rak jednjaka

rak jednjakaOsnovna funkcija jednjaka je da sprovodi progutanu hranu od usta do želučana za vreme mirovanja onemogući vraćarije sadržaja iz želuca i ulazak vazduha u želudac iz okoline (ima tri suženja na svom putu od 41 cm, od sekutića do ušća). Zid jednjaka ima četiri sloja, a sluzokoža mu je debela 500-800 um.

Simptomi

Simptomi oboljenja jednjaka su bol (iza grudne kosti ili u podgrudju), gorušica, otežano gutanje (disfagija), muka i povraćanje (redje).

Zapaljenje jednjaka

Najčešća su zapaljenja jednjaka, koja mogu biti akutna i hronična.
Uzrok akutnog zapaljenja može biti infekcija iz usta, ždrela ili grkljana, a sreće se i kod nekih zaraznih bolesti i posle operacije kod dugo ležećih bolesnika. Nekada, zapaljenje izazovu i korozivna sredstva (kamena soda i koncentrovana sirćetna kiselina – esencija).

Hronično zapaljenje je češće, naročito peptički ezofagitis, koji šluzokožu oštećuje povraćenim želudačnim ili crevnim sadržajem a javlja se posle obroka, kod gojaznih, u trudnoći, u ležećem položaju ili pri sagibanju. Čir (ulkus) jednjaka je redi od čira na želucu i duodenumu. Simptomi su slični a najteža komplikacija je perforacija u plućnu ili srčanu maramicu.

Divertikuli

Divertikuli – kesasta proširenja povezana sa šupljinom cevi veličine od zrna kukuruza do većeg oraha, ne daju simptome ali se mogu javiti teškoće posle uzimanja hrane: hrana se zadržava u njima te je gutanje otežano i bolno. Može se javiti: pečenje, gorušica, podrigivanje, zadah iz usta. Suženja jednjaka nastaju zbog kompresije spolja (struma, tumor, proširenje srca i aorte) ili zbog bolesti zida jednjaka (tumori i zapaljenja).

Hijatusna hernija (kila)

Hijatusna hernija (kila) nastaje prolaskom delova želuca kroz otvor u dijafragmu kroz koju prolazi jednjak. Simptomi su gorušica, bol i pritisak iza donjeg dela grudne kosti koji se širi prema plećkama i javlja se u ležećem položaju (bol prestaje u uspravnom položaju). Bol liči na bol kod angine pektoris. Treba regulisati ishranu, ne ležati posle jela i ne sedeti sa stegnutim pojasom. Ako se hernija komplikuje, rešava se hirurški.