

Zdravom ishranom dobićete hranljive materije koje su potrebne mišićima da bi dobro radili i brzo se oporavljali od napora. Važno je i da pijete dovoljno tečnosti. Savladavanje stresa može pomoći u sprečavanju napetosti mišića usled stresa i fibromijalgije.

Lečenje bolnih i ukočenih mišića

Kod lečenja je najvažnije da zaštitite mišiće od daljeg oštećenja dok se zahvaćeno tkivo oporavlja. Opuštanje mišića pomaže oslobađanju os simptoma i omogućava brži oporavak povređenog tkiva.

Odmor. Odmorite ukočene, bolne mišiće posle prenaprezanja, ali nastavite sa normalnim aktivnostima posle 2-3 dana. Postepeno se vratite normalnoj količini kretanja.

Fizičke vežbe. Posle nekoliko dana odmora, počnite blago da istežete mišiće, u prvi mah vežbajte najviše 5 minuta, nekoliko puta dnevno. Svaki dan vežbajte po malo više, ali prestanite ukoliko osetite bol. Posle nekoliko dana, nedelja ili meseci, zavisno od tegobe bićete u stanju da potpuno istegnete mišiće.

Bolni i ukočeni mišići aromaterapija
– pomešajte 10 kapi ruzmarinovog ulja sa kašikom bademovog ulja pa blago utrljajte u bolno područje. Ne koristite ruzmarinovo ulje tokom prvih 20 nedelja trudnoće.
– dodajte 3 kapi lavandinog i 3 kapi čempresovog ulja u toplu kupku i opustite se u njoj. Ne koristite čempresovo ulje tokom prvih 20 nedelja trudnoće.
– dodajte 3 kapi zagrevajućeg začinskog ulja u vreo oblog pa ga stavite na zahvaćeni mišić.

Lekovito bilje
– upotrebite mast od arnike.
– pripremite zagrevajuće ulje od 0,5 l suncokretovog ulja i 30 gr suvih čili papričica.

Toplota i hladnoća
– zagrejte ukočene mišiće infracrvenom lampom, sa udaljenosti od 50-75 cm, 2 puta dnevno po pola sata
– na bolan mišić stavite termofor ili električno ćebe
– dugo ostanite u toploj kupki
– stavite vreo oblog na 3 minuta, pa hladan na 1 minut, pa ponovite to 2-3 puta. To činite nekoliko puta dnevno
– stavite ledeni oblog na mišiće koji bole zbog povrede.

Ishrana
– jedite namirnice bogate magnezijumom
– razmislite o uzimanju dodatka kalcijuma
– smanjite uzimanje životinjskih belančevina i namirnicama koje sadrže belo brašno i dodatni šećer.

Homeopatija
– Arnica
– Bryonia
– Rhus toxicodendron

Druge terapije
Ako su dugotrajan bol i ukočenost posledice lošeg držanja, može vam pomoći fizioterapija, Aleksanderova tehnika ili joga. Takođe vam može pomoći osteopata, hiropraktičar i šijacu terapeut.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *