Bol u stomaku duž gornje središnje linije To je klasičan slučaj čira (ulcera) u stomaku ili na duodenumu. Rak želuca takode može izazvati bol u želucu, ali se maligni proces retko jajvlja na duodenumu.

Da li bol u stomaku uzrokuje čir?
Želudačni ulcer je erozija stomačnog zida. Mnogo čirevi se uspešno leče, ali se kasnije počnu ponašati nepredvidljivo. To če se pre desiti ukoliko pijete, pušite, uzimate kafein, aspirin ili sredstva protiv bolova u dužem vremenskom periodu, ili ako se podvrgnete kortizonskoj terapiji. Napad čira, ako se ne leči, obično traje nekoliko nedelja i nestaje isto toliko neočekivano kao što se pojavio. Bol liči na oštar bol od gladi i najčešče se i javlja na prazan stomak. kada stornačna kiselina počne da nagriza zid želuca.Tako vas bol usled čira može probuditi i u sred noči, pošto je tada stomak prazan. Ako mislite da imate čir, obavezno proverite stolicu. Crna stolica ukazuje da čir krvari (ali ne krvari svaka vrsta Mada su napete osobe, nervozne, pod stresom, sklonije čiru, naizgled opuštene i dobro raspoložene osobe takode su kandidati za ovu bolest. Nadražaj ivice gornjeg intestinalnog trakta aspirinom ili alkoholom, bez vidIjive ulceracije, takode može izazvati bol duž gornje središnje linije.

bol u stomaku

Bol u stomaku donje središnje lintje abdomena
Ovakav bol stomaku obično signalizira neki proces u urinarnom traktu,bešici, ženskim reproduktivnim organima, crevu rektumu. Pored reproduktivnih organa, uzrok smetnji može biti i endometnasis -kod kojeg ćelije koje normalno pripadaju sluzokoži materice prelaze u različite delove karlične duplje ili creva. Endometriosa nije opasna po život: ali izaziva bol. Do rasipanja ćelija tamo gde im nije mesto dolazi usled hormonskih promena. Zbog toga će žene prilikom svakog mesečnog ciklusa osečati bol, bez obzira na mesto gde se javlja endometriosis.

Bol u donjoj središnjoj liniji stomaka, praćen temperaturom i vaginalnim sekretom ukazuje na zapaljenjsko oboljenje u donjem stomaku. Medjutim najčešći uzrok ginekološkog bola kod žena u periodu posle menopauze jesu veliki fibroldi (dobroćudni tumor) u materici.
Nešto redji ali prisutni su rak bešike i jajnika, kao i hronično nadraženo crevo.

Arterioskleroza -u stomaku?
O arterijama i bolestima koje ih mogu zadesiti obično razmišljamo u okvirima srca, mozga, nogu ili bubrega. Ali svaki organ u telu zavisi od normalnog snabdevanja krvlju. Crevo nije izuzetak. Uloga creva je da progura hranu kroz celu svoju unutrašnjost, da dovrši proces varenja i da apsorbuje sastojke hrane. Da bi to obavljalo, potrebna mu je hrana -što znači krv. Kada su jedan ili više krvnih sudova koji snabdevaju crevo krvlju zakrečeni iii suženi, u tom predelu nastaje mezenterična angina (arterije creva nazivaju se mezenterične arterije). Ovakvu dijagnozu postavite ukoliko ste stariji od šezdeset godina, ako već imate sklerozu u nekom delu tela i osećte oštar bol u donjem delu stomaka, zajedno sa krvavom stolicom odmah nakon jela. Jedini način da potvrdite ovu dijagnozu je angiografija -rendtgen koji se radi pomoču ubacivanja kontrasta u abdominalni krvotok.

Glavna arterija u telu je aorta. Ona izlazi iz leve srčane komore i kružno se spušta nadole ka stomaku. Na tom putu se grana ka bubrezima, utrobi i drugim organima. Aorta je podložna arteriosklerozi, naročito kod dugotrajanog nelečenog visokog krvnog, pritiska. Posle više godina njeni zidovi počinju da slabe (zbog stalnog povišenog pritiska) na njima se formiraju kružiči koji sadrže holesterol, kalcijum i druge materije. Ako se proces ne otrkrije na vreme, krvni sud se naduvava, i taj stadijum se naziva aneurizam. Aneurizam je “pulsiranje” – odnosno, ako stavite ruku na stomak možete osetiti kucanje arterije istovremeno sa lupanjem srca. Ako nastavi da se širi, može i prsnuti takav izliv je opasan po život i traži hitnu pomoć. Kada se to desi, bol u stomaku je tako jak da pacijent biva u šoku ili umire za nekoliko minuta. No, ako je u pitanju slabiji izliv a ne prskanje, mogu se javiti neki upozoravajući simptomi. koji se sastoje u višednevnom bolu u središnjoj liniji abdomena. Ali pre nego što dignete paniku zbog pulsiranja u vlastitom stomaku, prisetite se da je to normalna pojava kod mršavih ljudi.
Bol u stomaku dole
Bol u stomaku gore levo
Bol u stomaku desno gore
BOLOVI U STOMAKU prevencija lečenje lekovito bilje

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *