Svakog meseca zid materice se ispunjava krvlju da bi spremno dočekao oplodjeno jajašce. Ako ne dode do začeća (ili dode do pobačaja) nije potrebno dalje snabdevanje krvlju i dolazi do odliva.Mada je mesečna menstruacija normalna funkcija ona čini da se žena oseća jadno, neprijatno i da oseća bol (dismenoreja). Kao i kod drugih nereševih misterija u medicini, lekari će reći da je dismenoreja psihosomatska izazvana stresom.Ako nema tragova nekog drugog lokalnog uzroka, bolne menstruacije su rezultat dejstva prostaglandina na tkivo karlice. Prostaglandini se izlučuju iz zida materice i njihovo oslobadanje može se danas sprečiti antiprostaglandinskim lekovima.

Bez obzira na uzrok, menstrualni bolvi su tako česta pojava da ih većina žena smatra neizbežnim. Ali, ne mora biti tako, pošto se posle dijagnostičkog ispitivanja može pronači izlečiv uzročnik intenzivnog bola. Na primer:

• Svaki poremećaj koji je u vezi sa otklanjanjem menstrualne krvi izaziva bol. Setite se da ovaj odliv, izlazeći iz materice, mora da prode kroz uzani grlić, cervix. Povremeno otvor grlića je -nenormalno uzak, tako da treba više vremena da krv izadje. Jedan deo se stoga vraća natrag i zadržava se u materici gde se ugruša. Kada materica pokuša da izbaci te ugruške (kao što to čini i sa bebom kad joj dode vreme da izade) kontrakcije izazivaju bol. Proširenje grlića otklanja grčeve. Ponekad jedan ili više polipa u grliću takode mogu ometati odlivanje krvi iz materice a izazivati bolne menstruacije.

• Endometriozis je drugi česti uzrok bolne menstruacije. Kod te vrste poremećaja ćelije endometrijuma koje se nalaze samo u materici pojavaljuju se, svuda u trbušnoj duplji, iz nepoznatih razloga. Svaki ciklus praćen je razornim bolom pošto te supstance reaguju na hormonalne uticaje.

• Među danas prisutnim polnim bolestima (od klamidije do gonoreje), najčešče preovladuje zapaljenje karlične duplje. Prisustvo ove hronične bolesti neizbežno izazva ili otežava menstrualni bol.

• Polipi iii fibroidi u materici mogu stvarati neprijatnost ako se udruže sa kontrakcijama. Menstrualni periodi mogu biti bolni kada je materica loše postavljena -zavaljena ili suviše napred ili previše unazad. Najzad, poremećaji u jajnicima, uključujuči dobročudne ciste, mogu izazvati menstrualni bol kao reakciju na ciklične promene u nivou hormona.

• Intrauterinska sredstva protiv začeča često su u vezi sa menstrualnim grčevima, verovatno zbog malog zapaljenjskog procesa u karličnoj duplji koji ona izazivaju.

• Kod žena koj koriste pilule protiv začeća pa odjednom prestanu da to čine kada žele bebu, prvih nekoliko menstruacija biče bolnije od normalnih. Ponovo se radi o hormonalnom dejstvu. Ako su vam menstruacije uvek bolne, uradite kompletan ginekološki pregled da bi se otkrio i otklonio uzrok. Ne nasedajte lažnoj izreci da menstruacija mora biti “prokletstvo” svakog meseca.

Simptom: Bolna menstruacija Šta sve može da znači (Šta treba da preduzmete)
1. Neki bol je normalan, prejak nije (Ginekološki pregled da bi se odredio uzrok i odgovarajuči tretman).
2. Suženje grliča (Proširenje grliča).
3. Endometriozis (Lekovi).
4. Zapaljenje karlične duplje (Antibiotici).
5. Polipi grliča ili materice (Operacija).
6. Fibroidi u materici (Operacija, ako su simptomi ozbiljni).
7. Ciste na jajnicima (Operacija).
8. Unutarmaterični kontraceptivi (Uklanjanje).
9. Kada prestanete da uzimate pilule za kontracepciju (Simptomi su prolazni).
Povezani čalanci>>> Prirodni lekovi za menstrualne tegobe i bolove

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *