Neka istraživanja pokazala su da se čak i žene koje redovno odlaze na ginekološki pregled – nerado podvrgavaju pregledu u proktološkoj ordinaciji, uprkos tome što je manje neprijatan. Razlog je ,verovatno činjenica što je reč o delu tela koji se smatra “prljavim” – završetku debelog creva i čmaru (anusu), a “čačkanje” po tome izaziva stid. Zato često na svoju ruku posežemo za raznim mastima, kremama i čepićima, što može pogoršati tegobe, zamaskirati simptome i otežati lečenje nimalo bezopasnih bolesti.

HEMOROIDI
SIMPTOMI Pojava čvorića oko anusa, svetlocrvena krv u stolici, rektalni bol, svrab, pečenje i osečaj pritiska – glavni su znaci koji upućuju na hemoroidalnu bolest.
Kako nastaju hemoroidi? Hemoroidi su sunđerasti jastučići napunjeni krvlju koji zatvaraju analni kanal, a problemi nastaju ukoliko se poveća njihov venski splet, ili ako oslabe zidovi (proširenje) vena. Prema mestu nastanka, dele se na spoljašnje i unutrašnje, koji zahtevaju ozbiljnu dijagnostičku obradu, jer krvarenje u dubljim delovima analne regije može biti posledica težeg oboljenja.
Ne ustručavajte se da zatražite pomoć
Neretko se javlja upala hemoroida, usled koje čvorići postaju napeti, nabrekli, crveni i vrlo bolni, izazivajući lažni nagon za pražnjenjem creva. Ponekad je praćena stvaranjem apscesa punih gnoja i krvi, koji pucaju izlivajući se u spoljnu sredinu. Osim toga, krvarenje iz hemoroida, koliko god da je oskudno, često uzrokuje malokrvnost.
LEČENJE-U početku se terapija sastoji od korekcije ishrane i loših životnih navika (namirnice bogate vlaknastim materijama, izbegavanje pušenja, alkoholnih pića i preterane količine kafe), uz upotrebu masti i, povremeno, laksativa i čepića, te besprekornu higijenu analnog područja. U uznapredovalim stadijumima primenjuje se zatvaranje krvnog suda (sklerozacija) ili podvezivanje čvorića, dok se u težim slučajevima pribegava operativnom zahvatu – kriohirurškom (zamrzavanje čvorića) ili klasičnom, koji se u poslednje vreme vrlo uspešno izvodi laserom.
Prevencija podrazumeva promenu načina života, prvenstveno korigovanje I ishrane (dosta tečnosti, voća, povrća i mekinja, I izbegavanje suve, masne i začinjene hrane te mesnih prerađevina), da bi se sačuvala mekoća I stolice te tako smanjio pritisak sadržaja creva u predelu rektuma. Preporučuje se i redovna fizička aktivnost, koja će stimulisati aktivnost creva.

ANALNI KONDILOMI
SIMPTOMI U predelu čmara javljaju se bradavičaste izrasline praćene svrabom i osećajem nelagodnosti.
Kako nastaju-Reč je o infekciji humanim papiloma virusom, koja se prenosi isključivo polnim odnosom, a koja, osim genitalne, može zahvatiti i analnu regiju.
Ne ustručavajte se da zatražite pomoć
Vlažna sredina i povređivanje prilikom defekacije doprinose dodatnoj infekciji zahvaćene regije i izazivaju bujanje kondiloma, koji vrlo brzo dostižu gigantske dimenzije i potpuno zatvaraju analni otvor.
Analni kondilomi uklanjaju se elektrokauterizacijom (spaljivanjem) tečnim preparatima na bazi podofilina, laserski i hirurški (isecanjem).
Bezbedan seks jedini je način da se spreči pojava virusnih bradavica u genitalnoj i u analnoj regiji.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *