Bol u stomaku desno dole-Bol u desnom donjem kvadratu Najpre da vidimo šta je sve smešteno u ovom delu stomaka. Prvo, tu je slepo crevo, mali prirastak iz debelog creva, poput prsta. Zatim, tu je samo crevo, koje je potencijalno žarište raznih poremećaja, pa čak i raka. Ali, tu je i nekoliko drugih organa: jajnici i jajovodi kod žena i mokraćni kanali koji prenose urin iz bubrega u mokraćnu bešiku.

Da li bol u stomaku izaziva slepo crevo
Jedno pravilo valja zapamtiti:

Svaki bol u donjem desnom uglu stomaka statistički govoreći, je zapaljenje slepog creva dok se ne dokaže suprotno!!!

bol u stomaku dole

Ako možete prstom odrediti mesto gde vas boli, i on traje dvanaest sati bez prestanka, sigurno je reč o slepom crevu. Pogotovo ako bol šeta oko pupka. Ako sumnjate da vam je slepo crevo zapaljeno, hitno se javite doktoru. Ako potvrdi dijagnozu, on će vam gotovo sigurno preporučiti i operaciju da bi se sprečila gangrena i prskanje ovog organa. Slepo crevo nije jedini izvor bola u stomaku u ovom kvadratu. Mogući su i nadražaj, zapaljenje ili infekcija creva (ulceroznim kolitisom, tima poput ameba, koje možete dobiti u nerazvijenim zemljama, ili u prljavim restoranima kod kuće) herpes i pritisak na nerve koji izlaze iz kičme i završavaju se na ovom delu.

Bubrežni kamen na putu do bešike takode može izazvati užasan bol u ovom predelu stomaka. Ako vam je izostao poslednji mesečni ciklus a iznenada osetite oštar bol u stomaku levo ili desno dole u stomaku, pomislite na spontani pobačaj vanmaterične trudnoće.
Vanmaterična trudnoća nastaje kada oplodjena jajna ćelija ostane u jajovodu umesto da se spusti u matericu. Takav plod nikad ne postaje beba, pošto obično prska, izlivajući svoju supstancu u trbušnu duplju i nadražujući je količinom krvi ili drugih sastojaka. Rezultat je oštar, difuzan bol u stomaku. S druge strane, ako se bol postepeno razvija i potraje danima, nedeljama ili mesecima s vremena na vreme, pre će biti da on odražava infekciju karlice -karlično zapaljenje, izazvano polno prenosivim bolestima poput gonoreje ili klamidije.Ciste na jajniku, naročito kada prsnu, i tumori jajnika mogu izazvati slićne tipove hroničnog bola. Bol u stomaku koji je najjači u vreme mesečnih ciklusa, pak, sugeriše endometriosis.

Bol u stomaku levo dole.
Milioni ljudi boluju od poremečaja koji se naziva raznim imenima – “nervozni stomak”, “spastički kolon”, sindrom preosetljivog creva”. Bilo kako ga zvali, simptomi su isti – grčevi, dijareja i/ili zatvor, gas i naduvenost u predelu abdomena.Takve osobe idu od jednog lekara do drugog. Za sada nema pravog objašnjenja kako dolazi do preosetljivog creva. Mada se česo javlja u vezi sa stresom. Takve osobe i njihovi terapeuti moraju najpre biti sigurni da se ne radi ni o kakvom crevnom tumoru, divercitulitisu, zapaljenju creva niti o nepodnošIjivosti laktoze. Dalje, ti simptomi mogu se ponekad držati pod kontrolom pomoču lekova otklanjanja emocionalnih faktora koji mogu da doprinesu tom stanju.
Povezani tekstovi>>> Upala slepog creva simptomi ,Bol stomaku-sredina
Bol u stomaku gore levo
Bol u stomaku desno gore
BOLOVI U STOMAKU lečenje lekovito bilje

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *