Mnoga deca se žale na bolove u vratu. Potrebno je uvideti koji je uzrok tih bolova kako biste se uverili da ovo nije simptom neke ozbiljnije bolesti.

Do pre nekoliko godina, samo su se odrasli žalili na bolove u vratu; zatim su im se pridružili i mlađi. Stvari se sve više pogoršavaju, jer su i deca počela da se žale na bolove u vratu. Broj dece koja se žale na bolove u vratu postaje alarmantan. U ovom članku ćemo pokušati da ukažemo na moguće uzroke bolova u vratu kod dece, kao i neke jednostavnije metode lečenja tih bolova.

Uzroci

Bol u prednjem delu vrata, tj. u grlu je obično izazvan suvim grlom ili otečenim limvnim žlezdama. Međutim, ovakvi bolovi ne spadaju u klasične bolove u vrate. Uzrok može biti nešto od sledećeg:

  • Istegnut vrat – istegnuće može biti izazvano raznim uzrocima. Čak i duže gledanje televizije ili sedenje pred kompjuterom može uzrokovati istezanje vrata
  • Meningitis – ovo je najčešći uzrok bolova u vratu kod dece. Deci je teško da saviju glavu i pogledaju na dole. Linija kičmenog stuba je povezana sa mozgom, „zateže“ vrat i izaziva jake bolove
  • Loše držanje – ovo je još jedan čest uzrok bolova u vratu. Deca koja dugo sede za stolom uglavnom imaju bolove u vratu jer nepravilno sede. Takođe, kada igraju video-igrice i nepravilno sede, kičma se još više krivi. Ako ne sede pravilno dok su za kompjuterom, to takođe može uzrokovati bolove u vratu. Ponekad i tokom spavanja, ako je jastuk loš, može doći do istegnuća kičme što dovodi do bolova u vratu. Mnoga deca iskrive kičmu tokom spavanja. Ovo može pritiskati kičmenu moždinu i tako izazvati bolove u vratu.
  • Pritisak – teške školske torbe su obično preteške za decu. Njihova težina opterećuje mišiće vrata i ramena i dovodi do bolova u vratu
  • Pad – često tokom igranja deca padnu i povredese. Kada se igraju napolju i bave se sportom (npr. fudbalom), velike su šanse da nalete na nekog ili nešto i udare se ili padnu na zemlju i tako se povrede. Padanje sa skejtborda, bicikla itd. takođe izaziva povrede koje mogu dovesti do bolova u vratu. Povreda se može javiti i zbog skakanja s tramboline, pa čak i zbog nepravilnog ronjenja ili plivanja i zato se javljaju bolovi u vratu
  • Reumatski artritis – postoji uvreženo verovanje da reumatski artritis pogađa samo starije ljude, ali to nije tačno. Reumatski artritis je autoimuno oboljenje koje pogađa i starije i mlađe osobe, pa i decu. Ako vaše dete ima groznicu, upalu zglobova i javlja se zamor, a jedan od simptoma je i bol u vratu, odvedite ga kod pedijatra da vidite da li je u pitanju reumatski artritis
  • Stres – kao roditelj, da li nekad govorite detetu da ste pod stresom? Jeste li ikad pomislili da je i vaše dete pod stresom? Danas su i deca pod stresom jer moraju da budu dobra u školi, istaknu se u društvu, ispune roditeljska očekivanja. Pokušajte da posmatrate stvari iz ovog ugla – moguće je i da je stres uzrok bolova u vratu kod deteta.

bolovi u vratu kod dece

Lečenje

Prvo, najvažnije je utvrditi da dete nema meningitis. U takvom slučaju odmah vodite dete kod pedijatra. Kada isključite ovu mogućnost, pokušajte sa sledećim kućnim lekovima.

Ako dete oseća jake bolove u vratu, možete mu dati neki lek protiv bolova. To će ublažiti bolove i mišićne grčeve. Tople i hladne obloge takođe mogu pomoći, ali ipak nemojte previše dugo držati hladne obloge jer mogu izazvati promrzline. Ako ste primetili da vaše dete spava u nepravilnom položaju, kupite mu odgovarajuć jastuk za vrat kako biste olakšali problem. Dok se dete žali na bolove u vratu, nemojte mu dati da se bavi bilo kakvim fizičkim aktivnostima. Kada bolovi prođu, pre fizičkih aktivnosti neka se obavezno zagreje i kasnije istegne kako bi sprečilo upalu mišića.

Da biste utvrdili uzrok bolova u vratu kod deteta, počnite da beležite njegove svakodnevne aktivnosti. Ovo će vam pomoći da lakše utvrdite uzrok i da ga efikasnije izlečite.