bolesni bubrezi

Bubrezi su organi koji nas štite od sopstvenih otrova, oni prečišćavaju krv putem mnogobrojnih nefrona — prirodnih filtera. Poremećaj funkcija bubrega stvara brojne zdravstvene probleme. Do poremećaja dolazi kada bubrezi nisu u stanju da odstrane otpadne materije iz krvi. Razlog može da bude infekcija, povreda, izlaganje otrovnim materijama ili bolest.
Bolesni bubrezi ishrana i prirodni lekovi
Simptomi oboljenja bubrega su: bolovi u leđima, bedrima, otežano mokrenje, zamućena mokraća, glavobolja, mršavljenje i vodena bolest.

Loša higijena, mala konzumacija čiste vode i tečnosti uopšte, neadekvatna ishrana sa malo biljnih vlakana i nepodnošenje kafe, čaja i alkoholnih pića mogu biti uzročnici smetnji na bubrezima. Izbegavati veš od sintetičkih materijala i uz telo nositi pamučni veš.

Za zdravlje bubrega, naročito protiv stvaranja kamena u bubrezima treba se držati režima zdrave ishrane. Hrana treba da sadrži dosta biljnih vlakana (namirnice od celog zrna žita, zrnaste mahunjače i druga gruba hrana, voće i povrće).

Treba piti puno tečnosti (zdrava voda, čajevi, sokovi) — najmanje 2 litra dnevno. Treba konzumirati hranu bogatu vitaminom B6 (meso, džigerica, pasulj, grašak, sočivo, suncokretovo seme) i magnezijumom (hleb od integralnog brašna ili polubeli, krompir, banana, badem, lešnik). U prvo vreme smanjiti količinu mesa u ishrani i zameniti ga kuvanom ribom ili piletinom bez kože.

Za zdravlje bubrega važno je, pored ograničenja belančevina na 50 g dnevno, jesti hranu sa što manje soli. Jela ne treba soliti, a hranu koja u sebi sadrži dosta soli koristiti u manjim količinama kao: hleb, maslac, sirevi, meso i riba. Ukoliko je potrebno, po savetu lekara sprovesti dijetu bez soli, onda izbegavati slaninu, šunku, mesne i riblje konzerve, soljeni maslac i kolače. Čitati na etiketama konzervisane hrane koliki je sadržaj soli. Dijete bez soli se obično preporučuju na kratko vreme.

Dijeta sa voćem i povrćem veoma je važna za zdravlje bubrega. U salatama naročito treba da budu zastupljeni šargarepa i celer. Sok od limuna, grejpfruta i pomorandže, kao i samo južno voće treba što češće koristiti. Grožđe i grožđani sok su takođe korisni, a naročito lubenice.

Ako je u pitanju akutno oboljenje bubrega onda hrana treba da sadrži dosta ugljenih hidrata, a malo belančevina. Oni koji su na dijalizi imaju potrebe za više belančevina, a unošenje soli i kalijuma treba ograničiti.

Prirodni lekovi-Receptura za bolesti bubrega
-Dnevno popiti koktel od 3 dl soka šargarepe i 1 dl soka cvekle, ili koktel od 2,5 dl soka šargarepe, 1,5 dl celera i 0,6 dl soka peršuna. Peršun, celer i šargarepu što češće koristiti u ishrani i u vidu salata, kao sirove.
-Sok od limuna i pomorandže, kao i grožđe i sok od grožđa su veoma korisni protiv bubrežnih bolesti.
-Uzeti 4 glavice praziluka, oprati i staviti u veći sud sa 2,5 litra vina i kuvati sve dok se ne ukuva na pola litra tečnosti. Tečnost ocediti i sipati u čistu flašu i od toga leka uzimati nepunu kašiku, ujutru natašte.
-U mešavinu od pola litra vina i toliko vode stavi se 8 kašičica kadulje, prokuva i ostavi da se ohladi, procedi se i pije više puta u toku dana.
-Kašiku korena cikorije (vodopije) kuvati u 3 dl vode, 2-3 minuta. tečnost piti 2-3 puta dnevno, po želji.
-Kašiku mešavine hajdučke trave, cveta zove i lista šumske jagode staviti u 3 dl vode i kuvati 2-3 minuta, nakon stajanja od 10 minuta ocediti i piti tri puta dnevno.
-Mešavinu od 12 g maslačka, belog sleza i uvinog čaja staviti u 2 litra ključale vode i kuvati dok se tečnost ne prepolovi. Nakon hlađenja piti po vinsku čašu na svaka 2 sata prvi dan i na 3 sata kasnije.
PROČITAJTE I >>> Kako izbaciti kamen i pesak iz bubrega |Dijeta za kamen u bubregu i lečenje | Čajevi i bilje za kamen u bubregu i bešici | Čaj od peršuna za kamen u bubregu i urinarne infekcije | Ishrana kod kamena u bubregu | Ren topi kamen u bubregu | Kamen u bubregu mokraćnim putevima i mokraćnoj bešici | Bolovi u bubrezima

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *