rak zeluca

Bol u želucu ima veliki značaj za otkrivanje raznih bolesti. Najčešće on natera bolesnika da se pregleda.Bol može da ima izvesne odlike tako izražene da se samo na osnovu njih može da dođe do tačne dijagnoze…
bol u zelucu

Nastajanje bolova u želucu

Hirurzi znaju iz iskustva sa operacionog stola da želudac, kao i većina drugih organa, nije osetljiv na bodenje, pečenje, vučenje. U toku bolesti želudac je vrlo osetljiv, i to isključivo na rastezanje zida, kao što se, npr., dešava kad se on grči i skuplja, a njegov sadržaj ga rasteže. Bolovi mogu ,da se jave i pri grču, jakoj kontrakciji želuca.

Sedište bolova u želucu

Najčešće je bol u želucu lokalizovan ispod lažičice. Proces može biti lokalizovan na telu želuca i onda je bol ispod same grudne kosti ili je proces na donjem delu želuca, i onda se bol maksimalno oseća nešto udesno od srednje linije.

Osobine bola

Bolovi u želucu mogu biti slabog intenziteta, tako da ih bolesnik oseća više kao težinu, neprijatnost. Mogu da se jave kod svih oboljenja želuca, a najčešće se sreću kod spuštenog želuca, kod neuropata, kod poremećaja u vezi s grubim greškama u načinu ishrane ili pri jelu (gutanje nedovoljno sažvakane hrane, obilni obroci, jako začinjena hrana, unošenje velikih količina tečnosti pri jelu, upotreba jako tople ili hladne hrane i napitaka slično). Mora se voditi računa o tome da ovakav karakter bolova u želucu prati mahom lakša oboljenja, ali da isto tako ima slučajeva čira, raka želuca i drugih teških oboljenja, koji se manifestuju više kao težina i neprijatnost nego pravi bol. Osećaj pečenja u želucu nastaje ne zbog grčenja želuca, već zbog povećane osetljivosti želudačne sluzokože. Često je udruženo sa gorušicom. Karakteristično je da se posle povraćanja osećaj pečenja ne gubi, dok se bolovi u želucu umire. Kod pojedinaca se javlja posle izvesne greške u dijeti ili posle obilnog obeda, vina, posle slatkog jela.

Kada se bol u želucu javlja redovno, onda je obično zbog katara želuca, creva ili zbog oboljenja žućnih kanala ili žučnog mehura. Može da postoji i kod čira i raka želuca. Nije jasno kako dolazi do gorušice. Ona može da postoji kako kod osoba s povećanom, tako i kod osoba sa smanjenom kiselinom. Neki misle da je izaziva vraćanje želudačnog soka u završni deo jednjaka i nadražaj koji on vrši na njegovu sluzokožu, kao i vraćanje žuči u želudac i nadražaj koji ona vrši na sluzokožu želuca.
Najverovatnije izgleda da postoji katar želuca, s pojačanim ljuštenjem epitela i stvaranjem površnih ozleda sluzokože.
U vezi s tim luči se manje sluzi koja inače ima zaštitnu ulogu — štiti sluzokožu od kiseline.

Pravi bolovi mogu biti različitog karaktera intenziteta. Bolesnici ih opisuju kao grčeve, čupanje, u vidu sečenja, ili uboda nožem, iii kao da je žar na trbuhu. Mogu da budu refleksnog porekla — zbog zapaljenja slepog creva, žučnog mehura, žučnog kamenja, ali se naročito često javljaju kod čira. Najzad postoje bolovi na prazan stomak, na gladno.
Bolesnik oseća jaku glad praćenu bolom ispod lažičice. Čim nešto pojede, bol se smiruje. Ovaj tip bolova karakterističan je za čir na dvanaestopalačnom crevu, ali se javlja i kod drugih bolesti.

Ritam bolnih faza

Vrlo je karakteristično da se neki bolovi u želucu javljaju u određeno vreme dana i u određena godišnja doba.Ima bolova koji se održavaju stalno, a pojačavaju se posle jela. Retko se nalaze kod stomačnih oboljenja.Oni su karakteristični za komplikacije: kada je, npr., čir želuca nagrizao zid pa provalio u gušteraču; kad postoji lokalno zapaljenje trbušne maramice; ređe kod raka. Mnogo čšće razne neodređene i neprijatne senzacije, bilo da je u pitanju mučnina, osećaj težine, pečenja gorušice ili jaki bolovi, pojavljuju se sa izvesnom ritmičnošću koja je karakteristična i zbog toga pobuđuje sumnju na određena oboljenja. Ima ranih bolova, koji nastaju neposredno posle jela. Oni su prouzrokovani bilo rastezanjem želuca,bilo dodirom hrane s preosetijivom sluzokožom želuca.Postoje kod nervoznih osoba, kod spuštenog stomaka i obično predstavljaju čisto funkcionalan poremećaj, a ne neko ozbiljnije oštećenje.

Pozni bolovi u želucu su oni koji se javljaju 3-5 časova posle jela. Česti su kod čira.
Rani bolovi se pojačavaju uzimanjem hrane; pozni, naprotiv, onda se smire ili potpuno prođu. Bolovi imaju pravilnost i u tome da, se neki javljaju isključivo noću, neki danju, neki u određeno doba godine.
Sem toga, postoji periodičnost u njihovom javljanju: faza bolova traje oko tri nedelje, bolovi u želucu se pojavljuju u isto vreme bez greške svakog dana ili noći i onda nastupe duge ii kratke periode potpuno bezbolne.U ovom slučaju je najčešći uzrok čir. Karakteristično je ,da ove bolne faze traju oko tri nedelje, za razliku od kratkih, trodnevnih, koje su česte kod oboljenja žučne kese.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *