Za vreme ili posle napinjanja prilikom vršenja velike nužde možda osetite bol u anusu-rektumu. Možete takodje uočiti primese svetlo crvene krvi na površini stolice, na toalet papiru ili zadnjici.

Bol u anusu-rektumu može potrajati nekoliko dana, povremeno se gubeći i vraćajući se. Takva slika je tipična za hemoroide (šuljeve, proširene vene u oblasti rektuma), zbog čega najčešče dolazi do bola u rektumu i anusu. Hemoroidi su obično posledica hroničnog napinjanja prilikom vršenja nužde kod osoba koje pate od dugotrajnog zatvora, žena koje su radjale nekoliko dece. Sve što napreže ili na neki drugi način ozledjuje tkivo u rektumu i oko njega, ili u anusu, takodje izaziva bol: apsces, rana od prolaska velike i izuzetno tvrde stolice, laceracije kod osoba koje uživaju u analnom opštenju, ili umetanje, stranih tela u rektum, česta klistiranja.
Bez obzira na očigledni uzrok vaših rektalnih simptoma i bola, nikad ne postavljajte sami dijagnozu, naročito ako ste primetili bilo kakvu promenu u kvalitetu i učestalosti pražnjenja creva. Setite se da se i rak kolona (debelog creva) često ispoljava u vidu nekog benignog poremećaja. Evo nekih odlika bola u rektumu i anusu koje vam mogu pomoći da identifikujete njegov uzrok:

-Kada je bol pračen dijarejom, možda je problem gore u stomaku: kolitis,divertikulitis, polip iii tumor.
Zapaljenje prostate često izaziva specifičan tip rektalnog poremećaja. Imate osećaj kao da sedite na loptici za golf. Ako tome dodate druge karakteristike prostatitisa
-često i bolno mokrenje sa intervalima temperature -biće vam jasniji osećaj “loptice za golf”. Ako ste žena i osećate bol u rektumu, pored pomenutih poremećaja pomislite i na cistu jajnika zapaljenjski proces u karlici.
Ponekad će vam zapaljenje slepog creva pričiniti bol u rektumu, pre nego u stomaku; zato lekari kad sumnjaju na zapaljeno slepo crevo najpre isputuju rektum.

Simptom: bol u anusu i rektumu šta sve može da znači (šta treba da preduzmete)
1. Hemoroidi (Masti ili supozitorije koje ublažavaju simptome, sredstva za omeškavanje stolice, gumeni povezi, inekcije; laserska terapija iii operacija u ozbiljnijim slučajevima).
2. Oštećenje rektuma ili infekcija, čir (Lekovi, tople kupke, operacija. Proverite da nije nastalo polnim putem, a ako jeste, uzmite antibiotike).
3. Kolitis (Sigmoidoskopija radi konačne dijagnoze i dogovarajuće lečenje).
4. Divertikulitis (Dijeta i lekovi, u težim slučajevima operacija).
5. Polip (Otklanjanje pomoću endoskopije ili operacije).
6. Tumor (Operacija).
7. Prostatis (Antibiotska terapija i/ili operacija ako je žlezda uvećana).
8. Cista jajnika (Operacija).
9. Zapaljenjski proces u karlici (Antibiotici).
10. Zapaljenje slepog creva (Blagovremena operacija).
Povezani tekstovi>>> Analne tegobe lečenje     Hemoroidi i bol u anusu

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *