devojka-bolovi-stomak

Bol u stomaku gore levo- gornji stomačni kvadrat sadrži vlastite organe i kada imate simptome u toj oblasti treba da znate koji su: slezina, želudac, pankreas (on leži preko celog gornjeg abdomena) izuvijana creva (svuda u stomaku) i, naravno, leva strana dijafragme.

Nemamo na ovom mestu jetru ni žuč, pa je levi gornji kvadrat manje je podložan bolovima od desnog. Ali i tu se mogu javiti nevolje.

Bol u stomaku gore levo-Da li je pitanju slezina?

Slezina se nalazi odmah ispod površine tela, dok je pankreas smešten dublje u stomaku, prema kičmi. Kada lekar ispituje slezinu on ne pritiska ni jako ni dobro, jer je ona odmah tu. Glavna uloga slezine je da uklanja crvena krvna zrnca iz krvotaka, posle njihovog normalnog veka trajanja od 120 dana. Ona ih smešta, razbija i vraća njihove komponente u koštanu srž, gde se stvaraju nove krvne ćelije. Kada se slezina uveća -što s dešava kod raznih bolesti – rasteže se kapsula, ili omotać kojim je pokrivena. To izaziva bol u stomaku gore levo. Takode, kada je slezina meka i povećana, što se dešava kod infektivne mononukleoze, ona je podložna pucanju pošto je blizu površine.
Zato osobe sa infektivnom mononukleozom treba da izbegavaju sportove, odnosno da ih se sasvim klone. Svaki nepodesan pokret, udarac, može ozlediti povećanu slezinu pa je doktor ne sme jako pritiskati prilikom pregleda. Nekad će povećana slezina spontano da prsne. Prepoznatljiv znak naprsle slezine, pored bola i osetljivosti u tom delu, jeste plavo obojen predeo oko pupka. Taj “tehnikolor” je posledica nagomilavanja krvi (koja je, uzgred, plava dok se ne izloži vazduhu) u tom delu.

Bol u stomaku gore levo-Da li je u pitanju crevo?

Može biti veoma lako. Debelo crevo preseca vrh abdomena, kruži naniže u levom gornjem kvadratu a onda se spušta duž leve strane trbušne duplje. Za razliku od drugih, bol u gornjem levom kvadratu često ne ukazuje ni na kakvu bolest već se javlja zbog gasnih balona zaglavljenih u crevu, koji ga skreću naniže. Medjutim, ako imate diverticulitis ili neko drugo zapaljenje ovog dela creva (baš kao što se dešava na desnoj strani) tu ćete sada osetiti bol. Vaš će simptomi tada obuhvatiti dijareju i/ili zatvor, krv i/ ili sluz u stolici i malu temperaturu. Zapamtite glavno pravilo: kad god se jave problemi bilo gde u stomaku, pogledajte svoju stolicu. Prikustvo svetlo-crvene krvi označava krvarenje u delu creva koja se pojavljuje kod hentoroida. Crna stolica upozorava na krvarenje iz višeg dela digestivnog trakta. Drugo: ako vam je stolica crna, ne paničite. To može biti posledica prisustva gvožda i ugljenika u ishrani.Ali, pre svega, kontrolišite krv u stolici.

Da li je želudac uzrok bola?

Vrlo mogućno. Za razliku od srca, želudac nije smešten baš posred tela. On je zapravo smešten u levom gornjem kvadratu. Sve što nadražuje njegovu prevlaku, poznato kao stanje pod imenom gastritis ili funkcionalna dispepsija – bilo da je nadradražujuca supstanca alkohol, pogrešna ishrana, ili dnevni aspirin -može izazvati bol u tom predelu. Sam simptom nije uvek izrazit, već je pre potmuo i često je praćen mukom i povraćanjem. Uzimanje antacida prilično pomaže. Ako bol potraje više od dana, obidjite lekara; možda imate ulkus (čir) ili čak rak. Najverovatnije je, pak, da je to običan gastritis.

Da li je želudačna kila uzrok bola?

Dijafragma sadrži otvor kroz koji hrana prolazi u stomak. Kada mišiči koji kontrolišu veličinu tog otvora s godinama oslabe, rupa kroz koju hrana prolazi se povečava, dozvoljavajuči da se gornji deo želuca slobodno kreće iz abdomena (gde pripada) gore u grudnu duplju (gde mu nije mesto). To stanje se naziva hiatus hernia (kila). Kada želudačna kiselina udje u tu kilu, osetičete bol u levom gornjem predelu utrobe, a ponekad i pod grudima. To razumljivo, stvara u vama strah od ozbiljnijeg poremećaja, ali treba da razlikujete sledeća dva simptoma: kod hiatus hernie nelagodnost se pojačava savijanjem napred ili ležanjem na ravnom, što nije slučaj kod srčanog bola. Ali, pošto razlika izmedju njih nije uvek jasna, proverite to bez obzira šta vam instinkt govori.

Bol u gornjem stomaku i pankreas

Pankreas se pruža skroz duž gornjeg dela trbuha. Kada se zapali, osetićete bol desno, u sredini, na levoj strani. Različiti sastojci i toksini mogu oštetiti pankreas, recimo rak (kojem su podložniji okoreli pušači), alkohol, dugotrajna upotreba diuretika ili steroida (ovi poslednji se prepisuju za artritis, astmu, rak, kod transplantacije organa i izvesnih hroničnih bolesti), zapaljenje izazvano izlivom žuči i prolaskom kamenja iz žuči kroz žučne kanale. Na pankreas bi trebalo posumnjate ako je bol veoma oštar i dubok, praćen temperaturom, mukom i povraćanjem i ako spadate u rizičnu grupu za ovu vrstu bolesti -to jest, ako imate problema sa žuči, ako ste okoreli pušač, ako se opijate, bolujete od dijabetesa uzimate diuretike i steroide.

Bol u stomaku gore levo ostali uzroci

Virusna pleurizija, zapaljenje pluća bilo koji proces u plućima, rezultiraju oštrim probadima kada duboko udahnete. Ako se nadražaj proširi pored pluća na dijafragmu, može se činiii da bol potiče iz stomaka. Odbacite tu mogućnost ako vam se, posle neke disajne infekcije pojavi neobjašnjiv stomačni bol. Ako povredite rebro, s bilo koje strane, -bilo da ste hvtali prejake lopte dok ste za vreme vikenda igrali fudbal, ili ste već pregurali menopauzu pa su vam kosti lomne usled osteoporoze -imaćete bol koji naizgled potiče iz stomaka. Nije teško raspetljati ove simptome. Bol u rebrima pogoršava se dok kašljete, kijate, pokrećete ili pritiskate mesto gde najviše boli.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *