bolesti jetreOd bolesti jetre najučestalije su akutno zapaljenje jetre, hronični hepatitis i ciroza.Uzroci su različiti od virusa do alkoholizma…

Akutno virusno zapaljenje jetre – hepatitis je bolest koju izaziva više vrsta virusa. Za sada, postoje: virusni hepatitis A (izazvan A virusom), hepatitis B (B-virus), hepatitis C (C-virus), hepatitis D (delta) i hepatitis E.
Izvor infekcije hepatitisa A je čovek oboleo od akutnog virusnog hepatita. Čovek je zarazan (infektivan) u drugoj polovini inkubacije (vremena od kontakta sa obolelima do pojave prvih simptoma) i prve dve nedelje bolesti kada oboleli virus izlučuje stolicom (bolest prljavih ruku). Prenosi se i putem hrane i vode.

Ova bolest jetre ima tri stadijuma.Inkubacija je 15-50, najčešće oko 28 dana.Prvi stadijum traje 2-7 dana. Počinje naglo, sa temperaturom, glavoboljom, malaksalošću, gađenjem, gubitkom apetita, povraćanjem, bolom u trbuhu (mokraća žuta). Drugi stadijum bolesti traje 1-2 nedelje kada je bolesnik žut (vidi se na očima, tvrdom nepcu, licu, grudima, trbuhu). Treći je stadijum oporavka od bolesti. Potpuno ozdravljenje dolazi za šest meseci.

Hepatitis A je relativno lako oboljenje, sa dobrim prognozama i retkim komplikacijama, kao što su: zapaljenje mozga, moždanih opni, kičmene moždine i pankreasa. Postoje netipični oblici ove bolesti jetre (bez žutice ili su dugačkog toka). Deca u prvoj godini života ne obolevaju jer imaju pasivni imunitet od majke. Dijagnoza se postavlja laboratorijski (najsigurnija je virusološka).

Virus hepatitisa B najčešće se prenosi putem zaražene krvi i derivata krvi kao i seksualnim putem. Prenos sa majke na dete je moguć (tokom porođaja). Hepatitis B naziva se i serumski ili inokulacioni za razliku od A koji je zarazan (infektivan). Javlja se u pojedinačnim slučajevima, u vidu endemije ili pandemije. Obolevaju tzv. rizične grupe ljudi: intravenski narkomani (nesterilne igle i špricevi), homoseksualci i prostitutke, bolesnici na hemodijalizi, osoblje koje radi na transfuziji, patolozi, stomatolozi, hirurzi. Inkubacija je 30-180 dana a najčešće 60-90 dana. Bolest takođe ima tri stadijuma. U prvom se javljaju simptomi slični prehladi, slab apetit, muka, gađenje, povraćanje, nelagodnost u trbuhu, proliv ili zatvor, malaksalost, bolovi u zglobovima. U drugom stadijumu javlja se žutica različite jačine.
Hepatitis B traje do tri meseca i može preći u hronični oblik. Bolest se postavlja klinički i laboratorijski.

Razlikovanje pojedinih vrsta zapaljenja moguće je samo specijalnim analizama krvi. Moguća je prevencija. Tu spadaju opšte mere (nije potrebna izolacija bolesnika koji se lece kod kuće) i imunoprofilaksa putem vakcine (postoje dve vrste).

Hronično zapaljenje jetre

Hronično zapaljenje jetre je obično posledica neizlečenog akutnog oblika hepatitisa B, C i D i alkoholne bolesti jetre, koje se ispoljava znacima, biohemijskim promenama u krvi i oštećenjima jetre (mogu se dokazati uzimanjem uzorka na histološki mikroskopski pregled – biopsija) a traje duže od šest meseci. Neki lekovi kao i poremećaji imuniteta razlog su za pojavu hroničnog zapaljenja jetre.
Postoje dva oblika ove bolesti jetre: prvi protiče sa blagom (lakom) slikom – povećanom jetrom i slezinom i malaksalošću) a drugi, tzv. agresivni hepatitis, sa težom slikom. Dijagnoza se postavlja laboratorijski (trans-aminaze su trostruko povišene), uzimanjem uzorka tkiva jetre i mikroskopskim pregledom. Agresivni hepatitits, za 2-5 godina prelazi u cirozu jetre a postoji i rizik za razvoj još opasnije bolesti – raka jetre.

Ciroza jetre

Ciroza jetre je hronično oboljenje koje je zahvatilo tkivo jetre kao posledicu dugotrajnog oštećenja jetrinih ćelija i nekroze (izumiranja), pa se u tkivu stvaraju degenerativni čvorići (noduli). Nema bolesti u organizmu koja se odražava i na jetru – to su sekundarna oštećenja (srčana ciroza i često ne dovode do insuficijencije jetre, za razliku od primarnih bolesti jetre (alkoholna i žučna ciroza), bilo akutnih ili hroničnih, koje dovode do insuficijencije (poremećene funkcije ćelija jetre).
Ciroza jetre može da bude nemanifestna, dobro podnoseća (kompenzovana faza) i završna dekompenzovana. Bez obzira na uzrok i tri stadijuma ciroze, simptomi i znaci koji upućuju na cirozu jetre su: crvenilo dlanova, krvarenje iz nosa i otok nogu oko gležnjeva, dispepsija, povišenje transaminaza u krvi, gama GT i urobilinogena i bilirubina u mokraći, žutica, temperatura, otok trbuha zbog nakupljanja slobodne tečnosti u trbušnoj duplji, povećana jetra, gubitak libida, atrofija testisa, povećanje dojki, bol u trbuhu, krvarenje iz digestivnog sistema, povećanje slezine, malaksalost, neurološke i psihičke promene.

Alkoholna bolest jetre, u čijoj osnovi leži nekroza (izumiranje) jetrinih ćelija, podrazumeva masnu jetru, hronični hepatitis i cirozu kao završni stadijum. Masna jetra, kao prvi stadijum alkoholne bolesti jetre, ima blage simptome ali kod teških alkoholičara može se razviti akutni oblik sa najtežim komplikacijama. Apstinencijom od alkohola gube se znaci ove bolesti jetre, a prelaz u drugi stadijum, uz hepatitis, zavisi od mnogih drugih faktora. Ovaj stadijum ima svoje simptome i znake a kod oko 60% alkoholičara, ako i dalje konzumiraju alkohol, bolest prelazi u definitivnu cirozu. Preduslov uspešne terapije jeste apsolutna apstinencija, uz dijetoterapiju.
Ciroza je ishod alkoholnog oboljenja jetre. Nije redak tok ciroze bez simptoma (nema ciroza) pa se otkriva slučajno. Prognoza zavisi od prestanka uživanja alkohola. Do pet godina preživljava veliki procenat obolelih od ciroze, inače je od ove bolesti jetre smrtnost velika.Nastavak >>> Bolesti jetre lečenje
Ciroza jetre simptomi
Hrana za zdravu jetru
10 namirnica koje čiste jetru
Rak jetre