Bol u uhu kod dece

Bol u ušima kod dece je relativno česta pojava, a unajvećem broju slučajeva se odnosi na prehladu ili neku infekciju uha. Kako su uho, grlo i nos povezani posebnim kanalima – usled respiratornih infekcija i respiratornih tegoba, neretko se dešava da se simptomi bola prenesu i na uho.

Bol u uvetu kod dece se javlja iznenada i traje kratko – obično se povlači kroz nekoliko sati ili 2-3 dana. Kako biste utvrdili tačan uzrok bola, najpre morate pratiti simptome – ukoliko su prisutni simptomi poput curenja nosa, kašljanja i visoke temperatura – verovatno se radi o prehladi. Može se desiti da bol u uhu kod dece bude uzrokovan i nekim stranim predmetom koje je dete slučajno ubacilo u ušni kanal.

Takođe, ukoliko se zapuši ušni kanal usled prekomernog lučenja cerumena (ušne tečnosti), stvori se grudvica i vo uzrokuje bol u uvetu kod dece.

bol u usima

Bakterije i virusi koji dospevaju u srednje uho se mogu razmnožavati u ušnoj tečnosti i na taj način nastaje infekcija uha. Smatra se da su deca sklona infekcijama uha od 2- do 4. godine iz nekoliko razloga: njihova Eustаhijeva tuba je krаća i više horizontаlna od one kod odrаslih, pa je omogućen lakši prolaz bаkterijama i virusima; ušni kanal je tаkođe uži i mekši, tаko dа postoji veći rizik zа njegovu blokаdu i drugo. Infekcije uha su češće u zimskim mesecima, kada se javlaju i respiratorne infekcije. Uzroci bola mogu biti i još mnogi drugi, ali svakako da je najbolje da čim vaše dete oseti bol u uhu – odete kod lekara.

Bol uha kod odraslih

Bolovi uha kod odraslih mogu biti uzrokovan sledećim činiocima:

– prisustvo alergena ili drugih iritanata

– promena pritiska vazduha

– prehlada ili oboljenje (infekcija) gornjeg respiratornog trakta

– prisustvo stranog objekta u uhu

– povreda uha

– glasna, iznenadna buka

– prekomerno lučenje cerumena, kada se stvori grudvica koja uzrokuje bol

– ekcem u ušima (seboreični dermatitis)

– zubobolja ili bol u vilici

U zavisnosti od toga koji se simptomi pojavljuju pored bola u uhu, utvrđuje se tačan uzrok bola i pristupa se lečenju. Bol u uhu je češći kod dece nego kod odraslih. Često se bol u uhu opisuje kao jedan od najjačih bolova. Ne sme se odlagati poseta lekaru u ovom slučaju, jer uzrok bola ponekad može biti i veoma ozbiljan, a ne samo obična prehlada ili upala grla.

Bol u uhu u trudnoći

Bol u uhu u trudnoći se takođe može javiti, a u najvećem broju slučajeva se radi o upali uha ili pojačanoj osetljivosti uha na promene vremena. Ono što je problem, to je da ukoliko se radi o upali uha kod trudnice, ne preporučuje se davanje nikakvih antibiotika, nego se akcenat stavlja na narodnim lekovima. Kako je trudnoća veoma osetljivo i rizično stanje, mora se biti naročito oprezan kod tretiranja bilo kog bola i tegobe, pa tako i bola u uhu. Najbolji savet ćete dobiti od svog lekara.

Bol u uhu i grlu

Upala grla, oboljenja grla (uključujući i krajnike) mogu uključivati i pojavu bola u uhu. Kao što smo rekli, uho i grlo su povezani posebnim kanalima, tako da se neretko bol u grlu prenosi i na uho. Ukoliko imate jaku prehladu i upalu grla, otežano gutanje i grebanje u grlu – uzrok bola u uhu treba potražiti u respiratornoj infekciji. Bol u uhu i grlu može biti različitog intenziteta i u većini slučajeva ukazuje na jaku prehladu ili neko drugo oboljenje gornjeg respiratornog trakta. Međutim, bol u uhu i grlu može poticati i od alergijske reakcije – alergija na polen npr.

Bol u uhu i vilici

Bol u uhu i vilici se obično javlja usled prisustva nekog temporomandibularnog poremećaja. Jak i oštar bol u uhu može poticati od bola u vilici, odnosno temporomandibularnom zglobu.

Bol u uhu i glavi

Bol u uhu i glavi može ukazivati na jaku upalu uha, ali i na niz drugih tegoba. Putem nervnih završetaka, bol se na uho može prenositi i iz glave – ukoliko imate neko moždano oboljenje, bol se može preneti do uha. Neophodna je hitna medicinska pomoć, kako bi se utvrdio tačan uzrok bola u glavi i ušima.

Upala uveta

Upala uveta (otitis media) nastaje usled infekcije uha bakterijama ili virusima. Naime, bakterije i virusi mogu preći iz nosa i grla u uho i inficirati sluznicu. Simptomi su jak bol koji se može povećavati i povećano lučenje ušne tečnosti. Upala uveta se češće javlja kod dece nego kod odrasih. Obično se veoma uspešno leči, primenom odgovarajućih medikamenata, zavisno od toga da li je uzročnik upale virus ili bakterija.

Povezano>>> Bol u uhu prevencija i lečenje

Bol u uhu lečenje

Lečenje bola u uhu treba sprovoditi u skladu sa uzrokom koji je i doveo do bola. Lečenjem osnovne bolesti, spontano prolazi i bol u uhu. Ukoliko se bol odnosi na upalu uveta, primenjuju se antibiotske kapi (ukoliko su uzročnici upale bakterije) koje se aplikuju lokalno (u uvo) i deluju protivupalno. Takođe, ukoliko imate jake bolove u uhu, lekar vam može prepisati i određene lekove protiv bolova koji se uzimaju oralno. Tople obloge pomažu kod bola u uhu (možete ugrejati peškir i držati na uhu).

Bolovi u uhu prirodni lek

Potražite pomoć protiv bola u uhu od prirode! Postoji niz prirodnih lekova koji se koriste protiv bola u uhu i daju odlične rezultate.

Prirodni lek za bolove u uhu:

čuvarkuća je stari narodni lek za bolesti uha. Sok čuvarkuće rastvara višak cerumena (ušna tečnost) i na taj način čisti uho, poboljšava sluh i sprečava nastanak grudvica koje vam mogu zapušiti uši. Ukoliko vas boli uho, par kapi soka od čuvarkuće ukapajte u uho i bol će se smanjiti. Kada ukapate nekoliko kapi soka od čuvarkuće u uho, potrebno je da malo odležite kao bi sok delovao, a potom okrenite uho na suprotnu stranu i pustite da tečnost iscuri.

– kapi za uši od belog luka

– nakapajte par kapi zagrejanog maslinovog ulja u uho

– obloge od soka crnog luka

Saznajte više>>> Bolovi u ušima lečenje prirodnim sredstvima